Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ναυαγοσώστης Ανδρέας Καπάταης που υπηρετεί στην Υπηρεσία στη Λάρνακα εδώ και 18 χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή όλου του κόσμου, όλοι οι ναυαγοσώστες έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά που αφορούν άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα ή στις παραλίες. Η εκπαίδευση έγινε από λειτουργούς των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και όλοι οι ναυαγοσώστες πρέπει να φέρουν γάντια και μάσκες, είπε.
Όπως εξήγησε ο κ. Καπάταης «απαγορεύονται πλέον οι εμφυσήσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στη θάλασσα και την παραλία και οι ναυαγοσώστες κάνουν μόνο καρδιοσυμπιέσεις. Σε περίπτωση που ένα άτομο αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας τότε θα γίνουν μόνο καρδιοσυμπιέσεις μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου το οποίο θα μεταφέρει τον ασθενή στο Νοσοκομείο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καπάταης είπε πως ναυαγοσώστες υπάρχουν σε 13 παραλίες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, οι οποίες ξεκινούν από την Ορμήδεια και φτάνουν μέχρι την Αλαμινό. Συνολικά υπάρχουν 8 ναυαγοσώστες που εργάζονται από τις 07.30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ από την 1η Ιουνίου, οι 13 παραλίες της Λάρνακας θα καλύπτονται από 40 άτομα. Οι ώρες αιχμής, ανέφερε, είναι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.
Ερωτηθείς για την παραλία των Φοινικούδων απάντησε πως «υπάρχει ένας μεγάλος πύργος παρατηρητήριο και δύο μικρότεροι που απέχουν μεταξύ τους 125 μέτρα. Ο λόγος για την τοποθέτηση τριών πύργων στην παραλία των Φοινικούδων είναι επειδή είναι πολυσύχναστη καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και υπάρχουν σχεδόν καθημερινά διάφορα περιστατικά μεταξύ των οποίων κουρασμένοι κολυμβητές και άτομα που δαγκώθηκαν από δράκαινες».
Διαβάστε επίσης