Με σύμμαχο και οδηγό τα ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι όπως διαμορφώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο χαλάρωσης των μέτρων, η Κυβέρνηση ξεκίνησε τον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα και την εφαρμογή της επόμενης φάσης.
Τα δύο καυτά ζητήματα που μονοπώλησαν σε μεγάλο βαθμό την δημόσια συζήτηση τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν χθες, αφού από τη μια ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τις αναθεωρημένες αποφάσεις για τα σχολεία, ενώ η ΚΟΠ μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης στο Προεδρικό, αποφάσισε, επίσης χθες, την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος και κυπέλλου Α´ κατηγορίας.
Έδωσε το σύνθημα ο Πρόεδρος
Έχοντας κλείσει τις συγκεκριμένες εκκρεμότητες και με τα μέτρα χαλάρωσης της δεύτερης φάσης να έχουν κλειδώσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το σύνθημα χθες στους υπουργούς του, ώστε να αρχίσουν την προεργασία για την τρίτη φάση και οι μηχανισμοί και τα πρωτόκολλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους.
Υπενθυμίζεται, πως με βάση τις εξαγγελίες που έχουν ήδη γίνει από την Κυβέρνηση, η εφαρμογή της τρίτης φάσης χαλαρώσεων, τοποθετείται χρονικά στις 9 Ιουνίου.
Το μεγάλο βάρος στη συγκεκριμένη φάση πέφτει στο άνοιγμα των αεροδρομίων, που θα επιτρέψει λίγο πολύ, έστω και δειλά δειλά, την προσέλκυση των πρώτων τουριστών για τη φετινή σεζόν. Το άνοιγμα των αεροδρομίων, άλλωστε, είναι απόλυτα συνυφασμένο και με το άνοιγμα των ξενοδοχείων, αλλά και των χώρων εστίασης στις τουριστικές περιοχές.
Τι ζητήθηκε από τους επιδημιολόγους
Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα το οποίο χρήζει προσεχτικών χειρισμών από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε για αυτόν τον σκοπό. Ήδη κατά τη χθεσινή σύσκεψη, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων από τους αρμόδιους υπουργούς, που είχαν να κάνουν με τα πρωτόκολλα που πρέπει να ετοιμαστούν, τα επιπρόσθετα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να λαμβάνονται σε αεροδρόμια και ξενοδοχεία, καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατηγοριοποίηση των χωρών, για τις οποίες θα ανοίξουν τα κυπριακά αεροδρόμια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άνοιγμα των αεροδρομίων, μόνο για χώρες που παρουσιάζουν ίδια ή και καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από την Κύπρο. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, είναι δεδομένο, αν δεν ανατραπεί η σημερινή εικόνα, πως τα κυπριακά αεροδρόμια θα ανοίξουν για πτήσεις από το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν να επιδείξουν ανάλογες με την Κύπρο επιδόσεις και λόγω εγγύτητας μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό.
Ένα άλλο κρατούμενο είναι πως δεν τίθεται καν προς συζήτηση, το σενάριο για άνοιγμα των αεροδρομίων μας για πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, χώρες δηλαδή στις οποίες υπήρξε ή ακόμα υπάρχει ραγδαία έξαρση της πανδημίας.
Η Κυβέρνηση ζήτησε από τους επιδημιολόγους να παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση όλων των χωρών, ώστε μέχρι την Τετάρτη, όταν και θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, να είναι έτοιμος ο κατάλογος με τους επιδημιολογικούς δείκτες της κάθε χώρας και να γίνει η κατηγοριοποίηση.
Έπιασε δουλειά η αρμόδια διυπουργική. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της συνδεσιμότητας της Κύπρου με το εξωτερικό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διυπουργικής επιτροπής που συστάθηκε προς τον σκοπό αυτό. Επικεφαλής της συγκεκριμένης διυπουργικής επιτροπής τέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ενώ μέλη της είναι οι υπουργοί, Εξωτερικών, Υγείας, Οικονομικών, καθώς και ο υφυπουργός Τουρισμού.
Το πλάνο δράσης για τη συνδεσιμότητα, δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι την Τετάρτη και να τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Για αυτό το λόγο η διυπουργική προγραμματίζει να συνεδριάσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να καταλήξει στην τελική της εισήγηση.
Το συγκεκριμένο πλάνο πριν φτάσει στην διυπουργική θα τύχει επεξεργασίας και από την καθοδηγητική επιτροπή που συστάθηκε και αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Μεταφορών, Οικονομικών, Εξωτερικών και του Υφυπουργείου Τουρισμού, τους ειδικούς της επιδημιολογικής ομάδας που εκπροσωπούν τον Υπουργό Υγείας, καθώς και τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.
Δύσκολη εξίσωση η διαδικασία
Ο όλος σχεδιασμός για άνοιγμα των αεροδρομίων, αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση, αφού θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ δύο βασικών πυλώνων: Του αποτελεσματικού και παραγωγικού για την οικονομία ανοίγματος των αεροδρομίων και της διασφάλισης για μη εξάπλωση της πανδημίας, μέσω της κινητικότητας.
Η χρυσή τομή που αναζητείται, δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, αφού πολλές χώρες στο εξωτερικό ψάχνουν την ιδανική λύση για αυτό το θέμα. Είναι δεδομένο πως όταν μιλάμε για τουρίστες που θα χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια, η καραντίνα 14 ημερών βγαίνει από την εξίσωση, αφού θα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι αν το κράτος θα αναγκάζει όλους όσους φτάνουν στα αεροδρόμια του να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό και σε πόσο χρονικό εύρος πριν από το ταξίδι. Το ίδιο ερώτημα πρέπει να απαντηθεί και για όσους θα αναχωρούν από τη χώρα.
Για παράδειγμα εάν ένας τουρίστας που σχεδιάζει έστω κι από αυτές τις συνθήκες να έρθει στην Κύπρο, θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ στη χώρα του, το κόστος του οποίου θα επωμιστεί ο ίδιος και στη συνέχεια θα υποχρεώνεται να υποβληθεί σε νέο τεστ στην Κύπρο, πριν αναχωρήσει για το ταξίδι επιστροφής, τότε θα μιλάμε για ένα σεβαστό ποσό που ενδεχομένως να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα.
Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης
Στο σχέδιο που εκτός απροόπτου θα παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού την ερχόμενη Τετάρτη, θα περιλαμβάνονται όλες οι φάσεις, για το πότε και από ποιες χώρες θα δέχεται πτήσεις η Κύπρος.
Παράλληλα θα έχει σαφείς οδηγίες για τις υποχρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών καθώς επίσης και συγκεκριμένες πρόνοιες για την πληρότητα που θα πρέπει να έχουν οι πτήσεις.
Το σχέδιο θα προβλέπει επίσης όλη την αλυσίδα του ταξιδιού από τη στιγμή που κάποιος εισέρχεται στο αεροδρόμιο αναχώρησης μέχρι τη στιγμή που θα φτάνει στο κατάλυμα στο οποίο θα διαμένει στη χώρα άφιξης.
Αυτή η σύνθετη διαδικασία προϋποθέτει και αλλαγές στις υποδομές των αεροδρομίων, πράγμα που επίσης είναι ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών και της διαχειρίστρια εταιρείας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.
Διαβάστε επίσης