Site icon Hallocy

Ολοταχώς για τη β’ φάση – Τι ισχύει από την Πέμπτη

Απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο η Κύπρος να επιστρέψει σε νέο lockdown ακόμη και στην περίπτωση αύξησης των νέων κρουσμάτων Covid-19, λόγω χαλάρωσης των μέτρων. Επιστήμονες και κυβέρνηση στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο στοχευμένο lockdown, στη συνέχιση των εργαστηριακών εξετάσεων στις επιχειρήσεις που λειτουργούν και σε αυτές που επανεκκινούν από εβδομάδα καθώς και σε επισταμένη επιτήρηση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Τα πιο πάνω τέθηκαν στο τραπέζι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στη σύσκεψη μετείχε και η επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας η οποία ανέλυσε τα μέτρα που προτείνει για τη β’ φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων, στις 21 Μαΐου. Με την επιδημιολογική εικόνα του ιού να είναι θετική και ενθαρρυντική ο δρόμος για την επαναλειτουργία και άλλων επαγγελματικών κλάδων αλλά και η περαιτέρω χαλάρωση των ατομικών ελευθεριών των πολιτών φαίνεται πως ανοίγει διάπλατα. Κατά τη σύσκεψη χθες, όπως αναφέρθηκε στον «Π», δεν συζητήθηκε το θέμα της άρσης των μέτρων διακίνησης των πολιτών αφού δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ανατροπή από τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί (διακίνηση χωρίς την αποστολή sms).

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εξέφρασαν στον Πρόεδρο την εκτίμηση ότι μπορεί να συνεχιστεί η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί, εντούτοις την τελευταία κουβέντα θα την πει την ερχόμενη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως πληροφορείται ο «Π» στη σύσκεψη συζητήθηκαν ενδελεχώς όλες οι φάσεις της αποκλιμάκωσης με μεγάλη έμφαση να δίνεται στα σχολεία για τα οποία αποφασίστηκε τελικά να μην επαναλειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία. Δεν επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές Α και Β τάξης του Λυκείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζει ο ιός στη χώρα μας ενώ η εκτίμηση των επιστημόνων και η εισήγησή τους για περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων βασίζεται στους εξής τρεις παράγοντες:

O δείκτης μεταδοτικότητας (RO) εξακολουθήσει να δίνει τιμή κάτω από το ένα.
Επί καθημερινής βάσης σημειώνονται πέντε ή λιγότερα νέα περιστατικά Covid-19 ανά 1.000 διαγνωστικά τεστ.
Ο αριθμός ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει μειωθεί σημαντικά. Να σημειωθεί ότι από τις 28 Απριλίου δεν έγινε καμία εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ σποραδική χαρακτηρίζεται και η εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο.
Στόχευση

Ένα θέμα το οποίο προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό είναι το πισωγύρισμα στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης των μέτρων. Το όλο ζήτημα συζητήθηκε ενδελεχώς, με τους επιστήμονες να εισηγούνται το στοχευμένο lockdown. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε μια καφετέρια, για παράδειγμα, η συγκεκριμένη επιχείρηση θα κλείσει και θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο. Θα γίνει απολύμανση του χώρου, θα απομακρυνθεί ο ασθενής, θα γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του και αν ο ιδιοκτήτης είναι σε θέση να αντικαταστήσει το άτομο τότε η επιχείρηση θα μπορεί να επαναλειτουργήσει κατόπιν άδειας που θα λάβει από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Δημιουργούν αισιοδοξία τα λίγα κρούσματα

Σημαντικές χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες με την επιστροφή μεγάλου αριθμού μαθητών στα σχολεία το μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης. Άγχος και κατάθλιψη, στο μεταξύ, κτυπούν κόκκινο λόγω κορωνοϊού.

Ανακοινώνοντας τρία νέα περιστατικά Covid-19 από σύνολο 1.794 διαγνώσεων ο δρ Κωστρίκης τόνισε πως η εικόνα που διαμορφώνεται ύστερα από τις δύο πρώτες βδομάδες της πρώτης φάσης της αποκλιμάκωσης των μέτρων είναι ικανοποιητική «γι’ αυτό και η επιστημονική ομάδα εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών».

Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου όπου ανακοινώνονται τα νέα περιστατικά κορωνοϊού ο δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης που παρατηρείται σε πολλές χώρες. Προβληματισμό εξέφρασε και σε σχέση με διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι συνέπειες της απομόνωσης, η αλλαγή της καθημερινότητας, οι οικονομικές συνέπειες, η αγωνία για τα αγαπημένα πρόσωπα έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία των ανθρώπων, είπε, για να προσθέσει ότι στην Κύπρο από την έναρξη της πανδημίας η Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας έθεσε σε λειτουργία υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης για τον σκοπό αυτό, ενώ έχουν δοθεί ιδιαίτερες οδηγίες προς τους λειτουργούς Ψυχικής Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τι ισχύει από την Πέμπτη

Η β’ φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων αρχίζει στις 21 Μαΐου και δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια ανατροπή στις εισηγήσεις των υπουργών και των επιστημόνων που περιλαμβάνονται στη στρατηγική άρσης των μέτρων. Στις προτάσεις των ειδικών περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, ινστιτούτων αισθητικής καθώς και υπηρεσίες εστίασης (εξωτερικοί χώροι).
Από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, πρακτορεία στοιχημάτων και λιμάνια (εξαίρεση η αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια).
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα διακίνησης των πολιτών καταργούνται πλήρως τα sms, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 ατόμων, οι πολίτες θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε πάρκα, ανοικτούς παιχνιδότοπους, πλατείες, μαρίνες κ.λπ. (νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10). Αίρεται επίσης το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ 10 μ.μ. μέχρι 6 π.μ.

Ακόμη, από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, υπό αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

politis.com.cy

Exit mobile version