Κάτω από τον τίτλο «Δεν υπάρχει άδεια διέλευσης στους εργαζόμενους στον νότο», η Afrika (12.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι δεν προτίθενται να κάνουν πολιτική σε σχέση με τα σημεία διέλευσης μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και ότι ανοίγουν το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου υπό την μορφή ενός «κλειστού συστήματος».
Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Όζερσαϊ αναφέρθηκε σε νέες αποφάσεις της λεγόμενης «κυβέρνησης» του αποσχιστικού καθεστώτος και σε πιθανό άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Σχολιάζοντας το θέμα της διενέργειας τεστ στους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει μια τέτοια δυνατότητα» και πρόσθεσε ότι «αν οι εργαζόμενοι στον νότο πηγαινοέρχονται συνεχώς, θα δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος». Είπε και τα εξής ο Όζερσαϊ:
«Υποστηρίζουμε το άνοιγμα των διελεύσεων εκ νέου ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως όχι με κόστος την υγεία της κοινότητας. Κανείς δεν λέει ‘καλά που έκλεισαν οι πύλες’. Όταν κοιτάμε σήμερα την διαφορά ανάμεσα στην τουρκική λίρα και στο συνάλλαγμα ποιος δεν θέλει να ανοίξουν άλλωστε. Για το άνοιγμα των πυλών εμείς υποστηρίζουμε το άνοιγμα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της κοινότητας. Τόσο εμείς όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βρισκόμαστε τώρα στο σημείο ανοίγματος των πυλών».
Αναφερόμενος στην απόφαση του υποτελούς καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Πύλα, ο Όζερσαϊ είπε ότι δεν είναι ευτυχισμένοι γι’ αυτή την απόφαση. Σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όσοι ζουν στην Πύλα μπορούν να πηγαίνουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κατόπιν «προειδοποίησης» των ειδικών αποφάσισαν να τίθενται σε καραντίνα όσοι περνούν στην κατεχόμενη περιοχή. Υποστήριξε ότι το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» επανεξέτασε το θέμα χθες, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι προβληματική. Είπε ότι έλαβαν αυτή την απόφαση διότι ήταν αναγκασμένοι να το πράξουν και πρόσθεσε ότι η απόφαση λήφθηκε από ολόκληρη την λεγόμενη «κυβέρνηση» και όχι από έναν «υπουργό» ή ένα κόμμα.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο Όζερσαϊ είπε ότι το «υπουργικό» αποφάσισε να μην ξεκινήσει η «επίσημη» εκπαίδευση πριν τις 30 Ιουνίου και ότι τελείωσε η φετινή σχολική χρονιά. Πρόσθεσε ότι το λεγόμενο υπουργείο παιδείας σε συνεργασία με το «υπουργείο υγείας» θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις σε σχέση με τις εξετάσεις των τελειοφοίτων και των κολεγίων.
Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, από τις 18 Μαΐου αίρονται κάποιες απαγορεύσεις. Μέχρι την 1η Ιουνίου θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια, αλλά αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις Κυριακές. Από τις 20 Μαΐου τα κουρεία και τα κομμωτήρια θα είναι ανοικτά για κόψιμο και φροντίδα μαλλιών, όμως δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες όπως μανικιούρ και πεντικιούρ.
Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η είσοδος βαρκών στις μαρίνες, αλλά όχι κρουαζιερόπλοιων, ενώ θα μπορούν να διεξάγονται ελεύθερα ατομικές αθλητικές δραστηριότητες και προπονήσεις σε αθλητικούς χώρους και γήπεδα. Επίσης θα μπορούν να διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες σε εκδρομικούς χώρους και χώρους πρασίνου, όμως οι εκδρομικοί χώροι και τα παιδικά πάρκα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου.
Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπονται επίσης επισκέψεις στους τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους και η πλανοδιοπώληση, ενώ θα ανοίξουν και όλες οι υπαίθριες αγορές συμπεριλαμβανομένων και των «δημοτικών» αγορών.
Κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου θα παραμείνουν τα πρακτορεία στοιχημάτων, ενώ ισχύουν οι απαγορεύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για τους αθλητικούς αγώνες.
Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, το «υπουργικό συμβούλιο» δεν έλαβε καμία απόφαση σε σχέση με την σταθεροποίηση των τιμών συναλλάγματος, ενώ αποφάσισε ότι από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια για «πολίτες» του ψευδοκράτους που έχουν την συνήθη κατοικία τους στα κατεχόμενα. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 μέρες.
Ο Ακιντζί κάλεσε την Διακοινοτική Επιτροπή Υγείας να βρει λύση στο θέμα την διάνοιξης των οδοφραγμάτων
H Diyalog (12.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε γραπτή δήλωση αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη τα μέλη της Διακοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία και είπε ότι πρωταρχική σκέψη για κάθε βήμα που λαμβάνεται θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγείας «του λαού μας και κάθε ανθρώπου που ζει στο νησί».
Ο Ακιντζί αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων και είπε πως θα ήταν καλό να γίνει μια προσπάθεια από τους ειδικούς στην Επιτροπή έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πρόταση και από τις δύο πλευρές. «Αυτοί που πρέπει να μιλήσουν πρώτα είναι οι ειδικοί» είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα της λεγόμενης προεδρίας να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει έτσι ώστε τα οδοφράγματα να ανοίξουν σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία, όπως ανάφερε. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και στο εσωτερικό, και με την διοίκηση στον νότο (την Κυπριακή Δημοκρατία) και με τα Ηνωμένα έθνη», είπε.
Πρόσθεσε πως τις τελευταίες 20 μέρες δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στα κατεχόμενα και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στον «νότο» έχει επίσης μειωθεί σημαντικά. «Ωστόσο ενώ στο νότο μειώθηκαν πριν δυο μέρες στο ένα κρούσμα, χθες αυξήθηκαν στα 6 κρούσματα. Ευχή μας είναι να μηδενιστούν και εκεί τα κρούσματα», είπε και υποστήριξε ότι για αυτούς είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επιθυμία και στις δύο πλευρές για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ενώ τόνισε πως η εξέλιξη αυτή θα ήταν πολύ επωφελής τόσο από κοινωνικής όσο και από οικονομικής άποψης. «Η επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων μπορεί να γίνει με τον σωστό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος», ανέφερε.
Ο Ακιντζί είπε επίσης πως οι 1,500 Τουρκοκύπριοι που εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κατάστασης. Όπως ανέφερε, όσοι εισέρχονται στις δύο πλευρές πρέπει να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Πέραν από τους εργάτες θέμα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επομένως το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί μονομερώς», είπε.
Ήρθε η ώρα για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δηλώνει ο Ιζτζάν
Η Kıbrıs (12.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα για άνοιγμα των σημείων διέλευσης ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και ζήτησε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να καταστεί δυνατό να ανοίξουν μαζί τα σημεία διέλευσης.
Σε γραπτή του δήλωση, ο Ιζτζάν αναφέρει ότι 1,500 Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους. Υποστήριξε ότι βήματα που θα γίνουν πάνω σε αυτό το θέμα θα ωφελήσουν «σοβαρά» την οικονομία της «χώρας».
Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι που σπουδάζουν στις ελεύθερες περιοχές και πολλοί, κυρίως καρκινοπαθείς, που νοσηλεύονταν σε ελληνοκυπριακά νοσηλευτήρια, ο Ιζτζάν υποστήριξε ότι αυτά τα άτομα θυματοποιήθηκαν και κατέληξε λέγοντας ότι η επανάκαμψη του εμπορίου και κυρίως η αναζωογόνηση των καταστηματαρχών στην περιοχή Αράστα εξαρτάται από το άνοιγμα των σημείων διέλευσης.
Διαβάστε επίσης