Επίθεση λόγω της καταγωγής του από την Ασία δέχτηκε φοιτητής από τη Σιγκαπούρη στο Λονδίνο.
Ένας 23χρονος φοιτητής από τη Σιγκαπούρη κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του από ομάδα αγνώστων, σε μία επίθεση που ο ίδιος χαρακτήρισε ρατσιστική και συνδεόμενη με την επιδημία του κοροναϊού.
Σε ένα δημόσιο ποστ στο Facebook ο ασιατικής καταγωγής Τζόναθαν Μοκ περιέγραψε πως μία ομάδα νεαρών στην Όξφορντ στριτ, μία από τις πιο κεντρικές λεωφόρους της βρετανικής πρωτεύουσας, του επιτέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, φωνάζοντας «Δεν θέλω τον κοροναϊό σου στη χώρα μου».
«Ο τύπος προσπάθησε να με κλωτσήσει, φώναξε: «Δε θέλω τον κοροναϊό σου στη χώρα μου» προτού μου ρίξει άλλη μια γροθιά που προκάλεσε αιμορραγία από τη μύτη μου» έγραψε μεταξύ άλλων ο Μοκ που πόσταρε και δύο φωτογραφίες του, μία αμέσως μετά την επίθεση και άλλη μία την επόμενη μέρα, όπου παρουσιάζεται με πρησμένο και μελανιασμένο μάτι.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, υποστηρίζει ο Μοκ, οι θύτες του του προκάλεσαν «λίγα κατάγματα» στο πρόσωπο και ίσως χρειαστεί χειρουργείο.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της πως διερευνά την «επίθεση με ρατσιστικό κίνητρο» κατά του Μοκ ενώ τόνισε πως σε αυτό το στάδιο δεν έχει γίνει κάποια σύλληψη.
Ο Μοκ σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει θύμα ρατσιστικής βίας τις τελευταίες εβδομάδες: «Σπουδάζω στο Λονδίνο τα τελευταία δύο χρόνια και κάθε χρόνο υπόκειμαι σε ρατσιστικά σχόλια (είτε είναι αθώα είτε κακόβουλα). Σε αυτούς τους ανθρώπους που μου είπαν πως το Λονδίνο δεν έχει ρατσισμό, τους προτείνω να το ξανασκεφτούν» έγραψε ο ίδιος στο μακροσκελές μήνυμά του.
Και η περίπτωση του Μοκ είναι μία στη λίστα περιστατικών βίας που έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία από το ξέσπασμα της παγκόσμιας επιδημίας κοροναϊού. Η προκατάληψη είναι στα ύψη και στις ΗΠΑ με τους ειδικούς να αποδίδουν στην άγνοια και την παραπληροφόρηση τις ξενοφοβικές επιθέσεις που γίνονται σε ανθρώπους με ασιατικά χαρακτηριστικά.
«Με τα νέα του κοροναϊού, παρατηρούμε αύξηση του φόβου απέναντι σε ανθρώπους που μοιάζουν να είναι από την Ασία» επιβεβαιίωνει η καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, Ρόσαλιντ Τσου.
Με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε επίσης