Όταν είμαστε άρρωστη, υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία μας κρατάνε ενυδατωμένου, μας δίνουν ενέργεια, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να επηρεάζουν το στομάχι μας και το αναπνευστικό μας σύστημα.
Δείτε παρακάτω ποιες τροφές είναι αυτές:
Για κρύωμα ή γρίπη
Ζεστή και αχνιστή σούπα: Από πάντα, και για πάντα, οι σούπες θεωρούνται βάλσαμο όταν είσαι άρρωστη. Η κοτόσουπα είναι από τις καλύτερες επιλογές, καθώς περιέχει βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, ηλεκτρολύτες. Επίσης, ο ζεστός ζωμός, βοηθάει να διατηρούνται υγρές οι ρινικές οδοί, αποτρέπει την αφυδάτωση και καταπολεμά τη φλεγμονή στο λαιμό.
Ζεστό Τσάι: Ένα ακόμα κλασικό και αγαπημένο «φάρμακο» είναι το τσάι, το οποίο εκτός από το ότι καταπραΰνει τον πονόλαιμο και ανακουφίζει από τη συμφόρηση, καταπολεμά και τις μολύνσεις. Χάρη στις φυσικές ενώσεις που διαθέτει, καταπολεμά τα βακτήρια – ειδικά, το πράσινο τσάι. *Extra hint: Η κατανάλωση ζεστού τσαγιού ή νερού με λεμόνι.
Εσπεριδοειδή: Ενώ η βιταμίνη C δεν θεραπεύει το κοινό κρυολόγημα, έρευνες έχουν δείξει πως συμβάλει στη μείωση της διάρκεια και της σοβαρότητα αυτού τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Επιπλέον, τα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα λάιμ, περιέχουν φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Χυμοί φρούτων: Οι φυσικοί χυμοί φρούτων βοηθούν στην ενυδάτωση.
Πικάντικα φαγητά: Ίσως, τα πικάντικα φαγητά – όπως οι πιπεριές chili, το wasabi, το αγριοράπανο, κάνουν τη μύτη σου να τρέχει ή τα μάτια σου να βουρκώνουν. Ωστόσο είναι άκρως αποτελεσματικά ως φυσικά αποσυμφορητικά.
Θέματα με το στομάχι
Κράκερς και τοστ: όταν αντιμετωπίζεις θέματα με το στομάχι, η καλύτερη διατροφή, είναι και η απλούστερη, καθώς δεν πρέπει να επιβαρύνεις περαιτέρω το στομάχι σου. Μελέτες, έχουν δείξει πως τα «βαριά» φαγητά συμβάλλουν στη ναυτία και στους πόνους του στομαχιού.
Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι εύκολες στην πέψη και πλούσιες σε κάλιο, και μπορούν να σου φανούν πολύ βοηθητικές όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα, όπως η εφίδρωση, ο εμετός ή η διάρροια. Επιπρόσθετα, η πηκτίνη ανακουφίζει την πεπτική δυσφορία και τη φλεγμονή σε ασθενής με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Τζίντζερ: Το τζίντζερ έχει – αποδεδειγμένα, καταπραϋντικές ιδιότητες για το στομάχι και η κατανάλωση του είναι αποτελεσματική για την πρόληψη και θεραπεία της ναυτίας και λοιπών γαστρικών παθήσεων. Το πόσιμο τζίντζερ δε, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις ενυδατωμένη. Και να ανακουφιστείς από τους πόνου του στομαχιού – σε αντίθεση με άλλα ανθρακούχα ποτά.
Τι να αποφύγεις όταν έχεις θέματα με το στομάχι
Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και τροφές που δεν βοηθούν όταν είσαι άρρωστη και – ίσως, επιβαρύνουν και την κατάσταση. Για δες και αυτά παρακάτω, για να ξέρεις τι να αποφεύγεις.
Όξινα και πικάντικα φαγητά: Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να βοηθούν στη ρινική αποσυμφόρηση, μπορεί να είναι επίφοβα για το στομάχι σου. Αυτό συμβαίνει καθώς περιέχουν ένα συστατικό, την καψαϊκίνη, η οποία διαταράσσει το πεπτικό σύστημα. Ρο Αυτό βέβαια, μπορεί να συμβεί και με τα εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C, μπορεί να είναι ευεργετική μεν για τα συμπτώματα του κρυώματος. Ωστόσο, μπορούν να ερεθίσουν και την στοματική κοιλότητα, να προκαλέσουν περισσότερους πόνους και δυσφορία.
Γλυκά: Σίγουρα φαντάζει ιδανική η εικόνα του να είσαι σε ένα κρεβάτι περικυκλωμένη με γλυκά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ιδανική στην πραγματικότητα. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, μπορεί όμως να συμβάλλει στη φλεγμονή και να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό. Καλό θα ήταν λοιπόν, τα γλυκά να μένουν εκτός όταν είσαι άρρωστη.
Λιπαρά φαγητά και υδατάνθρακες: Οι λιπαρές τροφές, με λάδια, θερμίδες και λίπη, μειώνουν την χοληστερίνη HDL. Αυξάνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες – ο τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι όταν είσαι άρρωστη. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγονται και οι υδατάνθρακες όπως λευκά ψωμιά, ζυμαρικά, τηγανίτες κτλ. Προκαλούν έντονη έκκριση ινσουλίνης και δημιουργούν φλεγμονές στο σώμα.
Γάλα: Ένα διφορούμενο προϊόν, για το οποίο οι ερευνητές δεν έχουν ξεκάθαρη και απόλυτη άποψη. Η κατανάλωση γάλακτος από την μία προωθεί την παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες, ενώ από την άλλη, σχετική έρευνα το 2019 στην Αυστραλία δεν δείχνει κάποια σχετική σύνδεση. Σίγουρα πάντως, αν έχεις κάποια δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, καλό είναι να αποφεύγεται όταν είσαι άρρωστη.
Διαβάστε επίσης