Μία από τις άγνωστες παραμέτρους σε σχέση με την πανδημία παραμένει ακόμη αυτήν τη στιγμή το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο έχει νοσήσει από τον SARS-CoV-2, δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα πολιτών είναι ασυμπτωματικοί. Να σημειώσουμε πως δεν καταγράφονταν όλα τα περιστατικά COVID-19 κατά την έξαρση της ασθένειας, παρά μόνο τα σοβαρά και κρίσιμα. Αυτή λοιπόν η παράμετρος είναι σημαντική για τους επιδημιολόγους, ειδικά μετά το φθινόπωρο εάν υπάρξει νέα έξαρση του ιού. Ήδη όπως έχουμε πληροφορηθεί, επεξεργάζεται μία πρόταση η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας για το πώς μπορεί να γίνει έλεγχος στον πληθυσμό ώστε να μάθουμε το επίπεδο της ανοσίας.
Μιλώντας στον «Π», ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννη, αναφερόμενος στο θέμα των τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, μας ενημέρωσε πως υπάρχουν εργαστήρια χημικών αναλύσεων τα οποία διεξάγουν αυτήν τη στιγμή ένα συγκεκριμένο τεστ αντισωμάτων, ενώ ένα δεύτερο τεστ αναμένεται να εισαχθεί και αυτό στην Κύπρο πολύ σύντομα. Συνεπώς, όσοι επιθυμούν να μάθουν εάν έχουν τα αντισώματα θα πρέπει να απευθυνθούν σε εργαστήρια αναλύσεων. Πρόκειται για πολύ πιο αξιόπιστα και ευαίσθητα τεστ (η αξιοπιστία τους ξεπερνά το 99,2%), ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, σε σχέση με τα «γρήγορα τεστ» τα οποία επίσης κυκλοφορούν σε φαρμακεία. Και ξεκαθάρισε ότι εάν θέλουμε να μετρήσουμε το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στον κορωνοϊό θα πρέπει να κάνουμε αυτά τα τεστ.
Ο κ. Καραγιάννης μάς ανέφερε επίσης πως πολύ σύντομα εκτιμά ότι θα γίνει μια μελέτη η οποία θα δείξει πόσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά δεν έχουν νοσήσει. Ήδη γίνονται σκέψεις προς αυτόν τον σκοπό, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις και δεν ήταν σε θέση να μας δώσει λεπτομέρειες ως προς το ποιος θα κάνει αυτήν τη μελέτη και ποιος θα αναλάβει το κόστος. «Είναι ένα θέμα για το οποίο το Υπουργείο Υγείας μας ζήτησε να υποβάλουμε άποψη», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.