Στην λίστα των τοπ ισοβιτών με τις μεγαλύτερες ποινές στην πλάτη τους, κατατάσσεται πλέον και ο Λοΐζος Τζιωνής, ο οποίος καταδικάστηκε σε διαδοχικά ισόβια για το διπλό φονικό που διαπράχθηκε το βράδυ της 18ης Απριλίου στον Στρόβολο, ποινή η οποία επιβλήθηκε από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, που επέβαλε επίσης τις μεγαλύτερες ποινές στα χρονικά (σ.σ υπόθεση κατά συρροή δολοφόνου και πενταπλού φονικού).
Μετά την πρόσφατη καταδίκη του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, στον οποίο επιβλήθηκαν πέντε διαδοχικά και δύο συντρέχοντα ισόβια, με την ποινή να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που επιβλήθηκε στα χρονικά, αλλά και την ποινή ανατροπή στην υπόθεση του τριπλού φονικού της Λεμεσού, όπου η φυλάκιση τριανταπέντε χρόνων στον Χριστάκη Θωμά, αντικαταστάθηκε από το Ανώτατο, πριν από περίπου ένα μήνα, σε τρία διαδοχικά ισόβια, ήρθε να προστεθεί η ποινή στον Λοΐζο Τζιωνή.
Η πρώτη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε, ήταν τα πέντε φορές ισόβια στους καταδικασθέντες του πενταπλού φονικού, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και Αναστάσιο Τσεχιλίδη, τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, ο ίδιος Δικαστής, Χάρης Πογιατζής, επέβαλε την ίδια ποινή στον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο Νίκο Μεταξά, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά φορές ισόβια, εκ των οποίων τα πέντε διαδοχικά.
Ο Μεταξάς είχε δολοφονήσει κατά τη διετία 2016-2018, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, τις οποίες στη συνέχεια πετούσε σε φρεάτια και λίμνες στις περιοχές του Μιτσερού και του Ξυλιάτου.
Στην τρίτη θέση με τη μεγαλύτερη ποινή κατατάσσεται ο Χριστάκης Θωμά για το τριπλό φονικό της Λεμεσού που διαπράχθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015, με θύματα τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Παράσχο Ντορζή, 19 και 21 ετών, καθώς και τον 24χρονο Αιμίλιο Μιλτιάδους.
Παρότι το πρωτόδικο Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 35 ετών, εντούτοις μετά από έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, το Ανώτατο άλλαξε την ποινή και επέβαλε στον καταδικασθέντα τρία διαδοχικά ισόβια, λαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση στους τοπ ισοβίτες.
Στην τέταρτη θέση κατατάσσεται ο 30χρονος Θεόδωρος Θεοφάνους, κομμωτής από την Πάφο, ο οποίος σκότωσε την έγκυο σύντροφό του και την τρίχρονη κόρη της από παθολογική ζήλια, το Δεκέμβριο του 2011.
Η 24χρονη Μολδαβή, Τζούλια Οπόροκ, που ήταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στη θαλάσσια περιοχή Γεροσκήπου, ενώ η τρίχρονη κορούλα της Βικτώρια εντοπίστηκε νεκρή 50 μέτρα μακριά από το όχημα.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 30χρονο ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της 24χρονης και 35 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, για το φόνο της τρίχρονης, με την δεύτερη ποινή να είναι διαδοχική της διά βίου φυλάκισης.
Μετά την ποινή που του επιβλήθηκε, ο Τζιωνής κατατάσσεται στην Πέμπτη θέση των ισοβιτών με τις μεγαλύτερες ποινές.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, επέβαλε στον 33χρονο δύο διαδοχικά ισόβια για το διπλό φονικό του Στροβόλου, με θύματα τους Γιώργο Χατζηγεωργίου και Ντίνα Σεργίου.
Ο Τζιωνής, που αρνείτο ενοχή στην υπόθεση, μετά την επιβολή ποινής έξι ετών στον αδελφό του, άλλαξε στάση και παραδέχθηκε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Ο κατηγορούμενος, ενάμιση χρόνο μετά το στυγερό έγκλημα, κατά την απολογία του, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια των θυμάτων, την οικογένεια του, την κοινωνία καθώς και από τους συγκατηγορούμενους του.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως, σε ότι αφορά τον τετραπλό φόνο που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα, ακριβώς την ίδια μέρα που διαπράχθηκε το πενταπλό φονικό τέσσερα χρόνια προηγουμένως, παρότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκε στα χρονικά, εντούτοις η ποινή που επιβλήθηκε στους τέσσερις καταδικασθέντες ήταν τέσσερις φορές ισόβια, με τις ποινές όμως να συντρέχουν.
Σημειώνεται ότι με βάση την νομοθεσία, οποιοσδήποτε κατηγορούμενος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερα διαδοχικά ισόβια, τότε έχει το δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης στα 25 χρόνια, σε αντίθεση με αυτούς που καταδικάζονται σε συντρέχοντα ισόβια (σ.σ όπως οι καταδικασθέντες του τετραπλού φονικού), που έχουν το δικαίωμα για αίτηση στα 12 χρόνια.
Ωστόσο, το αίτημα δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτό, αφού θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ υπάρχουν ισοβίτες που παρά την έκτιση δώδεκα και περισσότερων χρόνων, δεν έχουν ακόμη αποφυλακιστεί.
Διαβάστε επίσης