Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί και χωρίς εμβόλιο
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο κορωνοϊός «θα φύγει», χωρίς εμβόλιο, εκφράζοντας μια ακόμη πεποίθηση που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις των ειδικών σε όλο τον κόσμο.
«Ο κορωνοϊός θα φύγει χωρίς εμβόλιο. Θα φύγει και δεν θα τον ξαναδούμε, ελπίζω, έπειτα από μια περίοδο. Μπορεί να έχουμε κάποιες αναζωπυρώσεις την επόμενη χρονιά, αλλά τελικά θα φύγει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Υπάρχουν κάποιοι ιοί και γρίπες που ήρθαν και έφυγαν, δεν βρέθηκε ποτέ εμβόλιο και εξαφανίστηκαν. Πεθαίνουν και αυτοί, όπως οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ακόμη ο Τραμπ, που σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος για την ανάπτυξη εμβολίου, αλλά πρόσθεσε «αν δεν το έχουμε (σ.σ. το εμβόλιο), θα φύγει κάποια στιγμή ο κορωνοϊός».
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.635 θάνατοι σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Πλέον, οι νεκροί από κορωνοϊό ανέρχονται σε 77.178. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 29.079 κρούσματα τα οποία πλέον συνολικά ξεπερνούν τα 1,28 εκατομμύρια στη χώρα.
Ο κορωνοϊός έχει «εισέλθει» και στον Λευκό Οίκο. Μετά τον βοηθό του Ντοναλντ Τραμπ που βρέθηκε θετικός, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι έχει προβληθεί και η εκπρόσωπος Τύπου του Μάικ Πενς. Η Κέιτι Μίλερ είναι παντρεμένη με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για τα θέματα μετανάστευσης, Στίβεν Μίλερ.
Μετά την ανησυχία που προκαλούν τα τελευταία κρούσματα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να προστατευθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ούτε ο πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχαν έρθει πρόσφατα σε επαφή με την Μίλερ.
Στο «κόκκινο» η ανεργία
Οι καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία είναι ήδη ορατές. Το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο έφτασε στο 10,8%, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όμως, ο σύμβουλος Οικονομικών του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, εκτίμησε ότι τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φτάσει περίπου στο 20%. Αυτή η κατάσταση ώθησε κάποιους κυβερνήτες πολιτειών να κάνουν τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας, παρότι αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Η Καλιφόρνια, η πρώτη πολιτεία που υιοθέτησε το lockdown στις 19 Μαρτίου, άνοιξε κάποια καταστήματα την Παρασκευή. Βιβλιοπωλεία, καταστήματα ρούχων, αθλητικών ειδών και ανθοπωλεία μεταξύ άλλων μπορούν πλέον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με παραλαβή από το πεζοδρόμιο και παραδόσεις κατ’ οίκον. Μεταποιητικά εργοστάσια και αποθήκες μπορούν να επαναλειτουργήσουν, αν πληρούν τις υγειονομικές προϋποθέσεις.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ, δήλωσε ότι η πολιτεία κατάφερε να επιπεδοποιήσει την καμπύλη της επιδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που της επιτρέπει να ανοίξει και πάλι σταδιακά την οικονομία της.
Η Καλιφόρνια, με 40 εκατομμύρια κατοίκους και μια οικονομία μεταξύ των 5-6 μεγαλύτερων παγκοσμίως, βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από το σύνολο των ΗΠΑ, με την ανεργία να φτάνει το 20%, είπε ο Νιούσομ.
Τουλάχιστον 40 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ κάνουν βήματα προς την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις μη απαραίτητες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων της Αριζόνα,του Μισισίπι και της Νότιας Ντακότα, όπου την Παρασκευή καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι αν η οικονομία ανοίξει πρόωρα, χωρίς να γίνονται μαζικά διαγνωστικά τεστ, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας, ενώ εκτιμούν ότι οι διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι πολιτείες προκαλούν σύγχυση στους πολίτες και υπονομεύουν τις προσπάθειες κοινωνικής απόστασης.
Με πληροφορίες από AP, ΑΠΕ/ AFP