Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και στη χώρα μας οδήγησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από μια μαραθώνια συνεδρία, στη λήψη δραστικότατων μέτρων διά διατάγματος που τέθηκε ήδη σε ισχύ με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου. Μέτρα τα οποία ουσιαστικά μεταφράζονται σε καθολική καραντίνα τουλάχιστον για τις επόμενες τέσσερις βδομάδες. Εξαιρέσεις βεβαίως προβλέπονται στη λειτουργία επιχειρήσεων που επιβάλλονται για να λειτουργήσει ένα κράτος, «σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης», όπως περισσότερο από μια φορά χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζει πλέον η Κύπρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, εξαγγέλλοντας και το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης 700 εκατ. ευρώ, το οποίο ανέλυσαν εν συνεχεία οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, υπογράμμισε πως απαιτείται αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης από την κάθε μία και τον κάθε ένα ξεχωριστά. «Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Τα όποια μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των εξ αυτής επιπτώσεων», επανέλαβε.
Ειδικότερα με το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης και των άλλων ρυθμίσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και την αναγκαία ανακοίνωση από τον Αρχιεπίσκοπο προς απενεχοποίηση των πιστών -που έσπευσαν ακόμη και χθες στις εκκλησίες- για αποχή από τις ακολουθίες και τη θεία κοινωνία για διάστημα τριών εβδομάδων, δεν επιτρέπονται άλλες δικαιολογίες για μαζικές συνάξεις πολιτών.
Στήριξη 700 εκατ.
Σε αντιδιαστολή με το διάγγελμα της περασμένης Παρασκευής που κρίθηκε απογοητευτικό από κόμματα αλλά και πολίτες που μίλησαν για ημίμετρα, ο ΠτΔ με επίκληση την αυξανόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού, τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «και τα δεδομένα όπως διαφοροποιούνται, δυστυχώς, καθημερινά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο», εξήγγειλε χθες νέα μέτρα προς δύο κατευθύνσεις: τόσο όσον αφορά τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, όσο και τη διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των οικονομικά ευάλωτων ομάδων και της οικονομίας ευρύτερα. Το «Πρόγραμμα Στήριξης» που έχει αποφασιστεί, σημείωσε, είναι συγκροτημένο και συγκεκριμένο, τόσο σε εύρος όσο και σε ύψος δαπανών, και αποτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ.
Νομοθετικές ρυθμίσεις
Και ενώ ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες όπως το Υπουργικό Συμβούλιο να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για λήψη των όποιων αναγκαίων περαιτέρω αποφάσεων, προκύπτει θέμα για τα μέτρα που χρειάζονται την έγκριση της Βουλής (π.χ. μείωση ΦΠΑ). Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση (ήταν προγραμματισμένη για χθες ωστόσο αναβλήθηκε) του ΠτΔ με τον πρόεδρο της Βουλής. Μιλώντας χθες στον «Π» ο κ. Συλλούρης, δηλώνοντας απογοητευμένος από τη στάση κομμάτων που δεν αποδέχτηκαν να ψηφιστεί την Παρασκευή η πρόταση νόμου που κατέθεσε έτσι ώστε η Βουλή να μπορεί να λειτουργεί και με τηλεδιάσκεψη, διερωτήθηκε πώς θα μπορέσει να συνεδριάσει η όποια επιτροπή ή και η ολομέλεια με βουλευτές σε καραντίνα. Αποφάσεις για το θέμα αναμένονται σήμερα, ενώ σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ τα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα και έχει προηγηθεί η διαβούλευση με τα κόμματα.
Ο δημόσιος τομέας
Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία. Κατ’ αρχάς, εργαζόμενοι οι οποίοι θα κριθούν από τους οικείους υπουργούς ότι πρέπει να προσέλθουν στην εργασία τους, αλλά παρίσταται ανάγκη να παραμείνουν στην οικία τους για φροντίδα τους παιδιών τους, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον προϊστάμενό τους να αντικατασταθούν. Περαιτέρω, η δημόσια υπηρεσία και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι υπηρετούντες στην εκπαιδευτική υπηρεσία για τον ερχόμενο μήνα, από την Τρίτη 17/03/2020, θα εργάζονται:
όπου είναι δυνατόν από την οικία τους και
με προσωπικό ασφαλείας για επείγοντα θέματα και εξυπηρέτηση των πολιτών για έκτακτες ανάγκες.
Της πιο πάνω ρύθμισης εξαιρούνται οι ουσιώδεις υπηρεσίες. Ανεξαρτήτως των πιο πάνω, οι υπηρετούντες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, των εκπαιδευτικών περιλαμβανομένων, θα υποχρεούνται, αν δεν ευρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία ή σε κατ’ οίκον εργασία, εφόσον κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλους τομείς εάν κριθούν αναγκαίοι.
Ο φόβος περαιτέρω εξάπλωσης του ιού με τη μαζική κάθοδο φοιτητών κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα απασχόλησε έντονα το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο χθες επέλεξε την τακτική «καρότο και μαστίγιο» σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει να επιστρέψουν στο νησί. Ειδικότερα από τις 6.00 μ.μ. σήμερα και μέχρι τις 30/4 η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπεται μόνο σε όσους πολίτες προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης για τον κορωνοϊό από εγκεκριμένο διαπιστευμένο οργανισμό ή και εργαστήριο για θέματα δημόσιας υγείας. Το ιατρικό πιστοποιητικό, που για όσους αναμένουν να επιστρέψουν πριν τις 6.00 το απόγευμα σήμερα δύσκολα μπορεί να εξασφαλιστεί, δεν πρέπει να είναι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών ενώ όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Υγείας οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ενημερωθεί και «καμία έκπτωση ή εξαίρεση δεν θα δοθεί».
Ακόμη ωστόσο και με το πιστοποιητικό όσοι πληρούν τα κριτήρια που ανακοινώθηκε με το διάγγελμα της Παρασκευής για είσοδο στη χώρα, θα μεταφέρονται για προληπτικούς λόγους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους απομόνωσης, για περίοδο 14 ημερών. Όσον αφορά τους φοιτητές -για τους οποίους η επιστροφή στην Κύπρο θα είναι δώρον άδωρο αφού δεν θα μπορούν για 14 μέρες να πάνε στο σπίτι τους- θα παραχωρείται σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στις χώρες φοίτησής τους επίδομα ύψους 750 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες των πολιτών που μπορούν να εισέρχονται στη χώρα είναι:
Κύπριοι πολίτες.
Νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία.
Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία / αποστολή δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.
Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων από τρίτες χώρες για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο και
Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Από σήμερα στις 6 το πρωί και για περίοδο τεσσάρων βδομάδων (μέχρις τις 5:59 π.μ. της 13ης Απριλίου) αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία των ακόλουθων επιχειρήσεων:
Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.
Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης, με εξαίρεση εκείνες που προσφέρουν ή που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής (delivery).
Κέντρα διασκέδασης.
Κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων.
Βιβλιοθήκες.
Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.
Πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, καζίνα, κ.λπ.
Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία.
Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.λπ.), και
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής – μασάζ.
Στη βάση των πιο πάνω διευκρινίζεται πως, νοουμένου ότι λαμβάνουν υποχρεωτικά και τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, οι επιχειρήσεις μπορούν να εκτελούν κεκλεισμένων των θυρών διοικητικές ή άλλες εργασίες.
Ανοικτά αναλόγως
Την ίδια ώρα, για λόγους ασφάλειας, υγείας και εύρυθμης λειτουργίας της χώρας, παραμένουν ανοικτές οι πιο κάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:
Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. υπεραγορές και εντός των εμπορικών κέντρων, εφόσον θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου),
Φαρμακεία.
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (κλινικά εργαστήρια).
Λαϊκές αγορές.
Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα),
Βενζινάδικα, και
περίπτερα.
Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία αναστολής των εργασιών τους, μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους διασφαλίζοντας ότι στον χώρο εργασίας δεν θα υπάρχουν πέραν των πέντε εργαζομένων.
Όλες οι άλλες επιχειρήσεις που δεν αναφέρονται τις πιο πάνω κατηγορίες, μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας του προσωπικού και του χώρου.
Αναφορικά με την εξυπηρέτηση κοινού από επιχειρήσεις ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, επισημαίνεται ότι ισχύει αυστηρά ότι δεν πρέπει η παρουσία ατόμων στον χώρο εξυπηρέτησης να υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα.
Για ξενοδοχεία
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων, αυτά αναστέλλουν τις εργασίες τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Προς εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών τους, δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για περίοδο έξι ημερών από σήμερα.
Διαβάστε επίσης