Η αύξηση της συνεισφοράς σε φάρμακα του ΓεΣΥ -ευρείας χρήσης τα περισσότερα- προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των δικαιούχων του συστήματος. Οι φαρμακοποιοί είναι αυτοί που δέχονται τα παράπονα και τη δυσαρέσκεια των πολιτών οι οποίοι αποδείχθηκε ότι ήταν ανημέρωτοι για τις αλλαγές που επήλθαν στις συνεισφορές. Ως εκ τούτου τα… ψάλλουν στους φαρμακοποιούς οι οποίοι τις τελευταίες βδομάδες προσπαθούν να εξηγήσουν στους πελάτες τους γιατί πληρώνουν περισσότερα.
Για την αύξηση της συνεισφοράς ΙΙ (η διαφορά στην τιμή του φαρμάκου που καλύπτει το ΓεΣΥ και αυτού που ο δικαιούχος επιθυμεί να πάρει) υπάρχει εξήγηση. Μεταξύ άλλων παραγόντων, οφείλεται στην ένταξη στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ νέων φθηνότερων φαρμάκων. Δεδομένου ότι το ΓεΣΥ καλύπτει το φθηνότερο φάρμακο της κατηγορίας του, κάποια φάρμακα τα οποία καλύπτονταν πλήρως από το σύστημα (οι δικαιούχοι δηλαδή πλήρωναν μόνο ένα ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής τους) προσφέρονται πλέον με μικρή συνεισφορά στη τιμή τους. Κάποιων άλλων φαρμάκων η συνεισφορά έχει αυξηθεί λόγω ακριβώς της διαφοράς που προκύπτει από την τιμή τους και την τιμή του φθηνότερου φαρμάκου της κατηγορίας τους.
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη αναθεώρηση του καταλόγου φαρμακευτικών προϊόντων του ΓεΣΥ (5/07/2019) περιλαμβάνονταν σε αυτόν 1.058 σκευάσματα. Σήμερα ο κατάλογος περιλαμβάνει 1.282 σκευάσματα.
To παράδειγμα του libitor
Αρκετά παράπονα δικαιούχων αφορούσαν φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης (lipitor – ατορβαστατίνη) του οποίου η συνεισφορά -κατά την πιο πρόσφατη αναθεώρηση του καταλόγου φαρμάκων- αυξήθηκε από 1.95 ευρώ ανά συσκευασία στα 5.65 ευρώ ανά συσκευασία. Αυτό συνέβη λόγω της ένταξης στον κατάλογο ενός νέου φθηνότερου φαρμάκου της κατηγορίας των ατορβαστατικών, του atorvastin Aurobindo το οποίο αποζημιώνεται πλήρως από το σύστημα. Συνεπώς η συνεισφορά του libitor (10mg) καθορίζεται σήμερα στη βάση της τιμής του νέου φαρμάκου και όχι του amicor (10 mg) το οποίο μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν το φθηνότερο της κατηγορίας του και συνεπώς καλυπτόταν πλήρως από το σύστημα. Το amicor σήμερα προσφέρεται με συνεισφορά από τους δικαιούχους ύψους 2.45 ευρώ ανά συσκευασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε κατηγορία φαρμάκων υπάρχει ένα σκεύασμα (το φθηνότερο) του οποίου η συνεισφορά είναι μηδενική.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, γνωρίζοντας την αναστάτωση που προκάλεσε η αύξηση των συνεισφορών, αναμένεται σήμερα να εκδώσει ανακοίνωση επεξηγώντας ενδελεχώς στο κοινό τους λόγους για τους οποίους προέκυψαν οι αυξήσεις.
Δεν είναι δουλειά μας…
Μιλώντας στον «Π» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσεγιέκ ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα οι φαρμακοποιοί καλούνται σε καθημερινή βάση να εξηγούν στους δικαιούχους γιατί άλλαξαν οι συνεισφορές σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων. «Δεν είναι δουλειά μας να εξηγούμε στον κόσμο τις αποφάσεις του ΟΑΤ» είπε για να προσθέσει ότι ο οργανισμός θα πρέπει πριν την εφαρμογή κάποιων αποφάσεων που λαμβάνει να ενημερώνει το κοινό. Δικαιολογημένα, όπως σημείωσε, ο κόσμος διαμαρτύρεται γιατί δεν έχει ενημερωθεί για αυτές τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης (κατά της χοληστερόλης, για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης). Ερωτηθείς εάν παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων η κ. Ισσεγιέκ είπε πως από τον νέο χρόνο η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Εξήγησε ότι ελλείψεις ενδεχομένως να υπάρχουν σε κάποια σκευάσματα για τα οποία όμως υπάρχουν ανταλλάξιμα φάρμακα. Σοβαρό πρόβλημα, σημείωσε, προκύπτει όταν η έλλειψη αφορά φάρμακα τα οποία είναι μοναδικά στην αγορά. «Τέτοιες ελλείψεις δεν παρουσιάζονται αυτό το διάστημα», πρόσθεσε.
Προς επίλυση
Στο μεταξύ, το πρόβλημα που προέκυψε με τους προμηθευτές φαρμάκων και τα απλήρωτα τιμολόγια από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας άρχισε από χθες να επιλύνεται. Ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε με την πλήρη στήριξη και συνεργασία της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας . Οι σχετικές καθυστερήσεις στις πληρωμές, όπως αναφέρει ο οργανισμός, οφείλονται σε καθαρά τεχνικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα, στις διαδικασίες μετάβασης των υπηρεσιών αγορών και προμηθειών του Υπουργείου Υγείας στον ΟΚΥπΥ. «Πρόκειται για περίπλοκη εργασία, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει υλοποιηθεί, γι’ αυτό ο ΟΚΥπΥ , από σήμερα (χθες) έχει αρχίσει την εξόφληση τιμολογίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το συνολικό ποσό των απλήρωτων τιμολογίων φθάνει το 1 με 1,5 εκατ. ευρώ ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Αυγουστίνος Ποταμίτης. Σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα τα νοσοκομεία να μείνουν χωρίς φάρμακα ωστόσο τόνισε «θα πρέπει οι συνεργάτες μας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».
«Μέλημά μας είναι να πληρωθούν οι προμηθευτές για να μην παρατηρηθεί οποιοδήποτε θέμα έλλειψης είτε σε φάρμακα είτε σε αναλώσιμα» δήλωσε από τη δική του πλευρά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.
Ψάχνουν ακόμη λύση…
Δεν πάει, προς το παρόν, στους ιδιώτες το απόθεμα φαρμάκων που υπάρχει στα κρατικά φαρμακεία προκαλώντας την αντίδραση τόσων των εισαγωγέων και προμηθευτών φαρμάκων όσο και των φαρμακοποιών.
Η εισήγηση για διοχέτευση των φαρμάκων από τα κρατικά φαρμακεία προς τους ασθενείς δεν υιοθετείται από τους εμπλεκομένους με το Υπουργείο Υγείας να ψάχνει λύση, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών.
Εδώ και καιρό μεγάλα αποθέματα φαρμάκων παραμένουν στις κρατικές αποθήκες. Αν και δεν είναι φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις στον ιδιωτικό τομέα εντούτοις οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως θα πρέπει να διοχετεύονται στους ασθενείς από τον ιδιωτικό τομέα, στη βάση της συμφωνίας που έχει γίνει για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Αυγουστίνους Ποταμίτης έκανε λόγο χθες για αποθέματα που παραμένουν εγκλωβισμένα στα κρατικά φαρμακεία. «Ο ΟΑΥ διά επιστολής του μας ενημερώνει ότι δεν έγινε διευθέτηση για τη διοχέτευση των φαρμάκων αυτών από εμάς» είπε για να προσθέσει ότι ο σύνδεσμος πρότεινε όπως αγοράσει το απόθεμα σε τιμή αυξημένη κατά 20% απ’ αυτή που αρχικά αγόρασε το κράτος και αναλάβει τη διοχέτευσή τους στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο, όπως είπε, «με τη δικαιολογία ότι θα απολέσει έσοδα απέρριψε την εισήγηση του συνδέσμου». «Πώς είναι δυνατόν να χάσει έσοδα το κράτος από κάτι που αγόρασε λόγου χάρη 10 ευρώ και θα το πωλήσει 12 ευρώ;», διερωτήθηκε.
Ανέφερε πως η εισήγηση για διοχέτευση των φαρμάκων από τα κρατικά φαρμακεία θα προκαλέσει ταλαιπωρία στους ασθενείς οι οποίοι θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να πάρουν τα φάρμακά τους. «Αυτό σημαίνει βήματα προς τα πίσω και όχι βήματα προς τα εμπρός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ μιλώντας στον «Π» χαρακτήρισε πισωγύρισμα την επιστροφή των ασθενών στα κρατικά φαρμακεία. «Πλην του ότι καταστρατηγεί τη συμφωνία μεταξύ των φαρμακοποιών και του ΟΑΥ θα προκαλέσει αναστάτωση στους ασθενείς που πλέον επισκέπτονται το φαρμακείο της γειτονιάς τους για να εξυπηρετηθούν», είπε.
H πρόεδρος των φαρμακοποιών τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση στο θέμα καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τα φάρμακα να φθάσουν στη λήξη τους και να υποχρεωθεί το κράτος να τα καταστρέψει.
Διαβάστε επίσης