Συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Επιστημονική Ομάδα ο εντοπισμός έξι κρουσμάτων στις ειδικές ομάδες, όπως έγκυες, συνταξιούχοι και ευπαθείς ομάδες τα τελευταια εικοσιτετράωρα.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, κυρίως από το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν τα άτομα που προσέβαλαν τους συγκεκριμένους ασθενείς
«Ήταν όλοι ήταν ασυμπτωματικοί, κάτι που ξενίζει ιδιαίτερα, αφού είναι τα άτομα που κάποιοι θα ανέμεναν να έχουν πιο σοβαρή λοίμωξη από τον ιό. Το θέμα είναι πώς δεν ξέρουμε πως μολύνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει πως εκεί έξω υπάρχουν άτομα που έχουν προσβληθεί και δεν τα ξέρουμε και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα. Γι ΄αυτό παροτρύνουμε τον κόσμο να είναι προσεκτικός για να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη μετάδοση. Αυτή τη στιγμή Σιγκαπούρη και Νότιος Κορέα βλέπουν μια αύξηση των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Είδαμε στην Ούχαν πέντε νέα κρούσματα που δεν είναι εισαγόμενα. Εμείς ίσως να χαλαρώσαμε, όπως είδα και το Σαβατοκυρίακο πολύ πρόωρα. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί πως υπάρχει λόγος που γίνονται οι συστάσεις, δεν το κάνουμε για να φαινόμαστε αυστηροί».
Σ’ ότι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαΐου ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι εμπεριέχει κάποιο ρίσκο, αλλά θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Εμπεριέχει κάποιο ρίσκο, αλλά όπως είπε και ο Πρόεδρος το άνοιγμα των σχολείων θα εξαρτηθεί, από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουμε αυτήν την εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, όσον αφορά στον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων, τα οποία ενδεχομένως να οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων. Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε την έκταση της μετάδοσης, αλλά ίσως τη μεθεπόμενη εβδομάδα να έχουμε σαφή εικόνα πριν το άνοιγμα των σχολείων».
Και κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα, προκειμένου να μην χαλάσουμε ότι κτίστηκε.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην Κύπρο, επειδή έχουμε κάτι διαφορετικό από άλλες χώρες. Είμαστε νησί, όπως και η Μάλτα. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα αλλιώς θα τα κλείσουμε όλα πάλι. Στη Γερμανία ο δείκτης μεταδοτικότητας, ξεπέρασε το ένα. Όταν αρχίσουν να βλέπουν 100 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, θα τα κλείσουνε όλα πάλι. Εάν εξακολουθήσουμε και βλέπουμε όχι από τις ιχνηλατήσεις, θετικά κρούσματα θα είναι ανησυχητικό. Εάν ξαφνικά αρχίσουμε να βλέπουμε κρούσματα που δεν συνδέονται με κάποιο κρούσμα, είναι δύσκολο να γίνει και η ιχνηλάτηση. Επομένως μπαίνουν πολλά πράγματα στο μέσο που δίνουν μια αίσθηση αβεβαιότητας».
Ο Δρ. Καραγιάννης σημείωσε πως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το άνοιγμα των αεροδρομίων.
«Όταν ανοίξουν τα αεροδρόμια μπορεί να μας έρθουν κρούσματα από το εξωτερικό. Πρέπει να βάλουμε και στα αεροδρόμια και στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, ασφαλιστικές δικλείδες. Η ετοιμότητα των νοσοκομείων μας είναι επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι. Εάν ο δείκτης μεταδοτικότητας και οι ασθενείς στις εντατικές και στα νοσοκομεία αρχίσουν ξαφνικά να αυξάνουν, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα. Μετά από τόσες εβδομάδες εμπειρίας όμως, τα νοσοκομεία μας είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά».
Κληθείς να σχολιάσει πόσο πιθανό είναι το σενάριο δεύτερου κύματος το φθινόπωρο ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα.
«Η Ισπανική γρίπη, ήρθε δριμύτερη με δεύτερο κύμα και πέθανε πάρα πολύ κόσμο. Αυτό που θέλουμε είναι να εμβολιαστούν πολλοί με τη γρίπη έτσι ώστε να μην έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να εντοπίσουμε έμπιστο τεστ αντισωμάτων. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα από αυτά τα τεστ για να δουμε τι επίπεδα αντισωμάτων στην κοινότητα. Δεν γνωρίζουμε όμως πόσο προστατεύουν τα αντισώματα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για ανοσία της αγέλης, που να μπορεί να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες. Ελπίζουμε μέχρι το χειμώνα να έχουμε φάρμακο και εμβόλιο», ανέφερε ο Πέτρος Καραγιάννης.