Site icon Hallocy

Τέλος στην ασυδοσία μέσω Facebook

Ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της ασυδοσίας που παρατηρείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζοντας ότι οι διαχειριστές τέτοιων δικτύων, είναι δυνατό να υποχρεωθούν να διαγράφουν συγκεκριμένα σχόλια.

Το ΔΕΕ κλήθηκε να ερμηνεύσει το σχετικό επί του θέματος δίκαιο της Ε.Ε. κατόπιν αιτήματος δικαστηρίου της Αυστρίας όπου προσέφυγε βουλευτής, η οποία είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.

Η εν λόγω βουλευτής ενήγαγε την εταιρεία Facebook Ireland και ζητούσε με απόφαση του Δικαστηρίου όπως υποχρεωθεί το Facebook να διαγράψει σχόλιο το οποίο είχε αναρτήσει χρήστης του μέσου αυτού κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο έθιγε την τιμή και την υπόληψή της, την εξύβριζε και τη δυσφήμιζε. Στην ανάρτηση αυτή μπορούσε να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε χρήστης του Facebook. Η υπόθεση ήχθη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας το οποίο προτού λάβει την τελική του απόφαση ζήτησε γνωμάτευση από το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Με την απόφασή του το ΔΕΕ έκρινε ότι δικαστήριο κράτους μέλους της Ε.Ε. δύναται να διατάξει πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας διαδικτυακού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα το facebook, «να διαγράψει πληροφορίες τις οποίες αποθηκεύει και των οποίων το περιεχόμενο είναι πανομοιότυπο με το περιεχόμενο πληροφορίας κριθείσας προγενέστερα ως παράνομης ή να αποκλείσει την πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές». Περαιτέρω δύναται να διαταχθεί «να διαγράψει πληροφορίες τις οποίες αποθηκεύει και των οποίων το περιεχόμενο είναι ανάλογο με το περιεχόμενο πληροφορίας κριθείσας προγενέστερα ως παράνομης ή να αποκλείσει την πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, εφόσον ο έλεγχος και η διερεύνησή τους που επιβάλλονται βάσει της σχετικής αποφάσεως περιορίζονται σε πληροφορίες που μεταφέρουν μήνυμα του οποίου το περιεχόμενο παραμένει, κατ’ ουσίαν, αμετάβλητο σε σχέση με εκείνο που διαπιστώθηκε ότι έχει παράνομο χαρακτήρα».

Τέλος, αποφασίστηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα ο διαχειριστής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, να υποχρεωθεί «να διαγράψει τις πληροφορίες που αφορά η διατάσσουσα τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων απόφαση ή να αποκλείσει την πρόσβαση σε αυτές παγκοσμίως, στο πλαίσιο του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, το οποίο απόκειται στα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη».

Η απόφαση του ΔΕΕ είναι σημαντική καθώς ερμηνεύει το ενωσιακό δίκαιο το οποίο τυγχάνει εφαρμογής σε ανάλογες περιπτώσεις, σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Exit mobile version