Site icon Hallocy

Πλημμύρες και ζημιές από τις βροχές – Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο προκάλεσε η κακοκαιρία σήμερα ενώ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, υπερχείλισε ο ποταμός Πεδιαίος στη Λευκωσία, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019. Τα ορμητικά νερά του ποταμού έσπασαν πλάκες του πεζοδρομίου και κατέβασε αρκετά μπάζα και σκουπίδια.ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Λίγες μόνο ώρες κράτησε η καλοκαιρία χθες. Γύρω στη μία το μεσημέρι άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού με έντονη βροχόπτωση αλλά και χαλαζόπτωση να σημειώνεται σε Λευκωσία, Λεμεσό και Αμμόχωστο. Πολλές κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός οδηγών από τα οχήματά τους. Στην Αμμόχωστο, μέσα σε λίγα λεπτά, οι παραγωγοί είδαν τους κόπους της χρονιάς να χάνονται. Το χαλάζι που έπεσε κατέστρεψε την πατατοκαλλιέργεια.

Δρόμοι, ακόμη και κεντρικές αρτηρίες στη Λευκωσία, κυρίως σε Λακατάμια, Στρόβολο, Ανθούπολη και Έγκωμη έμοιαζαν με ποτάμια ενώ τα λασπόνερα στον δρόμο Λακατάμιας – Κλήρου – Παλαιχωρίου καθιστούσε επικίνδυνη την οδήγηση λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου. Ο Πεδιαίος ποταμός υπερχείλισε και το γεφύρι επί της Αλεξανδρουπόλεως έκλεισε.

O ποταμός Πεδιαίος χθες το απόγευμα.
Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή της Γερμασόγειας στη Λεμεσό με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ορατότητα των οδηγών ενώ η συσσώρευση νερού κοντά στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού προκάλεσε την ταλαιπωρία των οδηγών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση νωρίς χθες το απόγευμα με την οποία ανέφερε πως είχε δεχθεί, μέχρι εκείνη τη στιγμή, 75 κλήσεις εκ των οποίων οι 73 προέρχονταν από τη Λευκωσία. Πιο συγκεκριμένα η Πυροσβεστική συνέβαλε στην αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγεια οικιών και υποστατικά, απεγκλωβισμό ατόμων από ακινητοποιημένα οχήματα και άνοιγμα φρεατίων οχετών όμβριων υδάτων. Μία κλήση αφορούσε τη Λεμεσό και συγκεκριμένα τη μετακίνηση κορμού δέντρου από την κοίτη του ποταμού Γαρύλλη και μία άλλη τη Λάρνακα όπου πλημμύρισε υπόγειο οικίας λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Για να ανταποκριθούν στις κλήσεις εργάστηκαν έξι συνεργεία αντιμετώπισης πλημμυρών.

O καιρός τις επόμενες ημέρες

Πτώση της θερμοκρασίας αλλά και βροχές θα είναι το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες μέρες. Σήµερα ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως αίθριος, αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, από το µεσηµέρι και µετά, αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, στα ορεινά, στο εσωτερικό και πιθανό στα νότια παράλια. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 28 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 23 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, µε τοπικά αυξηµένες νεφώσεις, που στα παράλια πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές ή καταιγίδα, αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, από το µεσηµέρι και µετά, αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Την Τετάρτη και την Πέµπτη ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος, µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες.

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση την Τρίτη, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά, για να κυµανθεί γύρω στις µέσες κλιµατολογικές τιµές. Την Τετάρτη θα σηµειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυµανθεί κάτω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά. Την Πέµπτη δεν αναµένεται αξιόλογη µεταβολή της θερµοκρασίας.

Καταστροφή

Τα λίγα λεπτά χαλαζόπτωσης που σημειώθηκαν στην ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου ήταν αρκετά για να καταστραφούν οι καλλιέργειες. Οι παραγωγοί, μάλιστα, κάνουν λόγο για χαλάζι σε μέγεθος… μανιταριών! Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο επαρχιακός γραμματέας ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ, ο οποίος κάνει λόγο για ολοκληρωτικές καταστροφές. «Δυστυχώς ακόμα μια φορά έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά η πατατοκαλλιέργεια» ανέφερε ο κ. Γαβριήλ, εξηγώντας πως σήμερα θα φανεί πιο ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής. «Αναμένουμε από το Τμήμα Γεωργίας να καταγράψει αμέσως τις ζημιές ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, για να έχουν τη δυνατότητα οι πατατοκαλλιεργητές να φυτέψουν ξανά τον Νοέμβρη» είπε. Αν δεν γίνει αυτό, πρόσθεσε, «θα επέλθει μια ολοκληρωτική καταστροφή για τις περαιτέρω φυτείες της πατάτας, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα». Οι καταστροφές σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ σημειώθηκαν σε ολόκληρη την επαρχία.

https://politis.com.cy

Exit mobile version