Πώς η στρατηγική της Κομισιόν για την πιο υγιεινή διατροφή θα επηρεάσει το μπέργκερ
Τα μπέργκερ του 2030 δεν θα μοιάζουν με αυτά που απολαμβάνουν τώρα όσοι υποκύπτουν σε αυτό τον πειρασμό. Ή τουλάχιστον, αυτή είναι η πρόθεση της Κομισιόν.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο που έγινε γνωστό ως »από τη φάρμα στο πιρούνι», στόχος του οποίου είναι να αλλάξουν οι διατροφικές συνθήκες στη «γηραιά» ήπειρο την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμος ο αγροδιατροφικός τομέας.
Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει νομοσχέδια και στόχους που- τουλάχιστον στη θεωρία- θα κάνει πιο υγιεινά τα τρόφιμα, περισσότερο θρεπτικά και θα βασίζονται πιο πολύ στα φυτά. Και βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, ο καταναλωτής θα κάνει πιο ευσυνείδητες επιλογές.
Όπως προδίδει και ο τίτλος του, το πρόγραμμα της Κομισιόν θα επηρεάσει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων. Από την καλλιέργεια μέχρι να φτάσει στο πιάτο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το Politico επιχείρησε να δώσει μια απάντηση, φτιάχνοντας αυτό που- μελλοντικά- θα είναι το ιδανικό μπέργκερ για την ΕΕ, αν εφαρμοστεί πλήρως η εν λόγω στρατηγική.
Το μπέργκερ των «ονείρων» της Κομισιόν για το 2030
Ψωμί
Το ψωμί πιθανότατα θα είναι φρέσκο- όχι κατεψυγμένο- και θα προέρχεται από τοπικό φούρνο, καθώς οι Βρυξέλλες στοχεύουν να μικρύνουν την εφοδιαστική αλυσίδα εντός της ΕΕ και με τους εμπορικούς εταίρους της. Το 2019 η ΕΕ εισήγαγε σιτάρι αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από χώρες εκτός της Ένωσης. Στο μέλλον, η ΕΕ σχεδιάζει να είναι περισσότερο αυτάρκης και να χρησιμοποιεί συστατικά που παράγει η ίδια για τα τρόφιμα. Το ψωμάκι επίσης πιθανότατα θα είναι ολικής άλεσης, καθώς η Κομισιόν το θεωρεί πιο υγιεινή επιλογή.
Κρέας
Το μπιφτέκι μπορεί να είναι λαχανικών- ή με βάση τα έντομα- καθώς η Κομισιόν επιθυμεί να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι μια πιο φυτική διατροφή, με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.
Η πρόταση περιλαμβάνει έρευνα για εναλλακτικές πρωτεΐνες, όπως φυτικές, από θαλασσινά ή βασισμένες στα έντομα και σε υποκατάστατα κρέατος. Αν κάποιος επιμένει στο παραδοσιακό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, η μερίδα θα είναι πιθανόν μικρότερη από ότι τώρα, καθώς με βάση τη στρατηγική της Κομισιόν η σημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος από τους Ευρωπαίους είναι πολύ υψηλή και, κατά συνέπεια, ανθυγιεινή. Ένα μπιφτέκι κοτόπουλου επίσης είναι μια επιλογή, αφού η πρόταση αφορά μόνο τη μείωση κόκκινου κρέατος.
Τυρί
Επιθυμία των Βρυξελλών είναι σε μια δεκαετία από σήμερα οι καταναλωτές να μπορούν να ελέγξουν σωστά το τυρί τους πριν το αγοράσουν, έχοντας πρόσβαση στα πάντα, από τη διατροφική αξία μέχρι την προέλευσή του.
Πιο συγκεκριμένα, η στρατηγική επιζητά μια εναρμονισμένη, υποχρεωτική ετικέτα με αναγραφή των διατροφικών στοιχείων στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας, παρόμοια με το σύστημα που εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Βρετανία, το οποίο υποδεικνύει πόσο υγιεινό- ή ανθυγιεινό- είναι ένα τρόφιμα.
Επίσης, θέλει να υπάρχουν ετικέτες προέλευσης στα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, ενώ αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους «πράσινη σήμανση» αν έχουν παραχθεί με βιώσιμο τρόπο.
Λαχανικά
Το μελλοντικό μπέργκερ θα είναι γεμάτο φρέσκα λαχανικά, καθώς οι Βρυξέλλες επιθυμούν την αύξηση της κατανάλωσής τους. Τα λαχανικά θα καλλιεργούνται με τη μισή ποσότητα εντομοκτόνων και χημικών λιπασμάτων και- ιδανικά- θα προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Το σχέδιο θέτει στόχο την αύξηση της βιολογικής παραγωγής στο ¼ της καλλιεργήσιμης γης της ΕΕ έως το 2030, από 7,5% που είναι σήμερα.
Κέτσαπ και μαγιονέζα
Συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, οπότε δύσκολα θα παραμείνουν στο μπέργκερ του μέλλοντος. Πιθανές εναλλακτικές είναι κέτσαπ από παντζάρι ή γλυκιά πάπρικα, που είναι «πιο υγιεινές, οργανικές και με χαμηλή ποσότητα ζάχαρης».
Τιμή
Όχι πολύ υψηλή, ούτε πολύ χαμηλή. Από τη μία, η Κομισιόν θέλει να κάνει πιο προσιτές για όλους τις υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Για παράδειγμα, προτείνει μειωμένο ΦΠΑ για τη στήριξη των βιολογικών φρούτων και λαχανικών. Την ίδια ώρα το σχέδιο θέλει να διασφαλίσει ότι η τιμή των τροφίμων δεν θα «υπονομεύει την αξία τους στη συνείδηση των καταναλωτών».
Με πληροφορίες από Politico
Διαβάστε επίσης