Σοβαρά ερωτήματα προέκυψαν χθες κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, αναφορικά με το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε ξανά, πριν από το ταξίδι του 2018 για το οποίο με μισόλογα χθες στη Βουλή είπε mea culpa, αεροσκάφος του Σαουδάραβα φίλου του για να μεταβεί στις Σεϋχέλλες, και πάλι για θερινές διακοπές, μαζί με την οικογένειά του.
Το σημαντικό κατά τον ΠτΔ
Στα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές Γιώργος Λουκαΐδης και Γιώργος Περδίκης, ζητώντας να μάθουν εάν χρησιμοποιήθηκε ξανά από τον ΠτΔ για ιδιωτικούς σκοπούς αεροσκάφος που ανήκει στον Abdulrahman Mahfouz, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου, ο διευθυντής του γραφείου του και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Μάλιστα οι συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη θεώρησαν σημαντικό το χρονικό διάστημα που παρήλθε από την πολιτογράφηση, αρχές του 2015, του σεΐχη μέχρι το ταξίδι του 2018 στις Σεϋχέλλες, για να καταδείξουν προφανώς την εδραίωση της φιλίας τους όλα αυτά τα χρόνια πριν από την αποδοχή της ούτω καλούμενης διευκόλυνσης για απευθείας μεταφοράς στις Σεϋχέλλες με το πολυτελές executive Μπόινγκ 737. Αυτό τονίζει και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης στη γραπτή του δήλωση που διαβάστηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου από τον υφυπουργό Βασίλη Πάλμα. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης: «Η μεταφορά του Προέδρου και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες τον Αύγουστο του 2018 πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια και οκτώ μήνες μετά την πολιτογράφηση, και το πιο σημαντικό», σύμφωνα με την επί λέξει δήλωση του ΠτΔ, «κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου». Θα ήταν δηλαδή μεμπτό κατά τον ΠτΔ αποδεχόταν μία αεροπορική διευκόλυνση κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας;
Στις Σεϋχέλλες το 2015
Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες του «Π» επιβεβαιώνουν αυτά που εδώ και καιρό κυκλοφορούν ως φήμες, πως είναι με αεροσκάφος ιδιοκτησίας του κ. Mahfouz που ταξίδεψε ο κ. Αναστασιάδης και το καλοκαίρι του 2015, λίγους μήνες μετά την πολιτογράφηση του σεΐχη και κατά την πρώτη του θητεία. Το ταξίδι αυτό έγινε στο πλαίσιο των θερινών διακοπών του κ. Αναστασιάδη και της οικογένειάς του, και είχε δημοσιοποιηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ταξίδι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 2015 και η επιστροφή ήταν ορισμένη για τις 14 Αυγούστου, και έγινε με το πρώτο αεροσκάφος που είχε φέρει στην Κύπρο ο κ. Mahfouz. Ένα Μπόινγκ 767, μεγαλύτερο από το B737 που είναι μονίμως σταθμευμένο τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα και χρησιμοποιείται σε πολλά ταξίδια του κ. Αναστασιάδη, όπως γράφει και στην έκθεσή του ο γενικός ελεγκτής.
Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο ΠτΔ εκείνο το καλοκαίρι μόλις είχε επιστέψει από το ταξίδι του στο Λονδίνο όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του φίλου του και δωρητή της ΚΔ Κρις Λαζαρή, ο οποίος, όπως είχε δημοσιοποιηθεί από το 2014, επιχορηγούσε τα ταξίδια του ΠτΔ στο εξωτερικό με ιδιωτικά αεροσκάφη για να μην ταλαιπωρείται ο κ. Αναστασιάδης και για να μην ξοδεύει άδικα τον πολύτιμο χρόνο του σε δρομολογημένες πτήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι απόγονοί του Κρις Λαζαρή συνεχίζουν να ακολουθούν αυτή την πρακτική και για να διευκολύνουν τον Πρόεδρο, ναυλώνοντας, όπως γράψαμε πρόσφατα, μέχρι σήμερα ως επί το πλείστον το B737 του Σαουδάραβα. Όπως γνωρίζουμε (από πληροφορίες μας και από τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του γεν. ελεγκτή), ο ΠτΔ χρησιμοποίησε για υπηρεσιακά του ταξίδια αεροσκάφη του σεΐχη για μία πτήση το 2015, έξι πτήσεις το 2016, επτά πτήσεις το 2017, δέκα πτήσεις το 2018 και 15 πτήσεις το 2019.
Στοιχεία από Hermes
Πάντως, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Λουκαΐδης ζήτησε όπως η Βουλή ζητήσει και από την Hermes Airports στοιχεία σε σχέση και με άλλα ταξίδια του ΠτΔ που έγιναν στο παρελθόν, με τι είδους πτήσεις και αεροσκάφη και ποιοι τον συνόδευαν, ώστε να διαφανεί εάν αυτό που μετά βεβαιότητας απάντησε η κυβέρνηση στη Βουλή χθες, ότι δεν ταξίδεψε ξανά με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Σαουδάραβα ο ΠτΔ στις Σεϋχέλλες, διασταυρώνεται.
Χαλλούμια, ελιές και… τζετ
Η Βουλή πάντως δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένη, πλην του κυβερνώντος κόμματος, από τη μισή συγγνώμη, όπως τη χαρακτήρισε ο Γιώργος Περδίκης του Νίκου Αναστασιάδη για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες. Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του ΠτΔ, παρότι δεν έκρινε ότι η χρήση του αεροσκάφους του Σαουδάραβα παραβίαζε τις πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας, αλλά επειδή «έγινε αφορμή να δημιουργηθεί αχρείαστος σάλος και έδωσε λαβή για καλόπιστους και κακόπιστους ισχυρισμούς έστω και παντελώς αβάσιμους», για αυτό το λόγο δεν διστάζει να αναγνωρίσει ότι «η χρήση του αεροσκάφους για το εν λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να αποφευχθεί».
«Το δούλεμα πάει σύννεφο σε αυτή τη χώρα και όσο και αν θέλω να το δω θετικά για τη μισή συγγνώμη, δεν μπορώ», είπε ο κ. Περδίκης θέτοντας θέματα δεοντολογίας.
«Ούτε παραδοχή, ούτε ξεκάθαρη απολογία, συνιστά η γραπτή δήλωση του ΠτΔ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς. Ο Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ ζήτησε να μάθει από τον γενικό ελεγκτή εάν οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να παίρνουν χαλλούμια και ελιές ως δώρο από πολίτες που τους επισκέπτονται. Για να πάρει απάντηση από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προεδρεύουσα της επιτροπής εν τη απουσία Ζαχαρία Κουλία, ότι δεν επιτρέπεται εάν είναι αξίας 100 και 200 χιλιάδων ευρώ… Η δε Άννα Θεολόγου ζήτησε να μάθει από τα κυβερνητικά στελέχη που ήταν παρόντα στη συζήτηση της Επ. Ελέγχου κατά πόσο έγιναν οι οποιεσδήποτε εμπορικές πράξεις στο ταξίδι στις Σεϋχέλλες. Η απάντηση του Βασίλη Πάλμα ήταν αρνητική στο ερώτημα της κ. Θεολόγου.
Η Γιώργος Λουκαϊδης παρ’ όλα αυτά δεν πείστηκε και επαναδιατύπωσε το ερώτημα της κ. Θεολόγου ζητώντας στοιχεία κατά πόσο υπήρξαν δοσοληψίες της ΚΔ τόσο με τον Κρις Λαζαρή όσο και με τον Σαουδάραβα. Η Σκεύη Κουκουμά ζήτησε ενημέρωση για το πού βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών του Σαουδάραβα για τερματικό ιδιωτικών αεροσκαφών VIP στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Στο μεταξύ στη βάση και της έκθεσης της ελεγκτικής υπ. για τη διαδικασία πολιτογράφησης του Σαουδάραβα, η αίτηση του οποίου έπρεπε να απορριφθεί διότι δεν ικανοποιούσε όλα τα κριτήρια που ίσχυαν τότε όπως λέει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο ίδιος ανέφερε πως υπήρξε απώλεια κρατικών εσόδων ενός εκατομμυρίου ευρώ από τις επενδύσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτογράφησης. Το θέμα αυτό εξετάζεται τώρα όπως αναφέρθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της υποβολής στο Τμήμα Φορολογίας των λογαριασμών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μέσω των οποίων έγιναν οι επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης