Στις Κεντρικές μέχρι νεοτέρας βρίσκεται πλέον ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, ο οποίος μαζί με τον Ντίντι Ρούντολφ, παραπέμφθηκαν σε δίκη σε σχέση με την απόπειρα φόνου του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκας» που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017 στο κέντρο της Λευκωσίας.
Παρά την δικαστική μάχη που έδωσαν οι συνήγοροι υπεράσπιση των υπόπτων, οι οποίοι εστιάστηκαν στην αντιφατική μαρτυρία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας που είναι το θύμα και κάνοντας λόγο για αλλότρια κίνητρα, το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για κράτησης τους, ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε πως υπάρχει αντιφατική μαρτυρία και αποδέχθηκε το επιχείρημα πως δεν υπάρχει κίνδυνος επηρεασμών μαρτύρων, αφού δεν προσκομίστηκε η ανάλογη μαρτυρία, εντούτοις είδε πως υπάρχει πιθανότητα καταδίκης και κίνδυνος διαφυγής.
Ο Αλέξης Μαυρομιχάλης χαρακτηρίζεται ως βαρυσήμαντος για την Αστυνομία, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τον συλλαμβάνει, ωστόσο όπως σημειώθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, είναι λευκού ποινικού μητρώου.
Από τα ναρκωτικά στην φορολογική δήλωση
Τον Δεκέμβριο του 2018, η Αστυνομία είχε συλλάβει το «Αλεξούι» για την υπόθεση των ναρκωτικών που αποκαλύφθηκε με φόντο την απόπειρα φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου, που διαπράχθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018.
Ένας εκ των συλληφθέντων, τόσο για την απόπειρα φόνου όσο και για την υπόθεση των ναρκωτικών, ο οποίος καταδικάστηκε και είναι υπό προστασία μάρτυρας, είχε εμπλέξει τον Μαυρομιχάλη στην υπόθεση των ναρκωτικών, όπως επίσης και τον φίλο του Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφης».
Ο 27χρονος, είχε αναφέρει πως στην παρουσία του ο Σήφης μίλησε τηλεφωνικώς για τα ναρκωτικά με τρίτο πρόσωπο, εκτιμώντας πως πρόκειται για το Αλεξούι.
Ως εκ τούτου, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Μαυρομιχάλη, ωστόσο πέντε μέρες μετά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να τον συνδέουν με την υπόθεση.
Ωστόσο, στο τέλος οι Αρχές τον κατηγόρησαν γραπτώς για να κληθεί αργότερα ενώπιον Δικαστηρίου για μη συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης.
Επίσης, τον Ιούνιο του 2018, ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, είχε συλληφθεί ξανά στην οικία του, μετά από έφοδο της Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, από τις έρευνες δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε επιλήψιμο στην οικία του, εντούτοις το Αλεξούι συνελήφθη για τις κάμερες ασφαλείας που ήταν τοποθετημένες στην περίφραξη της οικίας του, καθώς παραβιαζόταν η νομοθεσία γιατί κατέγραφαν τον δρόμο έξω από το σπίτι του.
Ως εκ τούτου η Αστυνομία ξήλωσε το σύστημα των καμερών, ενώ ο Μαυρομιχάλης οδηγήθηκε στο τμήμα. Μετά την κατάθεση που έδωσε και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος.
Η σύλληψη στο Λίβανο
Τον Ιανουάριο του 2019 ο Αλέξης Μαυρομιχάλης συνελήφθη από τις Αρχές του Λιβάνου, καθώς εναντίον του εκκρεμούσε κατά λάθος διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Συγκεκριμένα, το Αλεξούι συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Λιβάνου, με την άφιξη του στη χώρα, καθώς κατά τον διαβατηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ήταν στην λίστα των καταζητούμενων της Ιντερπόλ.
Όπως ανέφεραν οι Αρχές του Λιβάνου, επρόκειτο για διεθνές ένταλμα που εκδόθηκε εναντίον του το 2010, όπου ο Μαυρομιχάλης καταζητείτο, πριν την επιστροφή του στην Κύπρο.
Όπως διαπιστώθηκε, οι Αρχές του Λιβάνου είχαν στα χέρια τους το παλαιότερο ένταλμα, αφού εναντίον του Μαυρομιχάλη δεν εκκρεμούσε από τις Κυπριακές Αρχές οποιοδήποτε ένταλμα.
Τελικά, λόγω του ότι το διαβατήριο του Μαυρομιχάλη εκδόθηκε σε χρονική περίοδο που δεν ήταν καταζητούμενος και λαμβάνοντας υπόψη ότι ταξίδευε από Κύπρο, οι Αρχές του Λιβάνου τον άφησαν ελεύθερο την επόμενη μέρα.
«Εν να σε ξετζοιλιάσω…»
Κατά το ίδιο έτος, 2018, περί τα μέσα Ιουλίου, ο Αλέξης Μαυρομιχάλης συνελήφθη μαζί με άλλο ένα φίλο του, έξω από ξενοδοχείο στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τα γεγονότα όπως ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν για έλεγχο φίλο του Μαυρομιχάλη, ο οποίος αντέδρασε. Στο σημείο έσπευσε το Αλεξούι, ο οποίος λογομάχησε με τους αστυνομικούς, λόγω των συχνών ερευνών που του διενεργούν.
Και αφού κατηγορήθηκαν για την εν λόγω υπόθεση, λίγο πριν αφεθεί ελεύθερος, ο Αλέξης Μαυρομιχάλης συλλαμβάνεται εκ νέου, μετά από αντιπαράθεση που είχε με τον τότε Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, ο οποίος ζήτησε να τον μεταφέρουν στο γραφείο του για να συζητήσουν.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο δικηγόρος του στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, αιτία της λογομαχίας ήταν η αναφορά του Αστυνομικού Διευθυντή προς το Αλεξούι ότι «θα σε ξετζοιλιάσω τζιαί εν να πάθεις σιειρόττερα από ότι έπαθαν οι Αεροπόροι».
Επίσης, φέρεται να τον ύβρισε και να τον απείλησε ότι «θα πεθάνεις», ενώ του είπε να «ρωτήσεις να μάθεις ποιος είμαι εγώ».
Ακολούθως το Αλεξούι, τον οποίο συνόδευαν αστυνομικοί και ο οποίος φορούσε χειροπέδες, αντιδρώντας ανέφερε μεταξύ άλλων στον Αστυνομικό Διευθυντή, «θα δεις τι θα σου κάμω», φράση την οποία επανέλαβε.
Καταζητούμενος, παράδοση και αναστολή δίωξης
Τον Μάρτιο του 2014, παραδόθηκε στις Αρχές ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, ο οποίος είχε διαφύγει στο εξωτερικό όταν εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης, κατόπιν μαρτυρίας, σε σχέση με απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το 2010 και σχεδιαζόμενες δολοφονίες.
Ο Μαυρομιχάλης μετά από πολυετή απουσία του, αφού ενημέρωσε την Αστυνομία πως θα επιστρέψει, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Ωστόσο, τον Μάιο του 2014, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να αναστείλει την ποινική δίωξη εναντίον του Αλέξη Μαυρομιχάλη, με το αιτιολογικό ότι ο μάρτυρας κατηγορίας άλλαξε γνώμη και αρνήθηκε να καταθέσει. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο ανέστειλε την δίωξη του.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, το Αλεξούι ήταν ξανά καταζητούμενος σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση που αφορά τα αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.
Ο Νο1 στόχος τα τελευταία 12 χρόνια
Η εκτόξευση ρουκέτας στο σπίτι του Αλέξη Μαυρομιχάλη, τον Φεβρουάριο του 2015, δεν ήταν η πρώτη απόπειρα δολοφονίας που διαπράττεται εναντίον του.
Κάνοντας αναδρομή στο χρόνο, διαπιστώνει κανείς πως υπάρχει μια επιμονή γύρω από το πρόσωπο του, αφού ο Μαυρομιχάλης βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο πληρωμένων δολοφόνων.
Το 2004 δυο Ελλαδίτες εκτελεστές του είχαν στήσει ενέδρα θανάτου έξω από κατάστημα ελαστικών. Ο ένας εκ των δυο εκτελεστών, είχε πατήσει την σκανδάλη από απόσταση περίπου ενάμιση μέτρου, ωστόσο το πιστόλι πιάστηκε στη φόδρα του μπουφάν που είχε τυλιγμένο μέσα και έτσι ο στόχος «δεν έπεσε».
Την επόμενη ημέρα, οι δυο εκτελεστές βρέθηκαν και πάλι στο ίδιο σημείο, προκειμένου να ξανά προσπαθήσουν να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου.
Ωστόσο, συνελήφθησαν από την Αστυνομία και οι δυο κατονόμασαν συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ στην κατοχή τους εντοπίστηκαν οι φωτογραφίες του Αντώνη Φανιέρου και του Αλέξη Μαυρομιχάλη.
Το πρόσωπο που κατονόμασαν ως ηθικός αυτουργός διέφυγε στο εξωτερικό και ήταν καταζητούμενος για 3-4 χρόνια, ενώ οι δυο επίδοξοι εκτελεστές καταδικάστηκαν μόνο για οπλοκατοχή.
«Χτύπησαν» μετά το Ανόρθωση-Ίντερ
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2008, ο Αλέξης Μαυρομιχάλης βρισκόταν στο σωματείο Διγενή Μόρφου στη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία, όπου εκείνο το βράδυ διεξαγόταν ο αγώνας για το Champions League Ανόρθωση-Ίντερ.
Μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο Μαυρομιχάλης και άλλα πέντε άτομα, εξήλθαν από το σωματείο. Εκείνη την ώρα, οι δολοφόνοι που του είχαν στήσει καρτέρι, έριξαν εναντίον του ριπή, απέναντι από το κοιμητήριο, πετυχαίνοντας τον στόχο στο πόδι και ένα φίλο του στο χέρι.
Η Αστυνομία για την υπόθεση δεν είχε συλλάβει κανένα, ενώ παραμένει ως ανεξιχνίαστη.
Ο «delivery boy» του θανατηφόρου
Το 2006 ακόμη ένας νέος αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Πρόκειται για τον Ανδρέα Μάριου, 39 ετών, Αγγλοκύπριο, τέως από τη Λάρνακα, ο οποίος εργαζόταν ως delivery boy στη Λεμεσό.
Ήταν 24 Σεπτεμβρίου 2006…. Ο Μάριου οδηγούσε την μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα του στη λεωφόρο Αμαθούντος στη Λεμεσό. Σε κάποια στιγμή επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του, να εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να συγκρουστεί βίαια με όχημα. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
Ένα θανατηφόρο δυστύχημα που έβγαλε λαβράκι για την Κυπριακή αστυνομία. Το θύμα του τροχαία δυστυχήματος είχε στην κατοχή του ένα τσαντάκι. Μέσα σ’ αυτό, έκπληκτοι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχε ένα έμφορτο πιστόλι, τύπου Taurus Brazil, αριθμό φυσιγγίων και αριθμό κινητών τηλεφώνων. Και κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα για το ποιος ήταν τελικά ο Ανδρέας Μάριου.
Ο βαλλιστικός έλεγχος στο έμφορτο πιστόλι ταυτοποιήθηκε με κάλυκες που εντοπίστηκαν στη σκηνή του φόνου των Κλέωνα Παπαδόπουλου και Χρίστου Λεβεντόπουλου, που διαπράχθηκε στις 11 Ιουλίου 2007. Οι δύο άνδρες έπεσαν νεκροί από σφαίρες αγνώστου, στην είσοδο γνωστού ξενοδοχείου στον παραλιακό της Λεμεσού. Η Αστυνομία θεώρησε ότι εξιχνίασε το φόνο και στη συνέχεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μάριου ήταν επαγγελματίας εκτελεστής.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα όπου διέμενε στην οδό Καμελίας στη Λεμεσό, η Αστυνομία εντόπισε δύο αυτόματα πυροβόλα όπλα, ένα πιστόλι τύπου Zastava, αριθμό σιγαστήρων, γεμιστήρων, φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, κινητών τηλεφώνων, καρτών κινητής τηλεφωνίας και ποσότητα ναρκωτικών. Εντόπισε επίσης φωτογραφίες με πρόσωπα, που όπως εκτιμήθηκε τότε από την Αστυνομία, θα αποτελούσαν στόχο του και επρόκειτο για επαγγελματία εκτελεστή. Στο διαμέρισμα του εντοπίστηκαν και χάρτες καθώς και σχέδια διαδρομών.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, η Αστυνομία διαπίστωσε ότι το θύμα του θανατηφόρου δυστυχήματος, διατηρούσε διαμερίσματα τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λάρνακα. Στην έρευνα που έγινε στο διαμέρισμα στη Λευκωσία εντοπίστηκε επίσης αθλητική τσάντα η οποία περιείχε ένα αυτόματο όπλο τύπου Uzi, γεμιστήρα και αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων. Εντοπίστηκαν επίσης φωτογραφίες των Αντώνη Φανιέρου, Αλέξη Μαυρομιχάλη και Jonathan Lester, οι οποίοι ήταν οι επόμενοι του στόχοι.
Η ρουκέτα και η Σέρβοι εκτελεστές
Τρεις μήνες πριν τη διάπραξη του τετραπλού φονικού το 2016, και αφού είχε προηγηθεί το πενταπλό φονικό και η δολοφονία του Γιάννη Καλοψιδιώτη, πληρωμένοι Σέρβοι εκτελεστές έφθασαν στην Κύπρο για να ολοκληρώσουν την δουλειά που είχαν αφήσει στη μέση το 2012.
Το συμβόλαιο θανάτου, εκτός από το όνομα του Φάνου Καλοψιδιώτη, περιλάμβανε και το όνομα του Αλέξη Μαυρομιχάλη.
Κατόπιν συγκεκριμένων πληροφοριών που είχε ενώπιον της η Ίντερπολ από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, σήμανε συναγερμό στις Αρχές της Κύπρου, δίνοντας μάλιστα ονόματα εμπλεκόμενων προσώπων, αριθμούς εγγραφής οχημάτων καθώς και ώρες αφίξεων εκτελεστών. Επίσης, η Ιντερπόλ έδωσε μέχρι και το σχέδιο δράσης των εκτελεστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «δύσκολο στόχο αλλά εφικτό» καθώς και ακριβείς συνομιλίες μεταξύ του καθοδηγητή από την Κύπρο με τον ένα εκ των εκτελεστών.
Πρώτος τους στόχος ο Μαυρομιχάλης, όπως επίσης και δύο φίλοι του, ωστόσο λόγω διαρροών που έγιναν από την Αστυνομία προς τον υπόκοσμο καθώς και η γκάφα αστυνομικού που τηλεφώνησε κατά λάθος στον πληρωμένο δολοφόνο, το στρατόπεδο των εκτελεστών άλλαξε στο παρά πέντε το σχέδιο του και έτσι οι δολοφόνοι αποχώρησαν, επέστρεψαν και δολοφόνησαν μερικούς μήνες αργότερα τον δεύτερο τους στόχο, τον Φάνο Καλοψιδιώτη.
Ωστόσο, όταν αφίχθηκαν την πρώτη φορά στην Κύπρο οι Σέρβοι εκτελεστές, επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Μαυρομιχάλη έξω από καφετέρια στη Λευκωσία, χωρίς να τα καταφέρουν.