Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της χρήσης μάσκας έκαναν οι Δρ. Κωστρίκης και Δρ. Λοϊζου κατά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο.
Ο Δρ. Λοϊζου σημείωσε ότι ο ΠΟΥ σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι από την μάσκα οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι να μολυνθεί κάποιος από το άγγιγμα της μάσκας αλλά και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για χρήση ή μη της μάσκας στον γενικό πληθυσμό, ο δρ. Λοϊζου είπε πως ο ΠΟΥ τοποθετήθηκε και πάλι επαναλαμβάνοντας τη θέση του ενάντια στη μαζική χρήση μασκών από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας μάλιστα αυτή την φορά τους κινδύνους από τη λάθος χρήση της μάσκας.
“Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν την πιθανότητα να μολυνθεί κανείς χωρίς να το θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η υγιεινή των χεριών και αποστασιοποίηση”, ανέφερε.
Είπε ακόμη πως ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει ότι οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς, αυτούς που τους φροντίζουν και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.
Την ίδια ώρα, ανέφερε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC), παρά το γεγονός ότι συμφωνεί με τη θέση του ΠΟΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να υπάρξει σύσταση για πιο εκτεταμένη χρήση μάσκας. Η θέση του ECDC είναι ότι, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, όπως είναι στη χώρα μας οι υπεραγορές, οι τράπεζες, μπορεί να υπάρξουν οφέλη κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς, είπε ο δρ. Λοϊζου.
Όπως επεσήμανε η ανάγκη αυτή έχει άμεση σχέση με την πορεία της νόσου σε κάθε κράτος. Ταυτόχρονα πρόσθεσε, και το ECDC επισημαίνει τους κινδύνους από λανθασμένη χρήση μάσκας και κυρίως από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τους βασικούς κανόνες που μας προστατεύουν σε αυτή την πανδημία, την υγιεινή των χεριών, την τήρηση των αποστάσεων και το να αποφεύγουμε να ακουμπούμε το πρόσωπο.
Ο δρ. Λοϊζου είπε πως το αν θα φτάσουμε στην ανάγκη για καθολική χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό, εξαρτάται από την πορεία της νόσου καθώς και από τον αριθμό των ασυμπτωματικών ασθενών, ο αριθμός των οποίων θα γίνει προσπάθεια να διαφανεί από τη μελέτη που θα γίνει σε 20.000 άτομα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πως το χέρι μας είναι να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά, μένοντας σπίτι και κρατώντας τις αποστάσεις.
Διαβάστε επίσης