Στην ομαλότητα επιστρέφουν τα ψώνια στις υπεραγορές και πλέον οι επιχειρήσεις αναμένουν να δουν την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού στη νέα πραγματικότητα μετά τις ιδιάζουσες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ραγδαία μείωση παρουσιάζουν εδώ και μερικές βδομάδες οι πωλήσεις χαρτιού υγείας. «Εκτιμούμε πως αυτήν την στιγμή θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα χαρτιού υγείας στα νοικοκυριά απ’ ότι στις αποθήκες των υπεραγορών», σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος γνωστής αλυσίδας.
Βέβαια, τα καλάθια εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι προ κορωνοϊού και οι επισκέψεις λιγότερες, με τον τζίρο να παραμένει σχετικά πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Αυτό βέβαια αφορά τις υπεραγορές που βρίσκονται σε μη τουριστικές περιοχές, αφού εκεί η εικόνα είναι πολύ διαφορετική και οι ιδιοκτήτες των υπεραγορών δεν αναμένουν ότι θα βελτιωθεί για φέτος. Αυξημένη εξακολουθεί να είναι η ζήτηση για προϊόντα υγιεινής και καθαρισμού, αλλά ο παροξυσμός του Μαρτίου και του Απριλίου έχει παρέλθει πλέον.
«Εκεί που βλέπαμε όλα τα προϊόντα της κατηγορίας να φεύγουν πριν καν μπούνε στο ράφι, πλέον βλέπουμε τους καταναλωτές να επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες, να μειώνουν τις ποσότητες και να επιλέγουν ξανά τα branded προϊόντα. Προϊόντα της κατηγορίας που δεν έχουν γνωστή ετικέτα, θεωρούμε πως πλέον δεν θα διατεθούν στον τελικό καταναλωτή», σχολίασε άτομο από την αγορά. Αντίθετα, αυξημένη είναι η ζήτηση για τα προϊόντα υγιεινής γνωστών επωνυμιών.
Επιστροφή στα φυλλάδια;
Ο υγειονομικός φόβος και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μετέτρεψαν τον καταναλωτή των φυλλαδίων και των προσφορών σε καταναλωτή της γειτονιάς, ο οποίος επισκεπτόταν την πιο κοντινή του υπεραγορά για τα ψώνια, αποφεύγοντας τις πολλές μετακινήσεις και στάσεις και σε άλλα καταστήματα. Με την άρση των περιορισμών, αρχίζει να γίνεται και πάλι ορατή η τάση για χρήση των φυλλαδίων, για επιλογή συγκεκριμένων προϊόντων που είναι σε προσφορά από κάθε υπεραγορά και ούτω καθ’ εξής. Ουσιαστικά διαφάνηκε πως η κατάσταση που καταγράφηκε κατά τους μήνες της κρίσης, ήταν προσωρινή και λίγοι είναι οι πελάτες που θεωρείται πως μετατράπηκαν σε «πιστούς» ενός καταστήματος.
Μείωση αρχίζει να παρατηρείται και στις διαδικτυακές και τηλεφωνικές παραγγελίες. Αναμενόμενο βέβαια, και λόγω της άρσης των περιορισμών αλλά και λόγω της επιστροφής στην εργασία των περισσότερων καταναλωτών, κάτι που περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο για εξ αποστάσεως παραγγελίες και τη δυνατότητα παραλαβής. Ωστόσο, και παρά τη μείωση, εκτιμάται πως απ’ εδώ και πέρα –και εξαιρουμένου ενός νέου κύκλου της πανδημίας– οι online παραγγελίες θα έχουν μία αργή, σταθερή πορεία ανόδου τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, και σε λειτουργικό επίπεδο η κατάσταση στις υπεραγορές έχει ομαλοποιηθεί: η κίνηση μειώθηκε, ο κόσμος έμαθε να εφαρμόζει τα μέτρα αποστασιοποίησης και υγιεινής –έγινε συνήθεια πλέον–, ενώ και οι εργαζόμενοι των υπεραγορών που μπορεί να απουσίαζαν το προηγούμενο διάστημα για διάφορους λόγους, πλέον επανέρχονται στις θέσεις τους.
Ο άγνωστος «Χ» πλέον αφορά στην πραγματική καταναλωτική δύναμη των πολιτών τους επόμενους μήνες. Αν αυξηθεί η ανεργία, αν μειωθούν οι μισθοί, αν υπάρχει διάθεση για δαπάνες.
Διαβάστε επίσης