Με αγωνία αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος την έναρξη της περιόδου σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς κάθε ημέρα που περνά γίνεται πιο καθαρό ότι το πλήγμα για την οικονομία είναι βαρύ.
Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και η συνέχιση των αυστηρών μέτρων περιορισμού στη διακίνηση επιτρέπει να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα το άνοιγμα της οικονομίας, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ενός πλαισίου στρατηγικής για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της οικονομίας. Από το πλάνο γίνεται σαφές ότι η άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει πριν τον μηδενισμό των κρουσμάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δημοσιοποίησε, μέσω του ΚΥΠΕ, μια στρατηγική τριών σταδίων που ξεκινά στις αρχές Μαΐου -υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων- και εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2021 με την υλοποίηση κλαδικών μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και διατήρησης θέσεων εργασίας. Το πλάνο «κουμπώνει» με τη διάρκεια εφαρμογής των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και των αυτοαπασχολούμενων, τα οποία λήγουν στις 12 Ιουνίου. Για να μην χρειαστεί η συνέχισή τους, θα πρέπει μέχρι τότε να ελεγχθεί η επιδημία και να έχει «ανοίξει» η οικονομία. Η στήριξη θα συνεχιστεί για άλλους 4 μήνες, αλλά με διαφοροποιημένα σχέδια που θα προβλέπουν χαμηλότερη ενίσχυση (από το 60% του Ειδικού Ανεργιακού Επιδόματος), καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμπτει και κατά συνέπεια θα ανακάμπτουν και τα έσοδα των επιχειρήσεων.
Όλα αυτά με την προϋπόθεση τα κρούσματα θα περιοριστούν περαιτέρω. Ο κ. Πετρίδης κάλεσε όλους τους πολίτες να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, έτσι ώστε να καταστεί ρεαλιστικό το πλάνο της επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Μια υγιής και λειτουργική οικονομία είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για ένα λειτουργικό σύστημα υγείας», σημείωσε.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψης με τη συμμετοχή ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και θα ακολουθήσει σύσκεψη με ΕΤΕΚ, Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, και Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων.
Τα στάδια
Το πλαίσιο στρατηγικής χωρίζεται σε τρία βασικά στάδια, ενώ η δυνατότητα μετάβασης από το ένα στάδιο στο άλλο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Το πρώτο στάδιο αφορά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, το οποίο έχει εξαγγελθεί σε μεγάλο βαθμό.
Το δεύτερο στάδιο αφορά το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων και υπολογίζεται, αν επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αρχίσει σταδιακά στις αρχές Μαΐου από τομείς καίριας σημασίας για την οικονομία. Για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων θα πρέπει να ικανοποιούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, για παράδειγμα η μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων, η επάρκεια του ιατρικού συστήματος και τρίτον η συστηματική παρακολούθηση μέσα από τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού δειγματοληπτικών ελέγχων.
Στον καθορισμό της στρατηγικής και της επιλογής τομέων για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ληφθούν υπόψη άλλα τέσσερα κριτήρια: ο κίνδυνος μολύνσεων από τη νόσο Covid-19, ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών λόγω Covid-19, η σημασία του σχετικού τομέα στην οικονομία και την κοινωνική ζωή και η δυνατότητα επιβολής και διατήρησης μέτρων ασφάλειας.
Τα μέτρα θα μπορούν να διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις γεωγραφικές περιοχές, τις ομάδες πολιτών, τους τομείς της κοινωνικής ζωής και τέλος τους οικονομικούς τομείς, ενώ θα ληφθεί υπόψη η αλληλεξάρτηση μεταξύ των επιχειρήσεων και των τομέων της οικονομίας, καθώς και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Ως το 2021
Το τρίτο στάδιο αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, και προβλέπει τη στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, μέτρα σε τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο, την ανάπτυξη του τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, στήριξη επιχειρήσεων που θα μπορούν να διατηρήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και τόνωση της ζήτησης.
Την υλοποίηση του σχεδίου θα εποπτεύει Διυπουργική Επιτροπή υπό τον προεδρία του υπουργού Οικονομικών, και τη συμμετοχή των υπουργοί Υγείας, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι υφυπουργοί Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής και Τουρισμού.
Η επιτροπή, με τη στήριξη καθοδηγητικής επιτροπής, θα ετοιμάσει και θα υποβάλει το πλαίσιο της στρατηγικής και το σχέδιο δράσης στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Απριλίου.