Τουρκοκύπριος συνταξιούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ασίμ Εμπέογλου μηνύει το κράτος γιατί του αποκόπτεται η συνδρομή στο ΓεΣΥ αλλά δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτό (επειδή διαμένει στις κατεχόμενες περιοχές) και η πρώτη ακρόαση της διαδικασίας θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου.
Η εφημερίδα Κίπρις γράφει πρωτοσέλιδα σήμερα ότι αυτή η υπόθεση είναι πολύ σημαντική και πιλοτική για χιλιάδες, όπως αναφέρει, άλλους Τ/K που είναι επίσης συνταξιούχοι από την Δημοκρατία αλλά δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΓεΣΥ.
Ο κ. Εμπέογλου, ως συνταξιούχος, επωφελούνταν από το σύστημα υγείας και παρακολουθούνταν από γιατρούς του δημοσίου και έπαιρνε τα φάρμακά του από τα κρατικά φαρμακεία. Με την αλλαγή και την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας όμως, παρά το ότι του αποκόπτεται ποσοστό 1,7% από την σύνταξή του, δεν μπορεί να επωφεληθεί, να εγγραφεί στο ΓεΣΥ.
Ο κ. Εμπέογλου αλλά και ο Τανγιόλ Τσερίμπαι, συνταξιούχος των Βρετανικών Βάσεων μίλησαν την Κίπρις με τον δεύτερο να δηλώνει ότι τους λέχθηκε πως για να μπορούν να εγγραφούν στο νησί πρέπει να διαμένουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτό που θέλουμε είναι είτε να σταματήσουν να μας κόβουν (για το ΓεΣΥ), είτε να μπορούμε να επωφελούμαστε από τα δικαιώματά μας από τις κοινωνικές ασφαλίσεις».
Ο κ. Τσερίμπαϊ ανέφερε ότι ούτε οι σημερινοί Τ/κ εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις είχαν γίνει αρχικά αποδεκτοί στο ΓεΣΥ και μετά από διαβουλεύσεις της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας με την ε/κ διοίκηση, όπως χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Δημοκρατίας, έγιναν αποδεκτοί στο ΓεΣΥ με διεύθυνση τις Βάσεις και γιατρό τον δρ Οκάν Νταγλί, που άνοιξε ιατρείο στην Πύλα. Σκεφτείτε όμως, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν εργαζόμενοι από την Μόρφου ή την Κερύνεια και θα πρέπει να πηγαίνουν στην Πύλα για εξέταση.
Ο κ. Εμπέογλου είπε ότι μαζί με τον κ. Τσερίμπαϊ είχαν στείλει επιστολή στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η απάντηση που πήραν ήταν ότι σύμφωνα με την νομοθεσία η αποκοπή από τις συντάξεις τους θα γίνεται, ωστόσο επειδή μένουν στην τ/κ περιοχή δεν μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει εάν μένουν στο «νότο», προστίθεται στην επιστολή, ανέφερε ο κ. Εμπέογλου λέγοντας ότι για το θέμα έχουν αποστείλει επιστολή και την Επίτροπο Διοίκησης από την οποία ακόμα δεν έχουν λάβει απάντηση. Ανάλογα με την απάντηση της Επιτρόπου, είπε, θα στείλουν και πάλι επιστολή στο ΤΚΑ.
Ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής η στοιχειοθέτηση και κατάθεση της αγωγής του έχει κοστίσει 4.000 ευρώ και χρειάζεται χρήματα για να συνεχίσει την διαδικασία, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει πιλοτική υπόθεση και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις Τ/κ συνταξιούχων από το ΤΚΑ που δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ.