Την απόφαση της στους τέσσερις αστυνομικούς που διώχθηκαν πειθαρχικά, με φόντο το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, που διαπράχθηκε τον Ιούνιο του 2016, εξέδωσε το πρωί η Πειθαρχική Επιτροπή. Απόφαση η οποία φέρνει αντιδράσεις, με τους κατηγορούμενους να προχωρούν στο επόμενο βήμα.
Οι τέσσερις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν ότι είχαν φιλικές σχέσεις με τον επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη, που δολοφονήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκαν ένοχοι για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Στους τέσσερις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες ποινές:
Κατηγορούμενος 1-Λοχίας: Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και του επιβλήθηκε πρόστιμο 10 ημερομισθίων.
Κατηγορούμενος 2-Αστυφύλακας: Του επιβλήθηκε αναβολή ετήσιας προσαύξησης για τρία χρόνια και υποβιβάστηκε σε τάξη.
Κατηγορούμενος 3-Αστυφύλακας: Του επιβλήθηκε αναβολή ετήσιας προσαύξησης για τρία χρόνια και πρόστιμο 10 ημερομισθίων.
Κατηγορούμενος 4-Αστυφύλακας: Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος 4 είναι ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τα πυρά των εκτελεστών κατά το τετραπλό φονικό, στην προσπάθεια του να προστατεύσει τα δύο παιδιά που βρίσκονται στο τραπέζι του επιχειρηματία, οι γονείς των οποίων επίσης σκοτώθηκαν.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, κατά τις αγορεύσεις τους για μετριασμό της ποινής των πελατών τους, αναφέρθηκαν στις προσωπικές τους συνθήκες και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ένεκα της διαθεσιμότητας τους.
Στην αγόρευση του, ο συνήγορος υπεράσπισης του αστυνομικού που βρισκόταν στη σκηνή του τετραπλού φονικού, αναφέρθηκε στην πράξη ανδρείας και ηρωισμού του να σώσει τα δύο παιδιά κατά την δολοφονική επίθεση. Περαιτέρω αναφέρθηκε σε μια πράξη ανδρείας που έκανε κατά το έτος 2007 όπου έσωσε τη ζωή 15χρονου μαθητή από πνιγμό, λαμβάνοντας ηθική αμοιβή.
«Η Πειθαρχική Επιτροπή έχει ακούσει με μεγάλη προσοχή τα όσα έχουν αναφέρει οι συνήγοροι υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής και ειδικότερα το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την ημερομηνία διάπραξης των αδικημάτων, αλλά και του γεγονότος ότι οι κατηγορούμενοι είναι σε διαθεσιμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απόφαση της η Επιτροπή, η οποία ωστόσο εξανάγκασε τους δύο σε παραίτηση.
Προχωρούν με έφεση και μετά… Ανώτατο
Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής χαρακτηρίζεται από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων πρωτοφανής και έκδηλα υπερβολική, αφού όπως αναφέρουν, καταδικάστηκαν για τις φιλικές σχέσεις τους με τον επιχειρηματία, οι οποίες δεν αποδείχθηκαν. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, «καταδίκασαν τον ένα αστυνομικό επειδή ήταν κουμπάρος με τον επιχειρηματία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είχαν ανάμειξη σε άλλα πράγματα. Ούτε με το να μιλήσουν μια-δύο φορές με κάποιον σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ύποπτο ή διαπράττεις αδίκημα που όπως είπαν πλήττει το κύρος της Αστυνομίας».
Οι δικηγόροι των τεσσάρων αστυνομικών, προχωρούν με έφεση ενώπιον του Συμβουλίου Εφέσεων μέσα σε 14 ημέρες από σήμερα, ενώ σε περίπτωση που η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής δεν ανατραπεί, τότε αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε, θα θέσουν θέμα και ως προς τις ποινές, «αφού η ποινή για πρόστιμο με ημερομίσθια έχει καταργηθεί από το 2017, ενώ δεν έχει επιβληθεί ξανά ποινή υποβιβασμό σε τάξη μετά το 1960». Παράλληλα, θα θέσουν θέμα και για τη μη πειθαρχική δίωξη ανώτερου αξιωματικού, που όπως αναφέρθηκε, «το βράδυ του πενταπλού φονικού βρισκόταν με τον ίδιο επιχειρηματία αλλά δεν διώχθηκε», αφήνοντας αιχμές για αδιαφανείς διαδικασία.
Στο μεταξύ, στο πόρισμα τους οι ανεξάρτητοι ανακριτές που διορίστηκαν μετά τις αποκαλύψεις για τους Σέρβους εκτελεστές, εισηγήθηκαν και άλλες πειθαρχικές διώξεις, μεταξύ αυτών και του αστυνομικού που πήρε κατά λάθος τηλέφωνο τους εκτελεστές και σε αστυνομικούς που διέρρευσαν πληροφορίες. Σε κάποιες επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης, ωστόσο για άλλους δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση.