Αρχίζει η χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία, 141.672 συνολικά τα κρούσματα
Καθώς η Γερμανία κάνει από σήμερα τα πρώτα, μικρά, βήματα προς την κανονικότητα, καταγράφηκαν άλλοι 110 θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.
Επιπλέον, επιβεβαιώθηκαν 1.775 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch. Ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών είναι μικρότερος από εκείνο των δύο προηγούμενων ημερών, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μειώνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων. Έως τώρα στη Γερμανία έχουν χάσει τη ζωή τους 4.404 άνθρωποι από τον ιό, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 141.672.
Από σήμερα αρχίζει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία. Πάντως, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε πως η τήρηση των αποστάσεων αλλά και οι αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής θα παραμείνουν σε ισχύ για μήνες.
«Μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, θα πρέπει να προσέχουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους άλλους», δήλωσε ο Γενς Σπαν, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε τονίσει και η Άνγκελα Μέρκελ, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε το πλάνο για τη χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό.
Η αρχή γίνεται σήμερα με τα καταστήματα έως 800 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία θα υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες τους έπειτα από περίπου ένα μήνα. Παράλληλα ανοίγουν αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, καταστήματα ποδηλάτων και βιβλιοπωλεία. Τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 4 Μαΐου.
Germany has started easing its #coronavirus lockdown measures.
What has changed? ? pic.twitter.com/a0jExPbEGR
— DW News (@dwnews) April 20, 2020
Πτήσεις με μάσκες ζητούν οι αεροπορικές
Την ίδια ώρα, τα αεροδρόμια της Γερμανίας και οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της επιβίβασης, της πτήσης και της αποβίβασης, για την επανεκκίνηση των αεροπορικών μεταφορών.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι ηγεσίες των γερμανικών αεροπορικών εταιριών και αεροδρομίων συμφωνούν να επιβληθεί, «τουλάχιστον για έξι εβδομάδες», η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους επιβάτες, κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση και καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης. Την μάσκα θα πρέπει να έχει φροντίσει να προμηθευτεί ο ίδιος ο επιβάτης, ενώ κατά το ηλεκτρονικό Check-in θα υποχρεούται να δηλώνει ότι είναι υγιής και ότι δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Ακόμη, αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα γκισέ, για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής, να μπουν σημάνσεις για τις αποστάσεις και όπου είναι εφικτό να γίνεται θερμομέτρηση των επιβατών πριν από την επιβίβαση. Στο έγγραφο δεν γίνεται λόγος για τα «γρήγορα τεστ» κορωνοϊού, τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δοκιμάζει η εταιρία Emirates.
Στο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται η εισήγηση που είχε γίνει να παραμένει ελεύθερο το μεσαίο κάθισμα στα αεροσκάφη με τρία καθίσματα ανά σειρά. Ο επικεφαλής της Easyjet, Γιόχαν Λούντγκρεν, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι «το πιθανότερο είναι στην αρχή να μένει ελεύθερο το μεσαίο κάθισμα», ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη περιλαμβανόταν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Lufthansa. Η μείωση των θέσεων κατά το ένα τρίτο θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες εσόδων στις αεροπορικές εταιρίες, ενώ θα επιβάρυνε περαιτέρω τις γερμανικές εταιρίες στον διεθνή ανταγωνισμό. Είναι ενδεικτικό ότι η ηγεσία της Ryanair έχει ήδη ανακοινώσει ότι κατά την περίοδο προσαρμογής, θα προσφέρει εισιτήρια φθηνότερα ακόμη και από τα 10 ευρώ.
Βέβαια παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει η νέα περίοδος για τις αεροπορικές εταιρείες. Η FAZ εκτιμά ότι ενδεχομένως θα συνδεθεί με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχει προαναγγείλει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες θα επανεκτιμηθούν στο τέλος του μήνα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters
Διαβάστε επίσης