Πρόσφατα μία έρευνα στο εξωτερικό έδειξε πως οι υφασμάτινες μάσκες που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον κορωνοϊό συγκρατούν μόνο το 3% των σωματιδίων.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές πως αν κάποιος φορά για αρκετή ώρα υφασμάτινη μάσκα, έχει 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράει χειρουργική μάσκα. Για τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία ρωτήθηκε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση στα ΜΜΕ για τον κορωνοϊό. Ο λοιμωξιολόγος επιβεβαίωσε πως υπάρχει κίνδυνος, αλλά μόνο εφ’ όσον δεν γίνεται σωστή χρήση της μάσκας, ενώ σημείωσε πως η μη ιατρική μάσκα (υφασμάτινη, βαμβακερή ή χάρτινη) προτείνεται να χρησιμοποιείται ως ένα «συμπληρωματικό μέτρο προστασίας».
«Η υφασμάτινη μάσκα δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν την χρησιμοποιείς σωστά. Συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν δεν την χρησιμοποιείς σωστά. Αν δεν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο», τόνισε ξεκάθαρα ο κ. Τσιόδρας.
«Αν δεν τη βάζεις και τη βγάζεις τη μάσκα με τον τρόπο που έχουμε δείξει σε χαρακτηριστικά βίντεο επικοινωνίας που έχουν φτιαχτεί από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τότε ναι, χρειάζεται προσοχή. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει. Δεν θα είναι μόνο 3%, πιστεύω θα βοηθήσει γύρω στο 15-20%, με μαθηματικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει από μεγάλες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης