Για άλλη μια χρονιά χάθηκε ο στρατηγικός στόχος που έθεσε η Αστυνομία για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων αφού εως τώρα μετράμε 51 νεκρούς στην άσφαλτο.
Τα δύο τελευταία θανατηφόρα με θύματα τον 17χρονο Αλεξάντερ Μαρκίδη που έχασε τη ζωή του στον Ύψωνα και τον 21χρονο Παναγιώτη Παναγιώτου που έχασε τη ζωή του την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Κανναβιού, προσθέτουν άλλους δυο στη μακάβρια λίστα της ασφάλτου η οποία ξεπερνά κατά δυο σε αριθμό τα περσινά αποτελέσματα.
Αν και στην κορυφή του στρατηγικού σχεδιασμού της Αστυνομίας Κύπρου είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και κατ’ επέκταση της μείωσης των θανατηφόρων συγκρούσεων εντούτοις οι ολέθριες συνέπειες της κακής οδηγικής συμπεριφοράς εξακολουθούν να μην δίνουν χώρο στην επίτευξη του στόχου.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται στην ΕΕ το 2017 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις 25,250 άνθρωποι.
Όπως σημειώνεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας και Μεταφορών, το κοινωνικό κόστος, εκτός από το κόστος απώλειας ζωής σε κάποιες περιπτώσεις, είναι τεράστιο εάν υπολογίσει κανείς την αποκατάσταση, τη φροντίδα, τις υλικές ζημιές που αφήνει πίσω της μια τροχαία σύγκρουση.
Μάλιστα με βάση τους συγκεκριμένους παράγοντες κάθε θανατηφόρα οδική σύγκρουση στοιχίζει περίπου 2.11 εκατομμύρια ευρώ.
Ευρωπαϊκοί Στόχοι σε σχέση με την Κύπρο
Σύμφωνα τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί για την οδική ασφάλεια, η Κύπρος για την περίοδο 2010- 2020 εντάσσεται στους ποσοτικούς αρχικά στόχους. Από τους 60 νεκρούς στην άσφαλτο που καταμετρήθηκαν το 2010, να περιοριστούν στους 30 μέχρι το 2020. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια ελαφρά μείωση της τάξης περίπου του 11%.
Παράλληλα, ο στόχος της μεώσης κατά το ήμισυ ισχυεί και για τους τραυματισμούς από οδικές συγκρούσεις. Από τουσ 1762 που ήταν το 2010 να περιοριστεί στους 881 μέχρι το 2020. Από το 2010 μέχρι το τέλος του 2018, είχαμε 453 θανατηφόρες συγκρούσεις με 475 νεκρούς, 3503 σοβαρές οδικές συγκρούσεις με 4091 τραυματίες, 3167 ελαφρές με 6294 θύματα και 3886 με ζημιές. Στους πιο πάνω αριθμους δεν υπολογίζονται όλες οι οδικές συγκρούσεις που δεν μεταβαίνει στη σκηνή η Αστυνομία
Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι
Από το 2015 και εντεύθεν οι στόχοι της μείωσης των οδικών συγκρούσεων δεν επιτυγχάνονται. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών που δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο του 2018, η Κύπρος παρουσιάζει αύξηση το 2017, ύψους 15,2 % σε σχέση με το 2016. Σε σχέση με το έτος βάσης που είναι το 2010 μέχρι το 2017 επετεύχθη μείωση της τάξεως του 11.7% ενώ μέχρι το 2018, μείωση του 18.3%.
Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων δεν είναι ο επιθυμητός γι’ αυτό και όπως υπογραμμίζεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Αστυνομίας θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε το 2020-2022 να επιτευχθεί ο στόχος.
Πάνω από το μισό των θανατηφόρων σε δευτερεύον οδικό δίκτυο
Όπως καταδεικνύει η στατιστική έκθεση των οδικών τροχαίων συγκρούσεων (από το Γραφείο Στατιστικής και Χαρτογράφησης) την διετία 2016-2018 παγκύπρια, ποσοστό 57.97% των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων προκλήθηκαν σε δευτερεύον οδικό δίκτυο, ποσοστό 34.06% προκλήθηκαν στο αστικό δίκτυο ενώ ποσοστο 7.97% προκλήθηκαν στους αυτοκινητόδρομους.
Από την τροχαία στην οδική αστυνόμευση
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αστυνομία Κύπρου, τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από την τροχαία Αστυνόμευση στην πρακτική της οδικής αστυνόμευσης σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούν ευρωπαϊκές πρακτικές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πρόσωπα που διαπράττουν κάθε είδους έγκλημα ή αδίκημα και όχι μόνο τροχαίες παραβάσεις χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.
Έτσι η Αστυνόμευση διεξάγεται ευρύτερα στα πλαίσια της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και όχι μόνο σε ότι αφορά τον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.
Παραμένει στην κορυφή της ατζέντας της Αστυνομίας η οδική ασφάλεια
Για άλλη μια φορά ψηλά στις προτεραιότητες της Αστυνομίας είναι η βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων οδικής αστυνόμευσης. Παράλληλα είναι σημαντικός στόχος παραμένει και η ανάπτυξη της οδικής συνείδησης και της πρόληψης των τροχαίων παραβάσεων, την άσκηση οδικής αστυνόμευσης και τη διαχείριση των τροχαίων συγκρούσεων.