Τον τρόπο που θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τον τρόπο που θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.
Ο οδικός χάρτης σταδιακής εξόδου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των SMS ειδικής μετακίνησης αλλά και λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια για τον τρόπο λειτουργίας κάθε σχολικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμης σημασίας είναι η τελική εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, που σύμφωνα με πληροφορίες πήρε στα χέρια του χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Το σταδιακό «άνοιγμα» δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων φέρεται να κυριαρχεί στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αλλά και τα σχέδια στα Μέγαρο Μαξίμου, όπως π.χ. σε πόσες φάσεις θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θεωρείται πάρα πολύ πιθανόν στις 11 Μαΐου να αρχίσει η λειτουργία της Γ’ Λυκείου. Προς το παρόν, ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες (Α’ και Β’ Λυκείου, Γυμνάσια, Δημοτικά) με πιθανότερο σενάριο αυτό να γίνεται ανά εβδομάδα ή ανά 2 ή 3 εβδομάδες, κάτι που με την σειρά του θα κρίνει το πότε και αν θα γίνουν τελικά οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις.
Σχετικά με το λιανικό εμπόριο, η απόφαση για «άνοιγμα» φέρεται να είναι οριστική, αλλά όρους που λειτουργούν τα super market, δηλαδή περιορισμένος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος, υποχρεωτικά γάντια και μάσκες.
Την ίδια στιγμή, τα κομμωτήρια, που επίσης θα ανοίξουν με το πρώτο κύμα, θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό πελατών, ενώ δεν αποκλείεται και η νυχτερινή λειτουργία τους. Καφέ και εστιατόρια θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν (τον Ιούνιο) και μόνον εφόσον έχουν «τραπεζάκια έξω».
Όσον αφορά στις μετακινήσεις, όπως όλα δείχνουν η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνεται με «μισοάδεια» λεωφορεία, μετρό, τραμ, προαστιακό και με υποχρεωτική τη μάσκα.
Παράλληλα με την άρση των μέτρων θα επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου και, σε δεύτερη φάση, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας νοσηλείας και διάγνωσης για το σύνολο του πληθυσμού, σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Τέλος, εξετάζεται σοβαρά η εφαρμογή ενός «διαβατηρίου αντισωμάτων» για ασθενείς με αντισώματα και εμβολίου (σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο – πιθανότατα στα μέσα της επόμενης χρονιάς), βασισμένο στην τεχνολογία blockchain.