Ίσως το όνομα του να μην φιγουράρει στους καταλόγους των προβεβλημένων πολεμιστών του 1974, όμως η προσφορά του προς την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας παραμένει ανεκτίμητη, όπως και εκατοντάδων άλλων παλικαριών που πρόταξαν τα στήθη στις ορδές του Αττίλα.
Η μαρτυρία του καταδρομέα της 33ης Μοίρας Μάμα Ζένιου, η οποία καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μάριου Αδάμου “Μνήμες Πολέμου 1974”, ρίχνει “φως” σε άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων εισβολέων, τον διχασμό και την προδοσία…
Ο Μάμας Ζένιου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην κοινότητα Τρούλλων της επαρχίας Λάρνακας. Κατατάγηκε τον Ιανουάριο του 1974 στην Εθνική Φρουρά με την 56Α ΕΣΣΟ και υπηρέτησε τη θητεία του με το βαθμό του λοχία στην 33ΜΚ. Μετά την εισβολή νυμφεύθηκε στη Σωτήρα.
Κατατάγηκα στο στρατό στις 20 του Γενάρη του 1974. Ήθελα να πάω στις Καταδρομές, αφού ακούγαμε πολλά πριν πάμε «μέσα», για τους Λοκάτζιες και για το πράσινο μπερέ. Κατατάγηκα στο ΚΕΝ Λάρνακας, επειδή ήμουν από τους Τρούλους. Στην αρχή με πήραν πυροβολικό στον Καράολο και ύστερα από λίγες μέρες μας μάζεψα και μας πήραν στα ΛΟΚ . Δεν πήγα στο -Σταυροβούνι, πήγαμε απευθείας στην 33 Μοίρα στο Πέλλα – Πάις. Διοικητής μας ήταν ο ταγματάρχης Κατσάνης Γεώργιος[1]. Μετά επιλέγηκα και πήγα για εκπαίδευση υπαξιωματικός στην Τύμπου. Περίπου μετά από 2 μήνες εκπαίδευση, τελείωσα λοχίας και πήγα πίσω στην Μοίρα.
Εμείς έπρεπε τάχα να έχουμε καλά όπλα. Όμως κρατούσαμε Τόμπσον, Μ1 και Μ3, πολυβόλα Browning των 30 χλστ, ένα ΑΤ κάθε ομάδα και ένα όλμο των 60 χλστ. Η σωματική εκπαίδευση όμως ήταν πολύ καλή. Περνούσαμε τον στίβο μάχης, κάναμε πορείες, τροχάδην, από αντοχή ήμασταν θηρία. Το καψώνι ήταν σε ημερήσια βάση.
Σχεδόν δεν φτάσαμε να πάμε στην Μοίρα και έξι μηνών στρατιώτες, έγινε το πραξικόπημα. Όταν πήγαμε πίσω και τελειώσαμε λοχίες τα πράματα σιγόβραζαν και τσακώνονταν οι λοκάτζιες με το εφεδρικό . Συγκεκριμένα είχε ένα κέντρο «Οι Μύλοι του Καραβά», ήταν το σημείο, που είχαμε πολλούς καυγάδες οι λοκάτζιες με το εφεδρικό. Εμείς επειδή είμαστε νεοσύλλεκτοι δεν πολυβγαίναμε και δεν είχαμε και μεγάλη εμπλοκή σε τούτα τα επεισόδια. Έγιναν πολλοί καυγάδες στην περιοχή και μια βδομάδα πριν το πραξικόπημα ήρθε ο διοικητής των καταδρομών, ο Κομπόκης, και διέταξε το διοικητή μας το μακαρίτη τον Κατσάνη, να στείλει τους ταραξίες μετάθεση στην 31 Μοίρα στην Αθαλάσσα. Μέσα στους ταραξίες έβαλαν και εμένα που ουδέποτε βγήκα έξοδο από το στρατόπεδο και δεν συμμετείχα σε κανένα επεισόδιο με το εφεδρικό. Φαίνεται ήταν η πρόφαση εκείνη, για να πάμε περίπου 40 άτομα να ενισχύσουμε την Μοίρα, εκείνη για να κάνει το πραξικόπημα.
Παράταξη της 32 ΜΚ στο στρατόπεδο της στην Μονή Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στον κατεχόμενο Κουτσοβέντη.
Το Σαββατοκύριακο 13 – 14 του Ιούλη, μας έδωσαν άδεια. Βγήκα και πήγα στο χωριό, στους Τρούλλους και θυμούμαι με ρωτούσε ο αδερφός μου τι γίνεται και εγώ του απάντησα ότι κάτι δεν πάει καλά. Την προηγούμενη εβδομάδα μας διέταξαν καθαρίσαμε γεμιστήρες και ετοιμάσαμε πυρομαχικά. Γενικά υπήρχε μια αναταραχή. Τη Δευτέρα 15 του Ιούλη, το πρωί μας σύνταξαν όλους και ήρθε ο διοικητής Καταδρομών και μας είπε χαρακτηριστικά: «Από εδώ και πέρα ούτε Μακάριος θα μείνει, ούτε τίποτε». Παγώσαμε και αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι θα γίνει πραξικόπημα. Τέλειωσε την ομιλία του και διέταξε να επιβιβαστούμε στα αυτοκίνητα. Μας έδωσαν σφαίρες και χειροβομβίδες. Εγώ συγκεκριμένα πήγα στο ΡΙΚ που ήταν και το Εφεδρικό. Έγινε μάχη εκεί. Εν τω μεταξύ όπως είπαν μετά περίμεναν να γίνει το πραξικόπημα το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα χαλάρωσαν τα μέτρα επιφυλακής. Αν μας περίμεναν πιστεύω δεν θα έμενε κανένας μας. Πήγαμε σ’ ένα χωράφι καθαρό να κάνουμε επίθεση. Έγιναν μάχες με τους σκοπούς που είχε, όχι με όλο το εφεδρικό, που δεν ήταν μέσα. Σε κάποια στιγμή είχε ένα άρμα που οδηγούσε ο στρατιώτης και δεν δίσταζε να ρίξει την πύλη του ΡΙΚ να μπει μέσα. Τον κατέβασε κάτω ο λοχαγός του και έβαλε του το πιστόλι πάνω στο κεφάλι και του είπε: «Προχωράς ή σε σκοτώνω». τι να κάνει ο «μιτσής», έδωσε της πόρτας και μπήκε με το άρμα μέσα στην αυλή. Μας διάταξαν να κάνουμε εκκαθαρίσεις μέσα στα κτίρια. Ενώ προχωρούσαμε σε κάποια φάση, φτάσαμε κοντά στο στρατόπεδο του Εφεδρικού με διώροφους θαλάμους. Στεκόμασταν κοντά σε ένα τοίχο, τρία άτομα. Εγώ ήμουν ο τελευταίος στην σειρά. Μπούκαραν οι δυο που την πόρτα και ακριβώς απέναντι είχε σκάλα και έστεκε ένας του εφεδρικού. Έριξε τους μια ριπή και σκότωσε τους και τους δυο, μπροστά μου. Εγώ γλύτωσα γιατί δεν πρόλαβα να μπω μέσα. Πάγωσα. Ύστερα από λίγα λεπτά είδα ότι ήταν ο μοναδικός που ήταν μέσα στο κτίριο, έβαλε ένα ρούχο άσπρο πάνω στο όπλο και πετάχτηκε που το παράθυρο κάτω και παραδόθηκε. Λίγο πιο κάτω είχε ένα αξιωματικό τον οποίο δε ήξερα και του είπα ότι ο συγκεκριμένος σκότωσε δυο λοκάτζιες. Έπιασε τον που το γιακά και έφερε τον μπροστά που τους δυο τους νεκρούς και τον ρώτησε αν τους σκότωσε εκείνος. Ο άλλος δεν απάντησε τίποτε. Έπιασε τον μετά και εξαφανίστηκε. Δεν ξέρω τι απέγινε. Μετά που καταλάβαμε το Εφεδρικό, μας χτύπησαν οι ομάδες του Λυσσαρίδη από την πολυκατοικία του Καλησπέρα. Τους έριξαν με κάτι τετράκανα αντιαεροπορικά και έκαναν τα μπαλκόνια της πολυκατοικίας σησάμι.
Όταν ησύχασαν τα πράματα, μετά τις 15 του Ιούλη, όσους αιχμαλώτους έπιασαν στο Προεδρικό τους έφεραν στην αυλή του ΡΙΚ. Είχε κάποιο αξιωματικό, από την Ελλάδα, ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά: «Όποιο δω και δώσει νερό σ’ αυτά τα καθάρματα, θα τον εκτελέσω» και κρατούσε στο χέρι το περίστροφο. Σ’ εκείνους που έπιασαν είχε και ένα συγχωριανό μου. Πόση ώρα να τον βλέπω, γυμνό που την μέση και πάνω, πεσμένο μπρούμυτα με στο λιοπύρι. Πήγα και φόρεσα ένα τζάκετ, μπήκα μέσα στην καντίνα, έπιασα δυο μπουκάλες τις γέμισα νερό και τις έβαλα κάτω που τις μασχάλες μου. Βρήκα δυο τρεις στρατιώτες που τους είχα εμπιστοσύνη και τους είπα να σταθούν μπροστά μου, για να μην μας δει ο λοχαγός. Στάθηκα και τους έριχνα νερό μέσα στη φούχτα του χωριανού μου και του διπλανού και ήπιαν. Μετά τους έβαλαν πάνω στα αυτοκίνητα και τους πήραν στις Φυλακές.
Άγημα της 32 ΜΚ με επικεφαλής το Διοικητή της Μοίρας ταγματάρχη Δαμασκηνό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ alphanews.live
Διαβάστε επίσης