Site icon Hallocy

Έτριξαν τα δόντια στον 35χρονο «εγκληματία»… Γιατί κύριε Δικαστά;

Η περίπτωση του 35χρονου που καταδικάστηκε σε 45 μέρες φυλάκιση για άσκοπη μετακίνηση, αναμφίβολα μπορεί να καταγραφεί στα «πρακτικά» των παράδοξων της Δικαιοσύνης.

Είναι κατανοητό πως όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να τηρούμε το γράμμα του Νόμου και να υπακούμε στις υποδείξεις των Αρχών, ειδικά αυτή την περίοδο που καταβάλλεται μια υπερπροσπάθεια για την μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των ευάλωτων ομάδων που κινδυνεύουν.

Από την πρώτη μέρα της έκδοσης των διαταγμάτων, άπαντες διαμήνυαν πως θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα χαθεί τον ανθρώπινο πρόσωπο των Αρχών και θα πάμε στο άλλο άκρο.

Μα το άλλο άκρο όμως ήρθε με την περίπτωση του 35χρονου, ο οποίος ναι μεν παραβίασε το σχετικό διάταγμα, λέγοντας στους αστυνομικούς, «πως πάει στην φιλενάδα του», δεν διέπραξε όμως και κανένα στυγερό έγκλημα, για το οποίο έπρεπε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή και να εξαντληθεί η κάθε αυστηρότητα.

Θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει ανεύθυνο, επιπόλαιο, κτλ, όπως άλλοι εκατοντάδες πολίτες που πήραν εξώδικο, αφού παραβίασαν τα σχετικά διατάγματα, ενώ έπρεπε όλοι να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της πολιτείας.

Ωστόσο, εύλογα διερωτάται κάποιος, με ποιο σκεπτικό παραπέμφθηκε ενώπιον Δικαστηρίου ο 35χρονος και δεν του εκδόθηκε εξώδικο.

Για χάρη της ιστορίας (σ.σ μόνο για χάρη της ιστορίας), να υποθέσουμε πως η συμπεριφορά του ήταν «απρεπής» έναντι των αστυνομικών, για αυτό και πάρθηκε η απόφαση να παραπεμφθεί ενώπιον Δικαστηρίου. Και εδώ σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί εάν τα δημόσια πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο με τη στάση τους, θα οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου…

Και ο λόγος μετά στον Δικαστή… Που αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητα του, αφού πιθανόν να θεώρησε πως έχει απέναντι της ένα εγκληματία, που έκανε ένα μέγα παράπτωμα, για το οποίο έπρεπε να στερηθεί της ελευθερίας του, για μια στιγμή επιπολαιότητας. Έκρινε πως πρέπει να μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές για σωφρονισμό και να στερηθεί την οικογένεια του και να χάσει τη δουλειά του. Και αυτό, την ώρα που με παρέμβαση Προέδρου, έγιναν πάνω από εκατό αποφυλακίσεις λόγω υπερπληθυσμού και ενόψει των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ώρα, που οι φυλακές γεμίζουν με τέτοιου είδους ποινές (σ.σ μόνο στην Κύπρο, σε άλλες χώρες εφαρμόζονται εναλλακτικές ποινές) και λόγω του προβλήματος γίνονται εισηγήσεις και ψηφίστηκαν νομοσχέδια για αποσυμφόρηση των φυλακών. Την ώρα, που κάποιοι που θησαύρισαν σε βάρος του πολίτη, με αποτέλεσμα η οικονομία του τόπου να βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, δεν πέρασαν ούτε απ’ έξω από τις Κεντρικές και δεν έχουν τιμωρηθεί…

Ποιος είναι ο 35χρονος κύριε Δικαστά…
Όπως προαναφέραμε, ο 35χρονος στερείται της ελευθερίας του λόγω μιας επιπολαιότητας, αφού το Δικαστήριο εξάντλησε κάθε αυστηρότητα.

Για χάρη της ιστορίας και πάλι, κρίνεται ανάγκη να αναφερθούν στο ποιος είναι ο 35χρονος «εγκληματίας» που καταδίκασε το Δικαστήριο, «αμαυρώνοντας του το καθαρό του ποινικό μητρώο».

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν πρόσωπα που τον γνωρίζουν, πρόκειται για ένα παιδί που έχασε τον πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των έξι ετών. Σκληρό πράγμα για ένα παιδί κ. Δικαστά…

Και πώς έχασε τον πατέρα του; Ο πατέρας του ήταν ναυαγοσώστης. Το 1992, ενώ πήγαινε βόλτα με την οικογένεια του, είδε ένα άνθρωπο στην θάλασσα, να παλεύει με τα κύματα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, βούτηξε στα νερά και μετά από μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να σώσει τον λουόμενο. Ωστόσο ο ίδιος είχε τραγική κατάληξη, αφού δεν τα κατάφερε και πνίγηκε.

Μάλιστα, εις μνήμη του πατέρα του χτίστηκε άγαλμα στην περιοχή, το οποίο υπενθυμίζει σε όλους τους περαστικούς τη θυσία του.

Όπως μας αναφέρθηκε, το συγκεκριμένο βράδυ που τον ανέκοψε η Αστυνομία για έλεγχο, ήταν περίπου μισή ώρα μετά τις εννέα το βράδυ, όπου υπήρχε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και ήταν η δεύτερη μέρα της εφαρμογής του διατάγματος.

«Είχε σχολάσει από την δουλειά και πήγαινε στην φίλη του. Με την οποία όμως συζεί και είναι η μέλλουσα γυναίκα του. Είναι πολύ καλό παιδί, δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα και είναι δουλευταράς. Είναι κρίμα αυτό που του έκαναν, είναι άδικο. Πρόκειται για υπόδειγμα ανθρώπου. Έπρεπε να του βάλουν πρόστιμο, όχι όμως να το στείλουν φυλακή», ανέφερε πρόσωπο που τον γνωρίζει, το οποίο μας υπέδειξε πως γίνονται διαβήματα για την αποφυλάκιση του.

Και διευκρινίζεται πως το ζήτημα δεν είναι γιατί τιμωρήθηκε, όπως ορθά έπρεπε να τιμωρηθεί, αλλά το γεγονός ότι καταδικάστηκε με ποινή άμεσης φυλάκισης.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε συνεννόηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξετάζουν το θέμα και ενδεχομένως να αναστείλουν την ποινή του.

sigmalive.com

 

Exit mobile version