Η αξιέπαινη πράξη οκτώ εργατών στη Λεμεσό, που έδωσαν το μισθό τους και παράτησαν τις δουλειές τους, για να επιδιορθώσουν την τρύπια στέγη του σπιτιού τετραμελούς οικογένειας στα Πολεμίδια, έφεραν στο φως μια τραγική ιστορία. Μια συγκλονιστική ιστορία, από αυτές που συνταράζουν και προκαλούν σοκ στην Κυπριακή κοινωνία.
Είναι η ιστορία της οικογένειας του 42χρονου Μαρίνου Μαρίνου, της 30χρονης συζύγου του Μαριαλένας και των δύο ανήλικων κοριτσιών τους. Μια σειρά τραγικών γεγονότων, που συνέβησαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οδήγησαν την οικογένεια στην φτώχεια ή πιο σωστά … στην ανέχεια.
«Για μας δεν έχει ούτε Χριστούγεννα, ούτε τίποτε… Δυστυχώς… Η κατάσταση μας είναι πολύ δύσκολη. Μετά από αυτά που έτυχαν στην οικογένεια, πήγαν όλα ανάποδα», ανέφερε στον REPORTER, με σπασμένη φωνή o προστάτης της οικογένειας Μαρίνος Μαρίνου.
Η γυναίκα του υπέστη καρδιακή προσβολή μόλις γέννησε, ενώ το κοριτσάκι τους, τριών μηνών σήμερα γεννήθηκε με προβλήματα όρασης και ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Ο ίδιος, ο οποίος εργαζόταν ως κηπουρός, αναγκάστηκε να παρατήσει τη δουλειά του, όπως λέει, για να φροντίσει την οικογένειά του. Μια οικογένεια, που έφτασε στο σημείο να μην έχει να φάει, που έμεινε δύο βδομάδες χωρίς ρεύμα, δύο μήνες χωρίς νερό και μάλιστα σε ένα σπίτι που όποτε έβρεχε έμπαζε νερά.
Δράμα… δίχως τέλος
«Τα βάσανά μας ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες. Όταν η γυναίκα μου ήταν οκτώ μηνών, ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ένιωθε έντονους πόνους. Στον ένατο μήνα γέννησε με καισαρική. Την επόμενη μέρα το απόγευμα, με πήραν τηλέφωνο να πάω επείγον στο Νοσοκομείο. Μου είπαν ότι πρέπει να της κάνουν καθετηριασμό, επειδή είχε αρρυθμίες. Έπαθε ανακοπή στο καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου, πριν από τρεις μήνες. Την έβαλαν στην εντατική, το μωράκι μας που γεννήθηκε το έβαλαν στην εντατική νεογνών. Έτσι άρχισαν τα προβλήματα.
Ο καρδιολόγος μου σύστησε να μείνω σπίτι να τις προσέχω επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάθει ξανά ανακοπή η γυναίκα μου. Έμεινα σπίτι, μαγειρεύω παίρνω το μωρό σχολείο, κάνω μπάνιο το μικρό, βάζω πλυντήρια τα πάντα.
Μετά ήρθε και το πρόβλημα του μωρού. Πριν από ένα μήνα, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν βλέπει. Αρχίσαμε να πηγαίνουμε στους γιατρούς για να μάθουμε τι συμβαίνει. Ότι είχα και δεν είχα τα πούλησα για να έχουμε λεφτά. Είχα ένα αυτοκίνητο της δουλειάς και το πούλησα για να μπορούμε να πηγαίνουμε στους γιατρούς. Πήγαμε σε τέσσερις παιδίατρους και τρεις οφθαλμίατρους και μας είπαν ότι το παιδί έχει πρόβλημα και δεν βλέπει» ανέφερε ο κ. Μαρίνου.
«Είναι τυφλό το μωρό;», ρωτήσαμε.
«Δεν μας είπαν αυτή τη λέξη, δεν θέλω με τίποτα να το πιστέψω αυτό. Θέλω να κάνω τα πάντα, για να γίνει το μωρό καλά. Τώρα έχει προτεραιότητα το μωρό και μετά, θα αρχίσει εξετάσεις η γυναίκα μου. Μας έστειλαν να κάνει MRI καρδίας σε 2 μήνες. Το μωρό εννέα του Γενάρη θα κάνει εισαγωγή στο Μακάρειο για να του κάνουν MRI εγκεφάλου, για να δούμε από πού προέρχεται αυτό το πρόβλημα».
Αναγκάστηκε να πωλήσει τα πάντα
Ο 42χρονος οικογενειάρχης αναγκάστηκε, όπως λέει, να πουλήσει τα πάντα για να επιβιώσει η οικογένειά του.
«Ήμουν κηπουρός. Όταν τον τελευταίο καιρό μου τηλεφωνούσαν να πάω σε δουλειές εγώ δεν μπορούσα και έτσι έμεινα άνεργος. Πούλησα όσα-όσα το φορτηγό μου και τα μηχανήματα που κλάδευα. Δεν ήθελα να στερήσω τίποτα από τα μωρά. Για μένα δεν με κόφτει».
Η κατάσταση της οικογένειας επιδεινώθηκε όταν άρχισαν οι πρώτες βροχές.
«Είχε πρόβλημα η οροφή. Έτρεχαν τα νερά σε όλο το σπίτι σε όλα τα δωμάτια, το μωρό αρρώστησε που την υγρασία. Το αγκαλιάζω με αγάπη μας βοήθησε. Βρήκε εθελοντές για τη στέγη, ήρθαν χθες και δουλεύουν και σήμερα οι άνθρωποι. Προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να μην τρέχει νερά η στέγη. Μας κάλεσε και το Γραφείο Ευημερίας, για να δουν τι άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουμε και εάν μπορούν να μας βοηθήσουν».
Λαμβάνουν 132 ευρώ επίδομα!!!
Ερωτήματα προκαλεί και το επίδομα που δίδεται στην οικογένεια, που προφανώς κόλλησε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, του… κράτους δικαίου.
«Μας ειδοποίησαν από το ΕΕΕ ότι πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για να παίρνουμε περισσότερα. Δεν μπορούσαμε να ζούμε με αυτά τα χρήματα. Γι’ αυτό ήρθαμε σε αυτή την κατάσταση και ζήτησα από τον κόσμο να μας φέρει λίγα τρόφιμα και γάλα του μωρού. Είχα φτάσει στο σημείο που δεν ήξερα τι θα κάνω. Ήρθαν μας όλα τόσο ανάποδα.
Δεν είναι το θέμα να πας να ζητιανέψεις, είναι το θέμα ότι όταν δεν έχεις τη δύναμη, να κάνεις κάτι, πρέπει να κτυπήσεις πόρτες.Είναι ο κόσμος ο απλός που ήρθε να μας φέρει από το υστέρημά του γάλα και τρόφιμα να φάμε. Μακάρι να μην μας συνέβαιναν αυτά τα πράγματα και όπως δούλευα και κατάφερνα να συντηρώ την οικογένειά μου να το έκαμνα και τώρα, αλλά δυστυχώς, τυχαίνουν στη ζωή αυτά τα πράματα… Ετύχαν μας εμάς».
Χωρίς ρεύμα και νερό
«Πώς μπορεί να περάσει μια οικογένεια με 132 ευρώ. Τι να αγοράσουμε. Το μεγάλο μας το μωρό εν έντεκα χρονών, χρειαζόταν πράγματα και δεν είχαμε να αγοράσουμε. Φτάσαμε στο σημείο να μας κόψουν το ρεύμα και το νερό. Η Νέα Σαλαμίνα, έκανε έρανο και μάζεψε 200 ευρώ και πληρώθηκε το ρεύμα. Χωρίς ρεύμα μείναμε, δύο εβδομάδες και χωρίς νερό τέσσερις μήνες. Παίρναμε νερό από τους γείτονες. Μας έδιναν το λαστιχο.
Είχε μέρες που δεν είχαμε να φάμε. Το έμαθαν οι χωριανοί στα Πολεμίδια και μας βοήθησαν. Μια γυναίκα μας έφερνε φαΐ. Περάσαμε πολύ δύσκολα και ακόμα περνούμε», λέει ο κ. Μαρίνος.
Τον ρωτήσαμε τι θα ήθελε να ζητήσει από τον κόσμο;
«Δεν ζητώ λεφτά από κανένα, θέλω να γίνει καλά το μωρό μου και η γυναίκα μου και μετά να πάω να δουλέψω για να συντηρήσω την οικογένειά μου. Θέλω, όμως, να με βοηθήσουν για να γίνει καλά το μωρό μου. Το να βλέπεις τη μάνα του να κλαίει επειδή δεν την βλέπει, είναι ένας πόνος αβάστακτος.
Το λογαριασμό του ρεύματος, αυτή τη φορά θα πληρώσει γυναίκα δημόσιος υπάλληλος η οποία θα μαζέψει λεφτά στην υπηρεσία της. Για την επιδιόρθωση του σπιτιού της οικογένειας, εξάλλου, εργάζονται από χθες εθελοντικά οι οκτώ εργάτες. Ας ελπίσουμε ότι τα ίδια αντανακλαστικά θα επιδείξει, άμεσα και το κράτος.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μαρίνου απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.
Διαβάστε επίσης