Ασκήσεις επί χάρτου κάνει η διυπουργική Επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.
Αν και το σχέδιο δράσης δεν έχει κλειδώσει, υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Μεταφορών, ανέφερε πως θα ζητείται τεστ κορωνοϊού στους επιβάτες που φτάνουν στην Κύπρο, αλλά δεν αποφασίστηκε ακόμη ο τρόπος.
«Έχει κυκλοφορήσει ένα έγγραφο εργασίας, στο οποίο αρκετοί από τους φορείς έχουν δώσει απόψεις. Είναι αρκετές οι λεπτομέρειες που πρέπει να δούμε. Πρέπει ν’ αποφασίσουμε, τι θα χρειάζεται για να ταξιδέψει κάποιος στην Κύπρο, για παράδειγμα αν θα χρειάζεται ανάλυση για κορωνοϊό, εάν θα πρέπει να συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο για σκοπούς ιχνηλάτησης.
Η γενική αρχή είναι ότι στα αεροδρόμια θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε αυτούς, οι οποίοι θα ταξιδέψουν με τη χρήση μάσκας. Πρέπει να δούμε πως θα γίνεται το check-in. Θα γίνεται ανάλυση για κορωνοϊό είτε με την άφιξη, είτε πριν την αναχώρηση. Αυτό θα αποφασιστεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή που θα καταθέσει την πρότασή της. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά και για τα δύο. Οι τάσεις γενικότερα από άλλες χώρες είναι να ζητούν ανάλυση για κορωνοϊό 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Κάποιες άλλες χώρες, όμως εφαρμόζουν τεστ κατά την άφιξη».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών σε αυτά που ετοιμάζονται έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις των αεροπορικών εταιρειών, όσο και των συνδέσμων των αεροδρομίων.
«Δεν υπάρχουν πολλές διαφορές. Ακόμα και στο θέμα της χωρητικότητας των αεροπλάνων, φαίνεται η τάση είναι να γεμίζουν τα αεροπλάνα με 100% πληρότητα. Κάποιες αερογραμμές προτιμούν να γεμίζουν τα δύο τρίτα. Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα δέχεται τα αεροπλάνα με 100% πληρότητα. Από την άλλη υπάρχει και μία σύσταση που για κάθε δρομολόγιο, να ανακοινώνεται η πληρότητα κάθε πτήσης, για να γνωρίζει αυτός που θα ταξιδεύσει. Πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή όμως στην Ε.Ε».
Ο Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι η συνδεσιμότητα θα επανέλθει με χώρες που τηρούν συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια.
«Έγινε επαφή προκαταρκτικά με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας θα αναλύσουν τα δεδομένα κάθε χώρας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για διμερείς συμφωνείς. Στο τραπέζι είναι όλες οι χώρες που έχουν καλούς δείκτες. Οι ειδικοί θα μας πουν ποιες χώρες είναι κατηγορίας Α, ποιες Β και ποιες έχουν πιο ψηλό ρίσκο. Είναι σημαντικό αυτό να γίνει κλιμακωτά για να μην έχουμε πισωγύρισμα».
Όπως σημείωσε ο Γιάννης Καρούσος τα αεροδρόμιο θα χρειαστούν κάποιες υποδομές, για παράδειγμα ιατρεία, περισσότερες θερμοκάμερες.
«Θα αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε. Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε στα αεροδρόμια πολύ πιο γρήγορα, ίσως τέσσερις και πέντε ώρες και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες διαδικασίες. Θέλουμε να ανοίξουμε και τα δύο αεροδρόμια. Κάναμε αρκετές τηλεδιασκέψεις με αρκετές αεροπορικές εταιρείες και διαπιστώσαμε πως υπάρχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από εταιρείες που έχουν βάση την Κύπρο ήδη».
Ο υπουργός Μεταφορών διευκρίνισε πως όποιος έχει ανακοινώσει πτήσεις πριν τις εννέα Ιουνίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνουν.
«Δυστυχώς κάποιες αεροπορικές, ανακοινώνουν πτήσεις ενώ γνωρίζουν πως υπάρχουν διατάγματα τα οποία θα παραταθούν. Κάποιες εταιρείες πωλούν εισιτήρια, εισπράττουν λεφτά αλλά αντί να τα επιστρέψουν τα λεφτά, με το πρόσχημα ότι ακυρώθηκε η πτήση λόγω διατάγματος, του δίνουν ένα κουπόνι. Τα κουπόνια θα έχουν ισχύ μέχρι 12 μήνες. Κάποιες εταιρείες το χρησιμοποιούν για να κερδίσουν ρευστότητα. Η παράκλησή μου είναι να μην αγοράζει ο κόσμος εισιτήρια πριν τις 9 Ιουνίου».