Έντονη ανησυχία εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κομμωτών και Κουρέων, για την ενδεχόμενη λειτουργία κομμωτηρίων. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Νάκης Παντελίδης, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα, ζήτησε βοήθεια από τους επιστήμονες για εκπαίδευση των κομμωτριών και των κουρέων καθώς και θερμομέτρηση των πελατών.
«Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε. Ψάχνουμε να βρούμε πράγματα μίας χρήσης στο παζάρι, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν και κάποια όχι. Θα χρειαστούμε μάσκες και στολές. Δεν ξέρουμε όμως ακριβώς τον τρόπο που θα λειτουργήσει ένα κομμωτήριο. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε και να πάμε έτσι δουλειά. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα».
Όπως ανέφερε στο εξωτερικό οι κομμωτές και οι κομμώτριες, εργάζονται με μάσκα που έχει προστατευτικό γυαλί.
«Είναι όπως αυτές τις μάσκες που φορούν στα Γενικά Νοσοκομεία. Ο κάθε κομμωτής πρέπει να φορεί και γάντια. Τώρα εάν θα βάζει και ποδιά μίας χρήσεως, δεν ξέρουμε. Πρέπει οι ειδικοί να μας ενημερώσουν για να ξέρουμε τι να κάνουμε. Ζητήσαμε τη βοήθειά τους για να ξέρουμε ποια μέτρα είναι σωστά, για να μην πάμε στο άλλο άκρο. Δεν πρέπει, όμως να σχηματιστούν ουρές στα κομμωτήρια. Ο κάθε κομμωτής πρέπει να δουλέψει με ραντεβού, διότι μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό.», ανέφερε ο κ. Παντελίδης.
Ο κ. Παντελίδης ερωτήθηκε εάν θα καθοριστούν κανόνες για να είναι μίας χρήσης οι πετσέτες και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται.
«Η προσωπική που άποψη, για να μην παρεξηγηθώ, είναι ότι η πετσέτα του κοψίματος πρέπει να είναι μίας χρήσης, το ίδιο και η πετσέτα του λουσίματος. Τώρα για τις βούρτσες και τα ψαλίδια, πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε πελάτη. Τα εργαλεία, πρέπει να αποστειρώνονται πάντοτε. Έτσι είναι από πάντα οι οδηγίες. Κόστος θα υπάρχει, αλλά μπροστά στην υγεία δεν πρέπει να υπολογιστεί. Στο μέλλον θα δούμε».
Εξέφρασε δε την άποψη ότι ίσως θα πρέπει να θερμομετρούνται οι πελάτες πριν μπουν στα κομμωτήρια.
«Δεν είναι ντροπή να θερμομετρούμε τους πελάτες. Είναι θέμα ασφάλειας. Γιατί να μην γίνει αυτό; Θέλουμε να μας δώσουν οδηγίες».
Ο καθηγητής βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης ερωτήθηκε σχετικά με το αίτημα του Συνδέσμου Κομμωτών και ανέφερε πως τις οδηγίες θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο ενδεχομένως να ζητήσει την άποψη της επιστημονικής ομάδας.
«Τα κομμωτήρια υπάγονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων που δεν έχουν μεγάλες συναθροίσεις. Πρέπει να λειτουργούν με ραντεβού. Μπορεί να πρέπει να καθοριστούν αποστάσεις δύο μέτρων από τον ένα πελάτη στον άλλο. Ο κομμωτής πρέπει να φοράει μάσκα και όσο επιτρέπεται και ανάλογα από την εργασία που υπόκειται και ο ίδιος ο πελάτης. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα οργανωμένα σύνολα επαγγελματιών, όπως είναι οι κομμωτές πρέπει να δημιουργήσουν τις συνθήκες εργασίας υπό τις προϋποθέσεις που ζούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας».
Σ’ότι αφορά τη ινστιτούτα αισθητικής ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως είναι λίγο διαφορετικά από τα κομμωτήρια, επομένως ίσως το άνοιγμά τους να γίνει σε δευτερογενή φάση.
Διαβάστε επίσης