Η νεότητα είναι ανασταλτικός παράγοντας; Κυκλοφορεί σε λίγο το εμβόλιο; Είναι αποτελεσματική η μάσκα; O Guardian καταρρίπτει τους μύθους που διακινούνται για τον νέο κοροναϊό.
Στον κόσμο της άμεσης και παγκόσμιας ενημέρωσης, διακινούνται αμέτρητες πληροφορίες και άλλες τόσες ανακρίβειες για την επιδημία του νέου κοροναϊού. Όμως, πού τελειώνει η αλήθεια και πού αρχίζει ο μύθος για το τι ισχύει και τι όχι.
Ο Guardian επιχειρεί να αποδομήσει τους κυρίαρχους μύθους της ασθένειας που έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους και προκαλέσει παγκόσμιο πανικό.
«Ο κοροναϊός είναι πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη»
Πολλά από τα άτομα που προσβάλλονται από τον κοροναϊό, βιώνουν συμπτώματα όχι χειρότερα από εκείνα μιας εποχικής γρίπης. Ωστόσο, η συνολική εικόνα της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου και του δείκτη θνησιμότητας, είναι σοβαρότερη.
Στην αρχή μιας επιδημίας, τα ποσοστά θανάτων μπορεί να παρουσιάζονται αυξημένα, καθώς πολλές ήπιες περιπτώσεις νοσούντων δεν διαγνώστηκαν εγκαίρως. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε πως δεν συμβαίνει αυτό στην περίπτωση του Covid-19. O Bruce Aylward, επικεφαλής διεθνούς αποστολής στην Κίνα στο πλαίσιο επιτήρησης της πορείας του ιού, αλλά και της ανταπόκρισης της κυβέρνησης, τόνισε πως τα στοιχεία που έχει ο ΠΟΥ στη διάθεσή του, δεν υποδεικνύουν πως βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου – όπως πολλοί ισχυρίζονται με τον κοροναϊό. Αν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω δοκιμές, αυτό μπορεί να σημαίνει πως η τρέχουσα εκτίμηση για περίπου 1% θνησιμότητα, είναι ακριβής. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον κοροναϊό δέκα φορές πιο φονικό από την εποχική γρίπη – στην οποία αποδίδονται μεταξύ 290.000 – 650.000 θάνατοι το χρόνο, παγκοσμίως.
«Σκοτώνει μόνο ηλικιωμένους, οπότε οι νεότεροι μπορούν να ηρεμήσουν»
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν επιβαρημένη υγεία, δεν θα νοσήσουν σοβαρά από τον Covid-19. Ωστόσο, η ασθένεια είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα απ’ότι η εποχική γρίπη ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες ομάδες πολιτών πιο ευάλωτες – όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα, που είναι πιο επιρρεπείς επειδή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό. Τα μέτρα που θα πάρουν οι νεότεροι, υγιείς άνθρωποι – μεταξύ αυτών να αναφέρουν άμεσα τα συμπτώματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες καραντίνας – θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των πιο ευάλωτων των κοινωνιών, αλλά και τη συνολική πορεία της επιδημίας.
«Οι μάσκες προσώπου δεν βοηθούν»
Το να φορά κανείς μάσκα, δεν αποτελεί εγγύηση πως δε θα νοσήσει – οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν και μέσω ματιών και ιικών σωματιδίων που μπορούν να διαπεράσουν τη μάσκα. Παρόλα αυτά, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στο να συγκρατήσουν τα σταγονίδια, που είναι η βασική οδός μετάδοσης του κοροναΪού. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες δε, κάποιος που φοράει μάσκα προστατεύεται πέντε φορές περισσότερο από κάποιον που δεν φορά. Στην περίπτωση στενής επαφής με νοσούντα, η μάσκα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας. Αν, όμως, κάποιος απλώς περιφέρεται σε μία πόλη χωρίς να έρχεται σε στενή επαφή με άλλους, το να φορά μάσκα δεν κάνει κάποια διαφορά.
«Για να προσβληθείς, πρέπει να είσαι με νοσούντα για δέκα λεπτά»
Στην περίπτωση της γρίπης, κάποιες οδηγίες νοσοκομείων ορίζουν πως για να εκτεθεί κάποιος, πρέπει να βρίσκεται κοντά σε νοσούντα που βήχει για δέκα λεπτά ή περισσότερο. Ωστόσο, είναι πιθανό να νοσήσει κάποιος με μικρότερης διάρκειας επαφή ή κολλώντας τον ιό από μολυσμένη επιφάνεια – αν και αυτό θεωρείται λιγότερο κοινή οδός μετάδοσης.
«Το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε μερικούς μήνες»
Οι επιστήμονες επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά στην έναρξη έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίου για τον νέο κοροναϊό, εν μέρει και λόγω της έγκαιρης αποκάλυψης της γενετικής αλληλουχίας του ιού από τους Κινέζους ερευνητές. Η ανάπτυξη ενός βιώσιμου εμβολίου συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με πολλές ερευνητικές ομάδες ήδη να κάνουν δοκιμές σε ζώα. Ωστόσο, οι δοκιμές που πρέπει να γίνουν προτού κυκλοφορήσει στην αγορά το εμβόλιο, είναι χρονοβόρες – και απαραίτητες για τον εντοπισμό τυχόν ανεπιθύμητων παρενεργειών. Η κυκλοφορία εμβολίου σε ένα χρόνο από σήμερα, θα θεωρείτο μια γρήγορη εξέλιξη.
«Αν κηρυχτεί πανδημία, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για την ανάσχεση της εξάπλωσης»
Η πανδημία ορίζεται ως η παγκόσμια εξάπλωση μιας νέας ασθένειας. Ωστόσο, το ακριβές όριο για την κήρυξη μιας τέτοιας κατάστασης είναι αρκετά αόριστο. Στην πράξη, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν θα αλλάξουν είτε κηρυχτεί είτε όχι πανδημία. Τα μέτρα περιορισμού δεν στοχεύουν μόνο στην εξάλειψη της ασθένειας. Η καθυστέρηση της εμφάνισης μιας επιδημίας ή η ελάττωση της αιχμής της είναι κρίσιμα επίσης για τα απανταχού συστήματα υγείας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε μία ξαφνική, μαζική εισροή ασθενών.