Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας τα 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. Τα νέα περιστατικά ανακοίνωσε ο δρ.Κωστρίκης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
– Δώδεκα άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών.
– Τρία άτομα που συνδέονται με το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
– Έξι άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των 21 περιστατικών της νόσου COVID-19 και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 116 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 62 ήταν επαφές.
Eπτά άτομα στην εντατική με κορωνοϊό, δύο με αυξημένες ανάγκες οξυγόνου, ανακοίνωσε ο Δρ. Κωστρίκκης
Επτά άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και δύο από αυτά έχουν αυξημένες ανάγκες οξυγόνου, ανακοίνωσε το απόγευμα ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, της Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας.
Ο δρ. Κωστρίκκης είπε συγκεκριμένα πως τρία άτομα νοσηλεύονται στην ΜΕΘ του ΓΝ Λεμεσού, 2 στην ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας, 2 και δύο στο Νοσοκομείο Αναφοράς στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο. Στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται συνολικά 15 άτομα.
Ανακοινώνοντας σε διάσκεψη Τύπου το απόγευμα τα 21 νέα περιστατικά και απαντώντας σε ερωτήσεις για τα υφιστάμενα κρούσματα, ο κ. Κωστρίκκης είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άτομα που είναι κοντά στο να πάρουν εξιτήριο.
Σε ερώτηση αν γίνεται επανέλεγχος στα άτομα που διαγνώστηκαν και είναι σε αυτοπεριορισμό, απάντησε πως η πάγια τακτική λέει πως για να τερματιστεί ο αυτοπεριορισμός, πρέπει να γίνουν δύο διαφορετικά τεστ, με μεσοδιάστημα μιας μέρας.
Ερωτηθείς για τα άτομα που είναι σε καραντίνα, ο Καθηγητής είπε ότι θα δώσουν δείγμα για τεστ μόνο αν παρουσιάσουν συμπτώματα, με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται.
Για τα ορφανά κρούσματα είπε ότι είναι μια σημαντική πτυχή της κατάστασης καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την επιδημιολογική σχέση που μπορεί να έχουν με άλλα κρούσματα και η διερεύνηση πρέπει να είναι ενδελεχής για να βρούμε τις επαφές αυτών των κρουσμάτων και να ιχνηλατηθούν.
Σε άλλη ερώτηση για το πόσα περιστατικά μπορεί σήμερα να χειριστεί το σύστημα υγείας της Κύπρου είπε πως ο σκοπός των μέτρων που εφαρμόζονται και αυτών που πιθανώς να ανακοινώσει απόψε ο ΠτΔ, είναι αυτός της αποσυμφόρησης των ιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν οι ιατρικές υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν με όλα τα δύσκολα περιστατικά και την εκρίζωση των λοιμώξεων στην Κύπρο.
Ερωτηθείς εξάλλου αν οι έλεγχοι θα ξεπεράσουν τους 1,000 ημερησίως, ο Δρ. Κωστρίκκης είπε πως αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται αλλά διευκρίνισε ότι για να επεκταθεί αυτή η εξέταση εκτός του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότητα των αποτελεσμάτων και τρόπος της μοριακής τεχνολογίας της ανάλυσης.
Σύμφωνα εξάλλου με την Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου, Μαργαρίτα Κυριάκου, η δρ. Πανά της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι αρνητική στον ιό, ενώ τα αποτελέσματα για τον δρ Νικολόπουλο αναμένονται. Οι δύο είχαν τεθεί σε αυτοπεριορισμό μετά την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.