Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία της Κύπρου, με μαθητές, γονείς και καθηγητές να εκφράζουν ανησυχίες για την επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα σχολεία, ενώ υπάρχουν και τελειόφοιτοι μαθητές που δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν.
Οι οργανωμένοι γονείς, σε ανακοίνωσή τους, ζητούν το κλείσιμο των σχολείων, στα οποία εντοπίστηκαν κρούσματα, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου να αναφέρει στον REPORTER πως δεν υπάρχει λόγος να τεθούν σε κίνδυνο οι μαθητές.
«Θέλουμε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Παγκύπριων Εξετάσεων αλλά και την σωστή προετοιμασία των μαθητών και θα μπορούν να συνεχίσουν τις επαναλήψεις τους, μέσα από την τηλεκπαίδευση. Ο κίνδυνος πλέον σε αυτά τα σχολεία είναι μεγάλος και δεν πρόκειται να τους εκθέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο και η ίδια πρακτική θα ακολουθείται και σε άλλα σχολεία. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει λόγος να εκτεθούν οι μαθητές σε κίνδυνο για πέντε ημέρες και να υπάρχει διασπορά».
Ο κ. Διονυσίου τόνισε πως, μετά την εμφάνιση των τεσσάρων κρουσμάτων, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
-Πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία οι μαθητές και ό,τι θέλει ας προκύψει, επειδή ήταν αναμενόμενα τα κρούσματα;
-Τι γίνεται αν βρεθεί κρούσμα κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων;
«Σε περίπτωση κρούσματος κατά τις εξετάσεις, το σχολείο θα πρέπει να κλείσει και να απολυμανθεί. Πρέπει να υπάρχει πλάνο και σχολείο κενό, το οποίο θα είναι έτοιμο να δεχθεί τους μαθητές για να συνεχίσουν τις εξετάσεις».
Συνέχισε σημειώνοντας πως, ως ομοσπονδία, έχουν δεχθεί πάρα πολλά τηλεφωνήματα, από γονείς αλλά και μαθητές, που αποφάσισαν πως δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία, ακόμη κι αν καταγραφούν οι απουσίες τους. Ο κ. Διονυσίου κάλεσε την Κυβέρνηση να συνδράμει και να μην αφήσει να καταγραφούν οι απουσίες τους, αφού αυτή τη στιγμή είναι φορτωμένοι άγχος οι τελειόφοιτοι, δεν θέλουν κι άλλο.
Καθησυχαστικοί οι επιδημιολόγοι
Καθησυχαστικοί παρουσιάζονται, από την άλλη πλευρά, οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι τονίζουν πως ήταν αναμενόμενο να βρεθούν κρούσματα σε σχολεία.
Το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπστήμιο Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στον REPORTER ανέφερε πως πρέπει να μελετηθεί από που προέκυψαν αυτά τα κρούσματα στην Αραδίππου, σε μια περιοχή που υπήρξε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Ωστόσο, σημείωσε, η παρουσίαση κρουσμάτων στα σχολεία δεν εκτροχιάζουν την επιστροφή στο σχολείο.
Κληθείς να σχολιάσει πιθανή αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία, ο δρ. Καραγιάννης τόνισε πως δεν περιμένει κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα στην κοινωνία, όπου είναι μεγαλύτερη η ροή των ατόμων. Υπέδειξε πως στα σχολεία, οι μαθητές έρχονται σε επαφή μόνο με μια ομάδα άλλων συμμαθητών τους, αφού είναι χωρισμένοι σε ομάδες. Ξεκαθάρισε, εντούτοις, πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών των δύο μαθητών και μετά να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
«Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας»
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, σχολιάζοντας τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία, σημείωσε πως είναι μεγάλο το ρίσκο στα σχολεία και θα έπρεπε οι Παγκύπριες Εξετάσεις να ξεκινήσουν αρχές του Ιουνίου και οι μαθητές να πήγαιναν στα σχολεία για να λάβουν ενημέρωση.
«Είναι δύσκολο για όλους μας αυτή τη στιγμή. Ειδικά με τους μαθητές στο σχολείο. Μας ανησυχεί το γεγονός πως βρέθηκε σε σχολείο και μάλιστα στην Αραδίππου. Με τη σημερινή ανακοίνωση, εκ των πραγμάτων, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας. Καλούμε τα δύο Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να προβούν σε κάθε ενέργεια και διαδικασία που προνοείται από τις αποφάσεις, αναφορικά με τα συγκεκριμένα κρούσματα».
«Δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις στα πρωτόκολλα»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σχολιάζοντας την επικείμενη επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά σημείωσε πως η Επιδημιολογική Ομάδα θα συνεχίσει να παρατηρεί τα δεδομένα, και τόνισε πως η κατάσταση πρέπει να επαναξιολογείται.
«Η παρακολούθηση είναι το σημαντικό. Εμάς σε αυτή τη φάση, ο σχεδιασμός δεν αλλάζει και συνεχίζουμε να μελετούμε τα πρωτόκολλα. Αν δεν επιστρέψουμε την Πέμπτη και επιστρέψουμε σε δέκα μέρες, τον άλλο μήνα ή το Σεπτέμβριο, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Κυβέρνηση. Εμείς τονίζουμε πως δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Διαβάστε επίσης