Ο γνωστός γερμανός επιδημιολόγος Αλεξαντερ Κεκουλέ είναι ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής/ χειρουργικής μάσκας σε δημόσιους χώρους. Όπως δηλώνει προς την Bild: «Κάθε άνθρωπος που συναντά έξω άλλους και δεν μπορεί να τηρήσει την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας θα έπρεπε να φορά μάσκα. Αυτό ισχύει πρωτίστως για κλειστούς χώρους διότι όταν δεν υπάρχει ρεύμα αέρα ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα».
Όπως εξηγεί ο επιδημιολόγος «τα πράγματα είναι απλά: στατιστικά κάθε άνθρωπος που είναι θετικός στον κορωνοϊό τον μεταδίδει σε άλλους τρεις. Με μια απλή μάσκα όλοι μπορούν να συμβάλλουν στο να μειωθεί το ποσοστό μετάδοσης σε λιγότερο από έναν ανθρώπους. Εάν πετύχουμε αυτό το ποσοστό, τότε θα περάσει η επιδημία!».
Μάσκες στην Ιένα
«Κάθε άνθρωπος που συναντά έξω άλλους και δεν μπορεί να τηρήσει την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας θα έπρεπε να φορά μάσκα»
Εν τω μεταξύ η Ιένα (στην ανατολική Γερμανία με πληθυσμό 110.000 κατοίκους) είναι η πρώτη πόλη της Γερμανίας, όπου η χρήση μάσκας γίνεται προσεχώς υποχρεωτική. Το νέο μέτρο ισχύει για καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και όλα τα δημόσια κτίρια.
Λόγω έλλειψης μασκών μπορεί να φορά κανείς μαντίλια ή και κασκόλ, αρκεί αυτά να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα. Οι δημοτικές αρχές καλούν μάλιστα τους πολίτες να ράψουν, ει δυνατόν, τις δικές τους μάσκες. «Ράψτε για τον εαυτό σας και άλλους ανθρώπους τη σημαντική αυτή προστασία για τη μύτη και το στόμα για να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Είναι προτιμότερο να φοράμε οποιαδήποτε μάσκα από το να μη φοράμε καμία».
Θεατρικά εργαστήρια στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Και το διάσημο θέατρο Maxim Gorki του Βερολίνου ράβει τις δικές του μάσκες
Εν τω μεταξύ όλο και περισσότερα θεατρικά εργαστήρια στη Γερμανία προθυμοποιούνται να συνδράμουν τη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού κατασκευάζοντας μάσκες. Η Berliner Bühnenservice, για παράδειγμα, που κανονικά εργάζεται για λογαριασμό της όπερας και του κρατικού μπαλέτου έραψε 300 μάσκες για ένα γηροκομείο και κατασκευάζει τώρα άλλες 300 για άλλο ίδρυμα. Στο εργαστήρι απευθύνονται στο μεταξύ με σχετικές παραγγελίες ιατρεία, φαρμακεία και νοσοκομεία.
Μάσκες ράβουν αυτό το διάστημα και στα γνωστά θέατρα του Βερολίνου Maxim Gorki και Deutsches Theater. Παρόμοιες πρωτοβουλίες καταγράφονται και σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις, όπως στο Μάιντς και στη Λειψία.
Kώστας Συμεωνίδης (Bild)
Διαβάστε επίσης