Κυριολεκτικά τραβούν τα μαλλιά τους οι ιδιοκτήτες μικρών μπαρ, που ευελπιστούσαν ότι θα επαναλειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τους. Το χθεσινό διάταγμα του υπουργείου Υγείας τούς έκοψε τα φτερά, αφού παρά την ενημέρωση την οποία είχαν προ δεκαημέρου, χθες ανακοινώθηκε ότι μπορούν να λειτουργήσουν οι μπιραρίες αλλά όχι τα μπαράκια.
Πέραν του ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστούν οι μπιραρίες από τα μπαράκια (δεδομένου ότι διαθέτουν εξωτερικό χώρο) το προκλητικό είναι ότι όσοι διαθέτουν μπαράκια φρόντισαν τις προηγούμενες μέρες να κάνουν πολλά έξοδα (απολυμάνσεις, διαχωρισμό χώρων, ενημερωτικές πληροφορίες μέτρων προστασίας κ.α.) για ετοιμασία των χώρων τους.
Κι αυτά, ενώ τους προηγούμενους δύο μήνες ήταν κλειστοί και είχαν μεγάλη απώλεια εσόδων. Αρκετοί από τους διαμαρτυρόμενους ανέφεραν χθες στον «Φ» ότι θεωρούν πως συμπαρασύρθηκαν από άλλες μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν συνήθως μεγάλο αριθμό θαμώνων.
Παράλληλα, κάποιοι μεγαλοϊδιοκτήτες χώρων εστίασης, οι οποίοι θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα να βγάλουν τη χασούρα του προηγούμενου διαστήματος, έσπευσαν να νοικιάσουν μεγαλύτερους χώρους ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους πελάτες. Κρίθηκε, ωστόσο, επικίνδυνο για διάδοση του κορωνοϊού, οπόταν η επένδυση δεν μπορεί να αποδώσει, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο.
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, ερωτηθείς από τον «Φ», ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που έθεσε στον υπουργό Υγείας είναι πως η πολιτική που θα ακολουθείται πρέπει να ανακοινώνεται εγκαίρως, ώστε να λαμβάνουν γνώση οι επιχειρηματίες και να μην δαπανούν άδικα χρήματα για εξοπλισμό, προετοιμασίες, διαχωρισμούς, προσωπικό κ.λπ. Δυστυχώς, κάποιοι έκαναν επενδύσεις τις οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στον παρόν στάδιο, είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα έξοδα τρέχουν και οι επαγγελματίες του χώρου ήλπιζαν πως θα αρχίσουν να δραστηριοποιούνται σε μια προσπάθεια να διασωθούν σε πρώτη φάση και να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων τους.
Χθες, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα υποστατικά τα οποία εμπίπτουν στους χώρους εστίασης που θα επαναδραστηριοποιηθούν στη δεύτερη φάση. Μπορούν να λειτουργήσουν οι εξωτερικοί χώροι για: Εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπιραρίες, καφενεία, κυλικεία ή/και καντίνες σωματείων και συλλόγων. Στους εξωτερικούς χώρους αυτών των υποστατικών πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα τραπέζια και καθίσματα.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικοί ή εξωτερικοί) σε χώρους εστίασης μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των μπαρ που είναι μέρος της υπηρεσίας ενός κέντρου αναψυχής και εστίασης (σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους). Εξάλλου, απαγορεύεται η λειτουργία των υπόλοιπων υποστατικών (μπαρ, νυκτερινά κέντρα, δισκοθήκες και μουσικοχορευτικοί χώροι) μέχρι νεωτέρας.
Διαβάστε επίσης