Site icon Hallocy

Η «αποφοίτηση» της ειρήνης – Πήραν πτυχίο με άριστα στη συμβίωση

Συγκίνηση στους παρευρισκόμενους προκάλεσε η τελετή αποφοίτησης των 143 παιδιών από τις δύο κοινότητες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα του Cyprus Friendship Program. Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο ιδιωτικό σχολείο Senior School, κατάφερε να φέρει και πάλι κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους έλαβαν με περηφάνια το πτυχίο τους. Νέες και νέοι από τις δύο κοινότητες επισκέφθηκαν το καλοκαίρι που πέρασε τις ΗΠΑ και τον κατασκηνωτικό χώρο στον Άγιο Νικόλαο Στέγης και είχαν την ευκαιρία να συγκατοικήσουν και να δραστηριοποιηθούν σε προγράμματα που προάγουν την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση και τη φιλία ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ. Εκ μέρους του προγράμματος μίλησαν η Ε/κ συντονίστρια του προγράμματος Ιωάννα Σκορδή και η εκπαιδευτικός Simge Kahvecioglu Zekican. Η κ. Σκορδή ανέφερε ότι «είμαστε περήφανοι διότι στα έντεκα χρόνια ζωής του προγράμματος καταφέραμε να φέρουμε κοντά εκατοντάδες νέους από τις δύο κοινότητες», ενώ πρόσθεσε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, αφού οι συμμετέχοντες περνούν το μήνυμα στις δύο κοινότητές τους ότι «η ειρήνη έρχεται μόνο με αλληλοκατανόηση». Επιπλέον, τόνισε ότι «στο παρελθόν δεν ήταν εύκολο, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το κοινό μας μέλλον». Η κ. Σκορδή αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη της αστροφυσικού Νάταλι Κρίστοφερ, η οποία έλαβε μέρος στα προγράμματα και ενέπνευσε δεκάδες νέους που εργάστηκαν μαζί της.

Δεν είναι το τέλος

Από την πλευρά της, η Τ/κ συντονίστρια του προγράμματος Simge Kahvecioglu, απευθυνόμενη στους νέους, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή για να περάσουν στις κοινότητές τους το μήνυμα της ειρήνης. «Αρκετοί από εσάς είχατε ενδοιασμό, ωστόσο μετά το τέλος του προγράμματος νιώθουμε περήφανοι διότι αν είχατε την ευκαιρία θα το κάνατε ξανά. Αυτό σημαίνει ότι καταφέραμε τον σκοπό μας», σημείωσε. «Στόχος μας ήταν εσείς οι νέοι που λάβατε μέρος να επιστρέψετε στις κοινότητές σας και να μιλήσετε για την αναγκαιότητα της ειρήνης στο νησί», κατέληξε.

Μέχρι τη Χαβάη

Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να μοιραστούν κυρίως τις ανησυχίες τους για το κοινό μέλλον τους. Τα παιδιά που έλαβαν μέρος επισκέφθηκαν για έναν μήνα τη Χαβάη, το Πόρτλαντ, το Σαν Φρανσίσκο, το Μέριλαντ και το Νιου Χαμπσάιαρ στις ΗΠΑ, ενώ τα παιδιά στην Κύπρο πέρασαν μια εβδομάδα στον Άγιο Νικόλαο Στέγης. Κάθε ομάδα αποτελείτο από έξι ή οκτώ παιδιά. Μέσω του προγράμματος οι νέοι οικοδομούν σχέσεις μεταξύ τους και καταρρίπτουν στερεότυπα. Μετά το τέλος του ταξιδιού, οι νέες και νέοι επέστρεψαν στην Κύπρο, όπου έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τα παιδιά της κοινότητάς τους. Στην τελετή αποφοίτησης οι οκτώ ομάδες πρόβαλαν ολιγόλεπτα βίντεο και μοιράστηκαν εμπειρίες από τις δραστηριότητες που έλαβαν μέρος, ενώ παρουσίασαν και μικρά καλλιτεχνικά προγράμματα.

«Βρήκα αδελφό»

Μιλώντας στον «Π» παιδιά που έλαβαν μέρος στο Cyprus Friendship Program ανέφεραν ότι ήταν μια πρωτόγνωρη και συνάμα συναρπαστική εμπειρία, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους. Οι φιλίες που δημιούργησαν έφεραν κοντά και τους γονείς τους. Σημείωσαν ότι το πρόγραμμα έχει να προσφέρει μόνο θετικά στους νέους και εξήγησαν την ανάγκη για παρόμοια προγράμματα που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά τους ανθρώπους από τις δύο κοινότητες.

Έχω μια πολύ θετική άποψη μετά τις εμπειρίες που αποκόμισα από το πρόγραμμα. Προηγουμένως δεν αντιλαμβανόμουν, ούτε ξεχώριζα την πολιτική από τους ανθρώπους. Λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα κατάλαβα ότι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί και προχωρούν πιο μπροστά από την πολιτική και τους πολιτικούς. Πλέον αντιλαμβάνομαι τα κοινά που έχουμε μεταξύ μας και ο στόχος μου είναι όπως μπορέσω να συνεισφέρω να έρθει ειρήνη στην Κύπρο» ανέφερε ο Φειδίας στον «Π». Πρόσθεσε ότι «μέσα από το ταξίδι μου στις ΗΠΑ απέκτησα έναν αδελφό».

«Δεν γνώριζα αρκετά για τους Ελληνοκύπριους, οπότε το θεώρησα και πρόκληση αλλά και ευκαιρία. Στο σχολείο υπήρχε ένα αρνητικό κλίμα όσον αφορά τους Ελληνοκύπριους και ίσως δεν μας δίδασκαν σωστά την ιστορία της άλλης πλευράς», εξηγεί η Άσρα. «Πλέον δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους από τη γλώσσα τους. Είμαστε όλοι άνθρωποι και η Σοφία αποτελεί για εμένα μια πραγματική φίλη», κατέληξε.

«Αν είχα μπροστά μου τους δύο ηγέτες θα τους έλεγα ότι παρ’ όλο που έχουμε οδοφράγματα αυτοί πρέπει να προσπαθήσουν να φέρουν κοντά τους ανθρώπους και να ενισχύσουν οι ίδιοι τον κόσμο, αλλά και να τον προτρέψουν να έρθει πιο κοντά», ανέφερε η Σοφία.

politis.com.cy

Exit mobile version