Μια στιγμή και μια νεανική επιπολαιότητα ήταν αρκετή για να αλλάξει όλη τη ζωή τους. Ο Ιορδάνης Ιορδάνους και η Τούλα Καρατζιά σε συνέντευξη καρδιάς, διηγήθηκαν την ιστορία τους και έστειλαν το δικό τους μήνυμα στο κοινό, όσον αφορά στα τροχαία δυστυχήματα.
Στην εκπομπή «24 ώρες» ο ΜΜΑΔίτης εξιστορεί πως έγινε το ατύχημά του και πως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, αποδείχθηκε μοιραία.
Ο Ιορδάνης Ιορδάνους το 1982, τότε 23 ετών, βρισκόταν σε άδεια και αποφάσισε να πάει στην Πάφο να επισκεφτεί τους γονείς του.
«Γνώριζα τη διαδρομή. Ήταν μια καταφέρια οκτώ στροφών. Δεξιά ήταν ο γκρεμός. Δεν υπήρχε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Στην προτελευταία στροφή, κρέπαρε το λάστιχο, το τιμόνι νίκησε τα χέρια μου και έπεσα στον γκρεμό. Αν φορούσα τη ζώνη ασφαλείας θα έμενα μέσα στη θέση γιατί όταν έπεσα στην κήτη με πέταξε έξω. Αποτέλεσμα να χτυπήσω σε πέτρες και να μείνω παραπληγικός. Με βρήκε μια γυναίκα που μάζευε ελιές. Ήρθε κοντά μου και της ζήτησα αν έχει κάποιο μεταφορικό μέσο να με πάρουν στο νοσοκομείο. Για κακή μου τύχη, εκείνη τη στιγμή περνούσε από εκεί ένα φορτηγό, με σήκωσαν και με έβαλαν στην κάσια του φορτηγού για να με πάρουν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Νομίζω πως έγινε κακή μεταφορά και γι’ αυτό έμεινα παραπληγικός. Γι’ αυτό λέω πάντα να περιμένουν τα ασθενοφόρα ή την Πυροσβεστική για μεταφορά».
Το ατύχημα αυτό ήταν το γεγονός που του άλλαξε τη ζωή, αφού έκτοτε έμεινε καθηλωμένος στο αναπηρικό αμαξίδιο.
«Ήμουν μόλις 23 ετών. Δυστυχώς ήρθε αυτό το ατύχημα που άλλαξε τη ζωή μου. Όταν ήμουν στο νοσοκομείο, περίπου ένα μήνα, άρχισα να ανησυχώ επειδή καταλάβαινα πως κάτι δεν πάει καλά με τα πόδια. Ρωτούσα αλλά δεν μου ανακοίνωνε κανένας τίποτα. Μια μέρα φώναξα το γιατρό και τον παρακάλεσα να μου πει. Τότε μου είπε πως ήταν χτύπημα στην σπονδυλική στήλη και ότι θα μείνω παραπληγικός».
Ο κ. Ιορδάνους σημείωσε πως μετά την ανακοίνωση αρχίζει το στάδιο της άρνησης.
«Δεν είναι εύκολο πράγμα. Εκεί αρχίζει το στάδιο της άρνησης. Μετέπειτα κατάφερα να έρθω πίσω στην δουλειά μου, όπου είμαι μέχρι σήμερα εδώ. Στο ίδιο γραφείο. Πράγμα που με βοήθησε αφάνταστα, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά».
Μετά το ατύχημα κατάφερε να χτίσει τη ζωή του από την αρχή. Παντρεύτηκε και έκανε ένα γιο, ο οποίος είναι σήμερα 19 ετών. Ο Ιορδάνης Ιορδάνους θα αφυπηρετήσει στις 19 Φεβρουαρίου.
Τετραπληγία ήταν η διάγνωση των ιατρών
Μια νεανική επιπολαιότητα και μια λάθος απόφαση της στιγμής, άλλαξε για πάντα τη ζωή της Τούλας Καρατζιάς. Την καθήλωσε στο τροχοκάθισμα. Τετραπληγία ήταν η διάγνωση των ιατρών.
«Ήμασταν μια μεγάλη παρέα και διασκεδάζαμε σε ένα club. Αποφασίσαμε να πάμε αλλού. Ήμουν συνοδηγός στο ένα όχημα. Ο οδηγός και το άλλο όχημα φίλων, άρχισαν να αναπτύσσουν ταχύτητα και έβαζαν κούρσα. Ο δικός μας οδηγός κάρφωσε σε πάσσαλο. Ήμασταν μέσα πέντε άτομα. Φορούσα ζώνη, αλλά οι πίσω δεν φορούσαν και πετάχτηκαν και μου χτύπησαν στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη».
Το ταξίδι στο Λονδίνο την έκανε να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασή της.
«Δεν είχα καταλάβει πως ήταν ένας σοβαρός τραυματισμός. Πονούσα τον αυχένα μου. Ο γιατρός μου είπε “έσπασες ένα κοκκαλάκι”. Δύο μήνες μετά, η οικογένεια μου με μετέφερε στο Λονδίνο. Εκεί ο γιατρός μου είπε πως χτύπησα στον αυχένα και πως θα ήμουν τετραπληγική. Μου είπε πως από τους ώμους και κάτω δεν θα κινόμουν. Δεν ήθελα να το δεκτών. Όταν πήγα στο δωμάτιο, το επανέλαβε».
Η ερώτηση ενός μαθητή την έκανε να καταλάβει πως και η ίδια έφερε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση.
Για τρία χρόνια έφταιγαν όλοι εκτός από μένα. Είχαμε πάει σε ένα σχολείο και με ρωτά ένα παιδάκι “εσύ κυρία δεν έφταιγες; Γιατί δεν είπες του οδηγού να σταματήσει;”. Από εκείνη την μέρα κατάλαβα πως πληρώνω και εγώ το λάθος της σιωπής μου. Που δεν του είπα “σταμάτα να κατέβω”».
Η κ. Καρατζιά ανέφερε πως είχε σταματήσει να κάνει όνειρα και να προγραμματίζει, ενώ είχε αποφασίσει πως θα παίρνει τη ζωή της όπως έρθει.
«Παντρεύτηκα, έκανα ένα γιο. Έτσι περνώ τη ζωή μου μέχρι σήμερα. Η τετραπληγία είναι μια κινητική πάθηση. Οπότε, να μείνω έγκυος ήταν το πιο εύκολο πράγμα. Το μωρό ήταν το πιο όμορφο πράγμα».
Διαβάστε επίσης