Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκόσμια με κυβερνήσεις να παρατείνουν τα μέτρα.
ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπεράστηκε χθες το όριο των 700.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει και μεταφορτώνει σε πραγματικό χρόνο στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Στη χώρα, η οποία τον Μάρτιο έγινε αυτή που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως, καταγράφονται 36.773 θάνατοι επί συνόλου 700.282 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την πηγή αυτή. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της σχολής ιατρικής, που το Γαλλικό Πρακτορείο συμβουλεύθηκε στις 20:30 (τοπική ώρα) στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 3.856 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Ομως μάλλον ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που “πιθανόν συνδέονται” με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα. Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν 3.778 θανάτους που “πιθανόν” οφείλονταν στον κορωνοϊό στον επίσημο απολογισμό. Συγκριτικά, ως τις 20:00 (03:00) τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έκαναν λόγο για 33.049 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.226 που δεν έχει επιβεβαιωθεί πως οφείλονταν στην COVID-19. Πρόκειται για αριθμό ελαφρά χαμηλότερο από αυτόν που δίνει το Τζονς Χόκπκινς.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα του κόσμου όπου καταγράφεται ο βαρύτερος απολογισμός στον πλανήτη. Ακολουθούν η Ιταλία (22.745 νεκροί), η Ισπανία (19.478) και η Γαλλία (18.681). Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Παρασκευή δεν έκρυψε την ανυπομονησία του να ξαναρχίσει το ταχύτερο την προεκλογική του εκστρατεία, τάχθηκε προχθές Πέμπτη υπέρ της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς θεωρεί πως η χώρα του έχει πλέον περάσει την κορυφή της καμπύλης της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και τα νέα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται.
Ιταλία
Σε αυστηρή προειδοποίηση προχώρησε ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και εκπρόσωπος της Ιταλίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. “Είναι πολύ σημαντικό να μην επισπεύσουμε την επαναλειτουργία δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων. Διαφορετικά, το δεύτερο κύμα τη επιδημίας, αντί για αργότερα, θα έρθει πριν από το καλοκαίρι”, δήλωσε ο Ριτσιάρντι. “Τον χειμώνα, η αλληλοεπίδραση κλιματολογικών συνθηκών, ανοσοποιητικών προβλημάτων και της συμπεριφοράς των πολιτών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε ο ιός να μπορεί να επανεμφανιστεί”, πρόσθεσε ο Ιταλός επιστήμονας. “Οι επιλογές ορισμένων πολιτικών ηγετών είναι η αιτία των συνεπειών που υπέστησαν οι λαοί τους. Το ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι οφείλεται στο ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με τρόπο λανθασμένο ή με καθυστέρηση”, ολοκλήρωσε ο Ριτσιάρντι, σύμφωνα με τον οποίο τα πιο σαφή παραδείγματα είναι εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.
Παραγουάη
Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο Μπενίτες ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την παράταση των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των πολιτών για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, ως την 26η Απριλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. “Θα κάνουμε αυτό που κάνουν κι όλοι οι υπόλοιποι στον κόσμο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε χρονοδιάγραμμα” σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας μέσω Twitter, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ισχύς των μέτρων ενδέχεται να παραταθεί περαιτέρω, εάν κριθεί απαραίτητο. Στην Παραγουάη οι αρχές κάνουν λόγο για 8 θανάτους από την ασθένεια COVID-19 επί συνόλου 199 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ τη 10η Μαρτίου, τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος μόλυνσης από τον κορονοϊό στη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Λευκορωσία
Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι εντόπισαν 575 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στη χώρα να ανέρχεται έτσι σε 4.779. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ως χθες 42 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19. Στον αντίποδα, 342 άνθρωποι ανάρρωσαν. Ως αυτή την εβδομάδα έχουν γίνει περίπου 87.000 διαγνωστικά τεστ στη Λευκορωσία.
Μεξικό
Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού γνωστοποίησαν χθες Παρασκευή ότι κατέγραψαν το προηγούμενο 24ωρο 60 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και 578 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, γεγονός που σημαίνει ότι τα θύματα ανέρχονται πλέον σε 546 και οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί σε 6.875. Ωστόσο, ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πολλαπλάσιος αυτού που έχει επιβεβαιωθεί και ανακοινωθεί επίσημα.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε εξάλλου χθες ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ του υποσχέθηκε βοήθεια, παρότι είναι οι ΗΠΑ η χώρα που υφίστατο το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας. Ο Λόπες Ομπραδόρ εξήγησε ότι ο Τραμπ του τηλεφώνησε για να συζητήσουν το μεξικανικό αίτημα να επιτραπεί η αγορά 10.000 συσκευών για τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ασθενών και 10.000 μόνιτορ, συσκευών που ελέγχουν το επίπεδο του οξυγόνου και της αρτηριακής πίεσης ασθενών, από τις ΗΠΑ. Το μεξικανικό αίτημα, που υποβλήθηκε πριν από μία εβδομάδα, καταγράφηκε την ώρα που οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου έχουν αποδυθεί σε σκληρό ανταγωνισμό για να αποκτήσουν τον διαθέσιμο ιατρικό εξοπλισμό και τα διαθέσιμα μέσα ατομικής προστασίας εν μέσω πανδημίας. Ο Τραμπ “μου υποσχέθηκε ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουμε 1.000 αναπνευστήρες και κατόπιν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε κι άλλους διότι δεν υπάρχει περιορισμός για τη χώρα μας ως προς την αγορά εξοπλισμού από τις ΗΠΑ”, διαβεβαίωσε ο Λόπες Ομπραδόρ μέσω Twitter.
Νιγηρία
Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας Αμπα Κιάρι πέθανε χθες Παρασκευή μετά τη μόλυνσή του από τον κορονοϊό, επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι. Ο θανών “υποβαλλόταν σε θεραπεία” αλλά “υπέκυψε (χθες) Παρασκευή”, ανέφερε εκπρόσωπος της προεδρίας της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής. Επισήμως, οι αρχές της Νιγηρίας έκαναν λόγο νωρίτερα χθες για 13 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 442 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο Μπουχάρι έχει επιβάλει lockdown στις πολιτείες Λάγκος, Αμπούτζα και Ογκούν, έκλεισε τα αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορα και επέβαλε περιορισμούς στους ελλιμενισμούς πλοίων, επιτρέποντας να δένουν μόνο ορισμένα φορτηγά.
Κίνα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εντοπίστηκαν 27 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός οριακά αυξημένος σε σύγκριση με αυτόν που είχε ανακοινώσει την προηγουμένη (26). Δεν διαπιστώθηκε κανείς νέος θάνατος, σύμφωνα με την ίδια πηγή 17 κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που αφίχθησαν στην Κίνα από το εξωτερικό, ήταν δηλαδή του είδους που το Πεκίνο αποκαλεί “εισαγόμενα”.
Ο αριθμός τους ήταν ελαφρά αυξημένος σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (15). Οι περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκαν ήταν 54, λιγότερες από τις 66 της προηγουμένης, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα έφθασε έτσι τα 82.719. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 300 σε σύγκριση με αυτόν που ανακοινωνόταν μία ημέρα νωρίτερα, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των δεδομένων από πλευράς των κινεζικών υγειονομικών αρχών. Επισήμως, το υπουργείο Υγείας κάνει πλέον λόγο για 4.632 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα ως σήμερα. Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 1.000 και πλέον θύματα χθες Παρασκευή.
Δομινικανή Δημοκρατία
Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα υπέγραψε χθες Παρασκευή νέο διάταγμα με το οποίο παρατείνεται για άλλες 12 ημέρες η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Καραϊβικής, όπου τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν ξεπεράσει τα 4.000 και τα θύματα έχουν φθάσει τα διακόσια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 ως τις 06:00 που επιβλήθηκε από τον πρόεδρο την 20ή Μαρτίου παρατάθηκε για δεύτερη φορά από τον Μεδίνα, καθώς η ισχύς του μέτρου εξέπνεε σήμερα Σάββατο 18η Απριλίου.
“Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε αντίδραση σε αυτή την πανδημία, ώστε να αντιστρέψουμε την τάση της εξάπλωσης” του κορονοϊού, υπογράμμισε ο Μεδίνα. Επισήμως, 200 ασθενείς έχουν υποκύψει στην COVID-19 επί του συνόλου των 4.126 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η κυβέρνηση της χώρας της Καραϊβικής, που καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του νησιού Ισπανιόλα – γειτονεύει με την Αϊτή – έκλεισε τα σύνορα, ανέστειλε τις πτήσεις, απαγόρευσε τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, έκλεισε όλα τα εμπορικά απαραίτητα που δεν προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τα σχολεία. Το νέο προεδρικό διάταγμα προτρέπει τους πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας να συμμορφώνονται “προς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που συστήθηκαν από τις αρχές και ειδικευμένους θεσμούς” για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας και να “περιορίσουν τις εξόδους από τα σπίτια τους στις απολύτως απαραίτητες”. Τη 14η Απριλίου, ο πρόεδρος Μεδίνα παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που τυπικά θα έληγε την 3οή Απριλίου. Την ίδια ημέρα, η εκλογική επιτροπή ανέβαλε για την 5η Ιουλίου την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν τη 17η Μαίου.
Γουατεμάλα
Ο Αλεχάντρο Γιαματέι, ο συντηρητικός πρόεδρος της Γουατεμάλας, επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι πολλοί από τους δεκάδες μετανάστες οι οποίοι επαναπατρίστηκαν αεροπορικώς από τις ΗΠΑ τη Δευτέρα ήταν φορείς του νέου κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι αυτό διαπιστώθηκε μετά τα τεστ που τους έκαναν στελέχη μιας αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Γιαματέι, 12 από τους 76 μετανάστες που επιβιβάστηκαν στην πτήση, μετά την απόφαση των αρχών των ΗΠΑ να τους απελάσουν, επελέγησαν δειγματοληπτικά από στελέχη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έπειτα από την άφιξή τους στη Γουατεμάλα, για να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις επέστρεψαν θετικές. Ο Γουατεμαλέζος πρόεδρος υπονόησε ότι τα κρούσματα ήταν περισσότερα. “Μεγάλο μέρος” των επιβατών της πτήσης “είχε μολυνθεί”, τόνισε ο Γιαματέι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.
Χιλή
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του καταρτίζει σχεδιασμούς για την προοδευτική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε αναστολή κατά το μεγαλύτερο μέρος της πριν από 45 ημέρες, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
“Προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα, ή την προοδευτική επανεκκίνηση της οικονομίας, με πολλές προφυλάξεις”, είπε ο συντηρητικός πολιτικός, εξηγώντας ότι θα ληφθούν “πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα”. Οι αρχές της Χιλής έκαναν λόγο μέχρι χθες για 116 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 9.252 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη χώρα την 3η Μαρτίου. “Θα χρειαστεί να συνηθίσουμε το γεγονός ότι η φυσιολογική ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορωνοϊό δεν θα επιστρέψει πριν περάσει αρκετός καιρός και θα χρειαστεί να συνηθίσουμε τη νέα ομαλότητα”, είπε ο Πινιέρα. Οι. Από την Παρασκευή είναι υποχρεωτικό οι πολίτες να φορούν μάσκα σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πάνω από 10 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η οικονομία της Χιλής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2020 εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, με βάση πρόσφατες προβλέψεις. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990. σ
Ταϊλάνδη
Η Ταϊλάνδη ανέφερε 33 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία αυξάνουν σε 2.733 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος. Ενδεκα από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Μπανγκόκ και είχαν ιστορικό με εξόδους σε δημόσιους χώρους, δήλωσε ο Ταουισίν Ουισανουγιοτίν, ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού Κέντρου για τη Διαχείριση της Κατάστασης με την Covid-19. Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι και 1.787 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί, πρόσθεσε.
Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει 47 θανάτους από την έξαρση της επιδημίας τον Ιανουάριο.
Διαβάστε επίσης