Από μικρά παιδιά, οι γονείς και το σχολείο μας μαθαίνουν ότι δεν πρέπει να λέμε «κακές λέξεις».
Οι βρισιές ξέρουμε ότι είναι κάτι άκομψο και αγενές, ενώ είναι «ακατάλληλο» να συμβαίνει μπροστά σε κόσμο.
Υπάρχει ένα κοινωνικό στερεότυπο ότι όσοι βρίζουν είναι αμόρφωτοι και χωρίς παιδεία, που σου προκαλούν εκνευρισμό. Ακόμη, θεωρούμε ότι χρησιμοποιούν αυτό το λεξιλόγιο, καθώς δεν έχουν κάποιο άλλο καλύτερο.
Ωστόσο, από ότι φαίνεται, αυτοί οι βρίζουν έχουν κάποια θετικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι Kristin Joy του Marist College και Timothy Jay του Massachusetts College of Liberal Arts διαφωνούν με την άποψη ότι όσοι βρίζουν είναι χαμηλότερου επιπέδου.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις είναι πιο πιθανό να έχουν ευχέρεια στις πιο κόσμιες και ουδέτερες λέξεις.
Οι άνθρωποι που μιλούν με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνουν το γενικό εκφραστικό περιεχόμενο και τις εκλεπτυσμένες διακρίσεις που χρειάζονται για να χρησιμοποιηθούν οι προσβολές με τον σωστό τρόπο. Η ικανότητα να κάνουν διάκριση υποδηλώνει γλωσσική γνώση.
Με λίγα λόγια, είναι πιο έξυπνοι από ότι γίνεται αντιληπτό.
Άλλη έρευνα μελέτησε status στο Facebook, όπου χρησιμοποιούνται λέξεις με βρισιές. Η έρευνα βρήκε ότι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις είναι πιο ειλικρινείς.
Με λίγα λόγια, αν βρίζετε αρκετά είστε έξυπνοι και ειλικρινείς.
Οι ερευνητές το δικαιολόγησαν αυτό, καθώς αυτοί που χρησιμοποιούν «κακές λέξεις», εκφράζονται πιο άνετα και είναι πιο γνήσιοι.
Για παράδειγμα, σε εγκληματικές υποθέσεις, οι αθώοι είναι πιο πιθανό να βρίσουν από τους ενόχους που ψεύδονται.
Με λίγα λόγια, δεν είναι κακό να εκφράζεστε έτσι! Είναι πιο πιθανό να είστε έξυπνοι, ειλικρινείς και αξιόπιστοι.
Ωστόσο, αν το παρακάνετε, προσπαθήστε να συγκρατηθείτε!