Η διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι εξίσου σημαντική, όπως και στην εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον περίπου 500 θερμίδες καθημερινά, ώστε να κάνουν επαρκή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους. Τα δύο τρίτα αυτών των θερμίδων πρέπει να προέρχονται από τα γεύματα και τα σνακ που περιέχουν και τις πέντε ομάδες τροφίμων. Οι υπόλοιπες θερμίδες προέρχονται από το βάρος που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ενώ πολλές γυναίκες πιστεύουν, ότι ο θηλασμός είναι μια ευκαιρία για να χάσουν βάρος, αυτή η σκέψη δεν είναι σωστή. Και γιατί δεν πρέπει να κάνετε δίαιτα κατά τη διάρκεια του θηλασμού; Η απάντηση είναι ότι μια στερητική διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ποσότητα αλλά και τη ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Επίσης, το στρες, το άγχος και η κούραση μπορεί με τη σειρά τους να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος. Η λύση βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφή και στην ηρεμία. Φροντίστε λοιπόν, να μην αγχώνεστε, να τρώτε υγιεινά γεύματα και να πίνετε πολλά υγρά. Επιπλέον, η μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, είναι καλό για σας και δεν θα επηρεάσει την ποσότητα του γάλακτος.
Όσες έχετε πάρει αρκετά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θηλάζετε αλλά θέλετε και να επανέλθετε στο αρχικό σας, μπορείτε να το πετύχετε, αν τρώτε υγιεινά και δεν καταναλώνετε παραπάνω ποσότητα. Για πρωτεΐνη επιλέξτε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, φασόλια, αυγά, ανάλατους ξηρούς καρπούς και οι σπόρους. Να αποφεύγετε τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως καρχαρίας, ξιφίας, σκουμπρί.
Τρώτε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά και φρούτα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο και επιλέξετε τα για σνακ. Τα ολόκληρα φρούτα είναι καλύτερα από τους χυμούς. Επιπλέον καλό είναι να περιλαμβάνετε τρεις μερίδες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, γιαούρτι ή τυρί κάθε μέρα. Αν δεν μπορείτε να ανεχθείτε το γάλα, δοκιμάστε το χωρίς λακτόζη. Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως πιο συχνά από ό,τι τα επεξεργασμένα δημητριακά. Χρησιμοποιήστε υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, σογιέλαιο και αραβοσιτέλαιο, αλλά σε μικρές ποσότητες, δεδομένου ότι μπορεί να σας δώσουν επιπλέον θερμίδες.
Κάνοντας άρα έξυπνες επιλογές τροφίμων, θα μπορέσετε να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά, να έχετε την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος για το μωρό σας και να επανέλθετε σιγά σιγά στα κανονικά σας κιλά. Εάν έχετε ειδικές ανάγκες διατροφής, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο διατροφολόγο για ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα διατροφής.