Site icon Hallocy

Το ξέρατε; Η προσωπικότητα των σκύλων αλλάζει με τον πέρασμα του χρόνου όπως και των ανθρώπων

Οι κηδεμόνες σκύλων θα σας πουν ότι οι σκύλοι τους έχουν προσωπικότητα! Η έρευνα που έγινε από το Michigan State University και δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality , αποκαλύπτει ότι αυτές οι προσωπικότητες είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν με τον καιρό ακριβώς όπως των ανθρώπων .

“Όταν οι άνθρωποι περνάνε σημαντικές αλλαγές στην ζωή του, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους αλλάζουν” λέει ο καθηγητής William Chopik. “Ανακαλύψαμε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους και σε πολύ μεγάλο ποσοστό.”

“Περιμέναμε ότι οι προσωπικότητα των σκύλων θα ήταν σχετικά σταθερή καθώς δεν έχουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους όπως οι άνθρωποι, αλλά στην πραγματικότητα είδαμε ότι αλλάζουν και πολύ μάλιστα. Παρατηρήσαμε ομοιότητες με τους κηδεμόνες τους, την καλύτερη περίοδο για εκπαίδευση και ακόμα και την περίοδο στην ζωής τους που είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν πιο επιθετική συμπεριφορά σε άλλα ζώα.”

Η έρευνα αυτή είναι από τις πρώτες που μελετούν τις αλλαγές στην προσωπικότητα των σκύλων και μία από τις μεγαλύτερες του καθηγητή Chopik, καθώς συμμετείχαν περισσότεροι από 1600 σκύλοι. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν και ερωτήσεις σχετικά με την δική τους προσωπικότητα. Οι σκύλοι που συμμετείχαν ανήκαν σε 50 διαφορετικές φυλές και η ηλικία τους ήταν από μερικών εβδομάδων έως 15 χρόνων.

“Οι πιο σημαντικοί συσχετισμοί που ανακαλύψαμε έχουν να κάνουν με: ηλικία – προσωπικότητα, ομοιότητα με την προσωπικότητα του κηδεμόνα και με την επιρροή που έχει η προσωπικά του σκύλου στην σχέση του με τον κηδεμόνα του,” λέει ο Chopik. “Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν. Ανακαλύψαμε ότι η καλύτερη ηλικία για την εκπαίδευση υπακοής είναι περίπου στα 6 χρόνια, όπου ο σκύλους έχει περάσει την ενθουσιώδη περίοδο του κουταβιού αλλά δεν έχει μπει και στην ηλικία που έχει συνηθίσει να ζει με ένα συγκεκριμένο τρόπο και δεν θέλει να τον αλλάξει.”

Ο Chopik λέει ότι η άποψη ότι οι σκύλοι είναι παρόμοιοι με τους κηδεμόνες τους ισχυροποιήθηκε μέσα από αυτή την έρευνα. Για παράδειγμα οι εξωστρεφείς άνθρωποι περιέγραψαν τους σκύλους τους σαν πιο δραστήριους και ενθουσιώδεις. Οι κηδεμόνες που βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους σαν πολύ φιλικούς, περιέγραψαν τους σκύλους τους σαν πολύ φιλικούς και καθόλου φοβικούς ή επιθετικούς.

Ο Chopik προγραμματίζει να κάνει μια νέα έρευνα για το πώς επηρεάζει το περιβάλλον την συμπεριφορά των σκύλων. “Τώρα που ξέρουμε ότι οι προσωπικότητα των σκύλων αλλάζει, θέλουμε να μάθουμε με ποιον τρόπο αλλάζει και γιατί,” λέει ο Chopik.

 

Exit mobile version