Αρμόδια πηγή, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει ότι πρόκειται για φυτοφάρμακα περιορισμένης χρήσης, πολύ τοξικά, με γρήγορη αποτελεσματικότητα τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
Κύρια χαρακτηριστικά των περισσότερων από αυτών είναι η πολυδραστικότητά τους, ο πολύπλευρος τρόπος δράσης τους, ότι δεν έχουν μυρωδιά και γεύση ενώ αρκετά από αυτά είναι σε μορφή υδατοδιάλυτης σκόνης, διαλύματος και φιάλες αερίου.
Τα απαγορευμένα αυτά φυτοφάρμακα, στις πλείστες των περιπτώσεων, προορίζονται για ψεκασμούς και καταπολέμηση των εντόμων ενώ η μη σωστή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Πρόταση για «βαρύ» πρόστιμο
Για την εξάλειψη του πιο πάνω φαινομένου, σύμφωνα με την Ανώτερη Προϊσταμένη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Παναγιώτα Σοφοκλέους, έχει ήδη σταλεί στη Νομική Υπηρεσία, πρόταση για τροποποίηση του νόμου η οποία εάν εγκριθεί και σταλεί για ψήφο στην βουλή, ίσως καταφέρει να αποδώσει θετικά αποτελέσματα.
Μιλώντας στην «K» η κα. Σοφοκλέους ανέφερε ότι η εν λόγω τροποποίηση αφορά το χρηματικό πρόστιμο που θα ανέρχεται μέχρι και τις 10 χιλιάδες ευρώ (αντί 2 χιλιάδων που είναι το όριο σήμερα), ενώ σε περίπτωση καταδίκης το πρόστιμο θα ανέρχεται μέχρι και 40 χιλιάδες ευρώ (αντί 20 χιλιάδων).
Η κα. Σοφοκλέους σημείωσε ότι με την τροποποίηση ζητείται, πέραν της αύξησης του χρηματικού ποσού, και η δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων των παρανομούντων με συγκεκριμένη αναφορά στο περιστατικό και το παράπτωμα.
Εν τέλει να σημειώσουμε ότι ο λόγος που καθιστά τα πιο πάνω φυτοφάρμακα σε μη αδειοδοτημένα, είναι λόγω του ότι δεν υπόκεινται στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες επιβάλλουν ενδελεχείς ελέγχους από τις εταιρείες και τις επίσημες αρχές του κράτους για εξασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας.
Συχνό το φαινόμενο λέει η Αστυνομία με προσπάθειες εξάλειψής του
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου «αρκετές είναι οι περιπτώσεις ανεύρεσης μικρών ποσοτήτων παράνομων φυτοφαρμάκων οι οποίες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.Ωστόσο, τόσο η Αστυνομία όσο και το Τμήμα Τελωνείου, καταβάλλουν προσπάθειες πάταξης του φαινομένου με συχνό έλεγχο σε συγκεκριμένες περιοχές – όπως είναι η πράσινη γραμμή, οδοφράγματα κ.λπ.- ή μετά από αξιοποίηση πληροφοριών».