Καθοριστικές θεωρούν οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας τις επόμενες μέρες ως προς την έκταση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα έχουν αυξητική τάση.
Η επιβεβαίωση των άλλων τεσσάρων κρουσμάτων, τα οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνονται στo κοντινό περιβάλλον των επαφών των δύο πρώτων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού (του 64χρονου ιατρού από τη Λευκωσία και του 25χρονου από τη Λεμεσό) είναι ένδειξη της αύξησης του κορωνοϊού, σε έκταση που προς το παρόν παραμένει άγνωστη.
Οι ειδικοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι το κλείσιμο όλων των σχολείων την επόμενη βδομάδα και η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων ατόμων θα ενισχύσουν την προσπάθεια περιορισμού της αλυσίδας του ιού και ότι οι επόμενες μέρες θα τους βοηθήσουν να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα για την έκταση του προβλήματος. Από εκεί και πέρα όμως κανένας δεν μπορεί να προδικάσει οτιδήποτε και για το λόγο αυτό ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης ακόμη πιο δραστικών μέτρων υπό το φως και της απόφασης του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία. «Παρά τον μειωμένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Κύπρο, τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει εξ αρχής είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC» σημειώνει ο υπουργός σε δήλωση αμέσως μετά την απόφαση του ΠΟΥ για κήρυξη πανδημίας και αφού τονίζει ότι συμμερίζεται την αναστάτωση που προκαλείται στην κοινωνία και στην επιχειρηματική κοινότητα από αρκετά από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, διαβεβαιώνει ότι «με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα θωρακίσουν τη χώρα και τον πληθυσμό στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
Ο Υπουργός έδωσε οδηγίες για προετοιμασία για αντιμετώπιση ακόμη πιο αρνητικών εξελίξεων, στη βάση της πρόβλεψης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για μεγάλη αύξηση των περιστατικών στην Ευρώπη. Ο κ. Ιωάννου ενημερώνει συνεχώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί και πέραν του υπουργείου Υγείας συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και ασφαλώς στο υφυπουργείο Τουρισμού. Ως πρώτη προτεραιότητα ιεραρχείται η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και κάθε ενέργεια έχει αυτή την αφετηρία. Η προσοχή στρέφεται πλέον στις οικονομικές επιπτώσεις, με τη ξενοδοχειακή και ευρύτερα την τουριστική βιομηχανία να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Το πάγωμα των κρατήσεων σε ξενοδοχεία και οι πρώτες ακυρώσεις διακοπών για το επόμενο δίμηνο είναι κακοί οιωνοί για τα δύσκολα που έρχονται. Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων τεχνοκρατών και στελεχών της αγοράς.
Μια πρώτη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια δύο χθεσινών συσκέψεων, μιας στο Yπουργείο Εργασίας και μιας στο υπουργείο Οικονομικών, με επίκεντρο τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και τον τουρισμό. «Σίγουρα είναι ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θα φανεί αρωγός, είναι ένα θέμα στο οποίο δικαιολογείται κρατική παρέμβαση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και διαβεβαίωσε ότι «τα δημόσια οικονομικά του κράτους και ο σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει αλλά μια συνετή δημοσιονομική πολιτική είναι για να προσφέρει διεξόδους την ώρα της κρίσης ή της εκκολαπτόμενης κρίσης».
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες προτίθεται να συμπληρώσει τον κύκλο διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα και να καταθέσει προς έγκριση δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα, εργαζομένους, επιχορήγηση εργασίας, ούτως ώστε τους επόμενους 2-3 μήνες που προβλέπεται να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, να τους περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, όπως έχω πει περάσαμε και πιο δύσκολα».
Βοήθεια από την ΕΕ
Η Λευκωσία προβλέπει στην οικονομική στήριξη της ΕΕ όπως είναι η απόφαση που έλαβαν οι «27» στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, που προβλέπει τη δημιουργία του Corona-Fund για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και άλλα μέτρα που θα τύχουν συζήτησης. «Επαναλαμβάνω, ότι ανεξαρτήτως των όποιων Ευρωπαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση θα στηρίξει την οικονομία, θα στηρίξει τους εργαζομένους, θα στηρίξει τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένα και πρακτικά εφαρμόσιμα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι συνολική κοστολόγηση της οικονομικής βοήθειας που θα προσφέρει η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένεται όταν θα υπάρξει μια πιο ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και των επιπτώσεων από την επιδημία.
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι η προσοχή θα στραφεί στην αποτροπή αύξησης της ανεργίας με πρώτο μέτρο την στήριξη των εργαζομένων σε περιπτώσεις αναστολής της εργασίας και γίνονται σκέψεις για παράταση του ανεργιακού επιδόματος μέχρι τον Απρίλιο. Επίσης, όπως είπε, αναζητούνται τρόποι για στήριξη εργαζόμενων γονέων σε περιπτώσεις που δεν λειτουργούν τα σχολεία.
Ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι θα εξετάζουν κάθε περίπτωση και κάθε κλάδο ξεχωριστά προκειμένου να μην κλείσει καμιά επιχείρηση και να γίνουν απολύσεις. «Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει χωρίς εισόδημα», δήλωσε η κ. Αιμιλιανίδου και ανέφερε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και το προσωπικό τους. «Δεν θέλουμε να τερματιστεί καμιά εργασία, αλλά αναστολή λόγω ανωτέρας βίας», κατέληξε.
cyprustimes.com