Την ώρα που οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη για το άγριο φονικό που διαπράχθηκε στην Πάφο, με θύμα 31χρονη πολύτεκνη μητέρα, αφού ο φερόμενος συζυγοκτόνος παραμένει ασύλληπτος, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο, ζητά την στήριξη του κράτους για τις γυναίκες πρόσφυγες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η άτυχη 31χρονη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, είχε έρθει στην Κύπρο με τα παιδιά της πριν από ενάμιση χρόνο, ταξιδεύοντας με ξύλινη βάρκα μαζί με άλλους δεκάδες πρόσφυγες, που ξεκίνησε από το Λίβανο, μετά από το χάος που επικρατούσε στην Ιντλίμπ και μετά από αρκετές προσπάθειες να έρθει στην Κύπρο, για να επανενωθεί με τον άντρα της.
«Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο είχε έρθει σε επαφή με το θύμα, όταν έμενε στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά την πρώτη ημέρα που έφτασε στην Κύπρο. Είχε ταυτοποιηθεί ως πιθανό θύμα ενδοοικογενειακής βίας και είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, όπου κατήγγειλε την υπόθεση και προσπάθησε να εξασφαλίσει την προστασία της. Στο μεταξύ, οι ΥΚΕ είχαν προσφέρει βοήθεια στο θύμα, παρέχοντας συμβουλές και στήριξη. Είχε καταγγείλει επανειλημμένα στην Αστυνομία τα περιστατικά βίας. Με τη βοήθεια ενός δικηγόρου του κράτους, κατέθεσε μήνυση, αφού είχε δεχθεί γραπτές απειλές για τη ζωή της, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Παρά τον κίνδυνο που ελλόχευε, ο εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος συνεχώς κρινόταν προφυλακιστέος, είχε αφεθεί ελεύθερος 48 ώρες πριν. Στην γυναίκα, τελικά, έγινε πρόταση για να φιλοξενηθεί σε κέντρο προστασίας θυμάτων βίας, ωστόσο ανησυχούσε για το πώς θα μπορούσε να ζήσει εκεί με τα πέντε παιδιά της. Έτσι, ζητούσε βοήθεια για να βρει διαμέρισμα, το οποίο θα ήταν κατάλληλο για τα παιδιά της και μακριά από τον διώκτη της».
Σε ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ασκήσουν όλες τις πιθανές λύσεις, ώστε το Κράτος να στηρίζει τις γυναίκες πρόσφυγες και ειδικά τις γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή οποιασδήποτε μορφής βίας.
«Να γίνεται μια γυναίκα πρόσφυγας είναι πάντα επικίνδυνο, αλλά να είναι θύμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι διπλά επικίνδυνο. Συχνά, η ενδοοικογενειακή βία είναι αποτέλεσμα του τραύματος του εκτοπισμού. Είναι σημαντικό να εντοπίζονται έγκαιρα αυτές οι γυναίκες, με το που φτάνουν στην Κύπρο, να αναλύονται οι ανάγκες που έχουν και να ανταποκρίνεται το Κράτος άμεσα και επαρκώς σε αυτές τις ανάγκες. Υπάρχει ανάγκη να παρέχονται ολοκληρωτικές συμβουλές, σε γλώσσα που είναι κατανοητή από το θύμα και οι συμβουλές πρέπει να ανταποκρίνονται στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που είναι πρόσφυγες και στερούνται την πρόσβαση σε ένα σύστημα στήριξης και παροχής βοήθειας. Κάποιες τυπικές διαδικασίες και συγκεκριμένες πληροφορίες πρέπει να παρέχονται με εναλλακτικές λύσεις.
Η σεξουαλική και έμφυλη βία είναι ενδημική, εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά και σε όλες τις πτυχές της ζωής των εκτοπισμένων γυναικών και κοριτσιών και των οικογενειών τους. Μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από βιασμό και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σεξουαλική παρενόχληση, εκμετάλλευση και κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια υποφέρουν, επίσης, από διακρίσεις, ρατσισμό και εξοστρακισμό, ιδιαίτερα εάν γίνει γνωστό ότι βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά».
Στην ανακοίνωση της, η Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες δηλώνει πως επιδιώκει να συνεργαστεί στενά με την Κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι ικανοποιούνται οι ειδικές ανάγκες των γυναικών προσφύγων, βοηθώντας τις να στηριχτούν πάνω στις δικές τους αντιστάσεις και δυνάμεις, όπως και στο να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην εκπαίδευση και την απασχόληση, να αποκτήσουν ευκαιρίες πρόσβασης και να βελτιώσουν τη ζωή τους, των παιδιών και των οικογενειών τους.