Μεγάλη προσοχή για όσους καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο! Είναι τελικά πιο υγιεινό από το κανονικό τσιγάρο; Από τι κινδυνεύουν οι ατμιστές;
Πολλοί καπνιστές στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα ξεκινούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ή συνδυάζουν και τα δύο για να μετριάσουν τον κανονικό τσιγάρο.
Περισσότερα συμπτώματα εμφανίζουν όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικό και κανονικό τσιγάρο!
Αυτοί λοιπόν που συνδυάζουν και τους δύο τύπους τσιγάρων, βάση μιας σουηδικής επιστημονική έρευνας, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνότερη μεταξύ των ήδη καπνιστών, σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές. Αυτός ο τύπος καπνιστών κατέληξε η έρευνα πως έχει περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα,όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών. Πόσο επικίνδυνο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία μας; Μύθοι και αλήθειες!
Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις των Σουηδών ερευνητών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθά κάποιον να κόψει το κάπνισμα, «ούτε μπορούν να προωθούνται στην αγορά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα».
Τι μπορεί να πάθουν οι ατμιστές;
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.
Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία 26 ετών, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους.
Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.
Πόσο “ωφέλιμο” είναι τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο; Μάθετε πως κάνει την ίδια ζημιά με το συμβατικό!
Ποιος είπε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι λιγότερο επιζήμια; Τα πορίσματα μίας νέας ελληνικής μελέτης δείχνουν πως η χρήση του ηλεκτρονικού μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βλάβες στην καρδιά με το συμβατικό.
Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιάς (ESC) στη Ρώμη, έδειξε ότι το άτμισμα προκαλεί ζημιές στα αιμοφόρα αγγεία οι οποίες μακροπρόθεσμα ευθύνονται για διάφορες καρδιοπάθειες, ακριβώς όπως γίνεται και με το κάπνισμα, δηλαδή!
Οι ερευνητές ζήτησαν να εξετάσουν την καρδιολογική λειτουργία 24 υγιών εθελοντών, 22-38 ετών, σε τέσσερις διαφορετικές συγκυρίες: πριν καπνίσουν, μετά από το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου για πέντε λεπτά, μετά από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για πέντε λεπτά και μετά από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για μισή ώρα. Όπως διαπίστωσαν, το κάπνισμα και των δύο ειδών τσιγάρων οδηγούσε σε παρόμοια επίπεδα δυσκαμψίας (σκληρίας) της αορτής και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης – δύο επιδράσεις που αποτελούν σημαντική αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι πιστεύει ο κόσμος» τόνισαν οι ερευνητές. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε χθες το βράδυ το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει να θεωρούνται εξ ορισμού ασφαλή» αλλά χρειάζονται μελέτη για να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος συνιστά περιορισμούς στη χρήση τους, αλλά διαφωνεί ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) ο οποίος πέρυσι απεφάνθη ότι τα e-τσιγάρα «είναι 95% πιο ασφαλή» από τα κανονικά και εφέτος ενέκρινε μία μάρκα ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος.
Όπως είπε στο συνέδριο της Ρώμης ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βρετανία βιάστηκε να εγκρίνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή αλλά όχι αβλαβή και δεν θα τα συνιστούσα ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος», είπε. Και πρόσθεσε πως η νικοτίνη που περιέχουν τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων πιθανώς ευθύνεται για τις βλάβες στις αρτηρίες που παρατηρήθηκαν στη νέα μελέτη, γι’ αυτό και προγραμματίζει μία άλλη μελέτη στην οποία θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη. Η νέα μελέτη είχε δημοσιευθεί προσφάτως στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας» (JACC).
Διαβάστε επίσης