Το πρώτο ζευγάρι δύο ανδρών πρόκειται να υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης στις Κεντρικές Φυλακές. Ο Κεβόρκ από την Κύπρο και ο Ένζο από τη Βραζιλία γνωρίστηκαν μέσα στις φυλακές της Κύπρου κατά την παραμονή τους ως κρατούμενοι. Χθες στην τελετή λήξης του σχολείου των φυλακών μίλησαν στον «Π» για την καθημερινότητά τους πίσω από τα σίδερα, τις δραστηριότητες και τα όνειρά τους! Μένουν στο ίδιο κελί και σχεδιάζουν τη ζωή τους μετά την αποφυλάκιση, όταν ο Ένζο θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αλλαγής φύλου.
Θα ζήσουμε μαζί
Ο Κεβόρκ μιλώντας στον «Π» ανέφερε:«Αποφυλακίστηκα και μετά από δύο εβδομάδες επέστρεψα πίσω γιατί δεν με βοήθησε η κοινωνία. Το μόνο στήριγμά μου ήταν η φυλακή. Θέλω να βρω εργασία. Είμαι έτοιμος. Μέσα στη φυλακή νιώθω σωφρονισμένος. Ελπίζω να με σωφρονίσει και η κοινωνία έξω».
«Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Κύπρο ήξερα ότι η ζωή μου δεν θα ήταν εύκολη», ανέφερε ο Ένζο από τη Βραζιλία. « Όταν συνάντησα την κ. Άννα (Αριστοτέλους) με βοήθησε πάρα πολύ στο σχολείο, στον χορό, στο θέατρο. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα εδώ στις φυλακές. Όταν ήρθα φοβόμουν, δεν ένιωθα ασφαλής εδώ. Η κ. Άννα με έμαθε να νιώθω ασφαλής. Δεν φοβάμαι ότι θα μου κάνουν κακό επειδή είμαι ομοφυλόφιλος», πρόσθεσε ο Ένζο. «Είναι πάντα κοντά μας. Και με στηρίζει στη διαδικασία αλλαγής φύλου που αποφάσισα να κάνω από άνδρα σε γυναίκα. Μου δίνει άδεια να πάω στο νοσοκομείο για τη θεραπεία μου, καθώς και για να μιλήσω με ψυχολόγους. Μου έμαθε ότι μπορεί να είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά είμαι κάποιος. Μου ενδυνάμωσε την αυτοπεποίθησή μου. Με δίδαξε να είμαι δυνατός», είπε συγκινημένος.
Βραβεία και χοροί
Χθες πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς των φυλακών με εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ο νυν και ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης και Ιωνάς Νικολάου.
Στην τελετή βραβεύθηκαν κρατούμενοι για τις επιδόσεις τους, τόσο στα μαθήματα του σχολείου όσο και για το ταλέντο τους σε διάφορες δραστηριότητες. Μεταξύ των βραβευθέντων, ένας απόφοιτος πανεπιστημίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ένας απόφοιτος τεχνικής σχολής στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας, στον οποίο αρίστευσε. Βραβεύτηκε επίσης για πρώτη φορά κρατούμενος για την εργατικότητά του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και απαγγελία ποιημάτων από κρατούμενους.
Τα τελευταία πέντε χρόνια οι κρατούμενοι των φυλακών συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές και κοινωνικές εκδηλώσεις εκτός φυλακών, συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια. Το γεγονός αυτό αποτελεί μοναδική καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού οι κρατούμενοι παραμένουν αυστηρά εντός του χώρου των φυλακών.
Πρώτα ο άνθρωπος
Σκοπός είναι «να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», δήλωσε η διευθύντρια Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, η οποία σημείωσε πως «θέλουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα και όχι τιμωρητικό. Αυτοί οι άνθρωποι ήδη τιμωρήθηκαν από το δικαστήριο και στερούνται την ελευθερία τους».
Είναι επιτυχία «να σωφρονίσουμε έστω και ένα μικρό ποσοστό. Με την αγάπη και τη στήριξη, που αποτελούν απλά πράγματα τα οποία δεν στοιχίζουν τίποτα στον καθένα μας, αλλά σημαίνουν πολλά», πρόσθεσε.
Ευκαιρία μέσα στις φυλακές
Τις ευχαριστίες και την εκτίμησή της στην κ. Άννα Αριστοτέλους, επίσης, εξέφρασε και η Μαρικέρ από τις Φιλιππίνες. Η δωρεάν φοίτηση στο σχολείο αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία για τη ζωή της Μαρικέρ, αφού είχε τη μοναδική ευκαιρία να μορφωθεί στη ζωή της. «Μέσα στις φυλακές μου δόθηκαν περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι έξω», ανέφερε. «Προσωπικά νιώθω ευγνωμοσύνη και είμαι πολύ χαρούμενη. Δεν νιώθω ότι βρίσκομαι σε φυλακή. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για εμένα».
«Περιμέναμε με πολλή χαρά τη σημερινή μέρα. «Έχουμε μαθήματα yoga, αγγλικής γλώσσας, ρωσικής γλώσσας, γυμναστήριο, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Έκανα ένα λάθος γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ στη φυλακή, αλλά αυτή η φυλακή μου δίνει μια καλή ευκαιρία να μάθω κάποια πράγματα, τα οποία δεν θα είχα την ευκαιρία να τα μάθω έξω», τόνισε.
Αποτελεί οξύμωρο σχήμα το γεγονός ότι κάποιοι κρατούμενοι θεωρούν πως η ζωή στις φυλακές τους δίνει περισσότερες ευκαιρίες και χρήσιμες εμπειρίες από ό,τι η ζωή στην ευρύτερη κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, πως η στέρηση της ελευθερίας αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη τιμωρία για έναν άνθρωπο και πως όλοι μας αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Διαβάστε επίσης