Μπιλ Γκέιτς κορωνοϊός: Μπορεί να έχει λύσει όλα τα οικονομικά του προβλήματα όντας ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ωστόσο ο Μπιλ Γκέιτς δεν παύει έμπρακτα να δείχνει πως ένα από τα βασικά του μελήματα είναι η ανθρώπινη ζωή. Την ώρα που ο κορωνοϊός δημιουργώντας πανδημία, ο Μπιλ Γκέιτς έρχεται στο μυαλό όλων, καθώς πριν από πέντε χρόνια είχε προβλέψει τη κατάσταση εκφράζοντας μέσω συνέντευξής του τη μεγαλύτερη ανησυχία του.
Όπως εξηγεί στο παρακάτω βίντεο, τον προηγούμενο αιώνα, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο μεγαλύτερο φόβος μας ήταν το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αν κοιτάξουμε τα ποσοστά θανάτων του 20 αιώνα, θα παρατηρήσουμε μια απότομη άνοδο κατά την διάρκεια του Α’Παγκοσμίου Πολέμου, με 25 εκατομμύρια νεκρούς και μια άλλη με τα 65 εκατομμύρια θανάτους λόγω του Β’Παγκοσμίου Πολέμου (Β΄ΠΠ).
Αλλά υπάρχει και μια άλλη κλιμάκωση πολλών θανάτων κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, με σχεδόν 65 εκατομμύρια νεκρούς, όσους δηλαδή του Β’ΠΠ, που όμως δεν προκλήθηκαν από τον άνθρωπο, αλλά μια ασθένεια, την γνωστή κι ως «Ισπανική γρίπη». Η Ισπανική γρίπη ήταν πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από 50 έως 100.000.000 ανθρώπων. «Αξιολογώ την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου κατά τη διάρκεια της ζωής μου να είναι αρκετά χαμηλή», λέει ο Gates. «Αξιολογώ την πιθανότητα μιας εκτεταμένης επιδημίας, πολύ χειρότερη από την Ebola, κατά τη διάρκεια της ζωής μου, ακόμη και πάνω από 50%».
Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα εμφανιστεί ένα ξέσπασμα πανδημίας στις επόμενες δεκαετίες. Είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, λέει ο Gates, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αντιδράσαμε στην τελευταία επιδημία: Η επιδημία Ebola του περασμένου έτους έδειξε πόσο δεν έχει γίνει παγκόσμια η αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών. Η τελευταία εκτεταμένη φονική επιδημία ήταν η ισπανική γρίπη που αναφέραμε παραπάνω. Αυτό που είναι ακόμη πιο τρομακτικό, λέει ο Γκέιτς, είναι ότι δεν γνωρίζουμε καν από πού προήλθε η ισπανική γρίπη – λεγόταν μόνο «ισπανική γρίπη» επειδή ο τύπος στην Ισπανία ήταν ο πρώτος που το ανέφερε.
Από πολλές απόψεις, είμαστε ακόμα πιο ευάλωτοι σε μια μολυσματική καταστροφή σήμερα. Ο Γκέιτς λέει στο Vox ότι σύμφωνα με τη μοντελοποίησή του, 50 φορές περισσότεροι άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα σήμερα από ό,τι το 1918. Εξαιτίας αυτού και άλλων παραγόντων, ο Gates εκτιμά ότι η επόμενη ισπανική επιδημία της γρίπης θα μπορούσε να σκοτώσει 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε 250 ημέρες. Αυτός ο αριθμός ανθρώπων θα ήταν περίπου ίσος με τον πληθυσμό του Καναδά. «Δημιουργήσαμε, όσον αφορά την εξάπλωση, το πιο επικίνδυνο περιβάλλον που είχαμε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας», είχε πει ο Gates στον Vox. Σήμερα με τον κορωνοϊό, ζούμε μια αντίστοιχη με αυτή που περιγράφει πανδημία, που δια μέσω της εύκολης μετακίνησης των ανθρώπων σε όλη την υφήλιο, εξ αιτίας της οποίας δεν ήταν εφικτό να περιοριστεί στην Κίνα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες της κυβέρνησης της Χώρας.
Διαβάστε επίσης