Η σημερινή επανεκκίνηση πτήσεων από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα θέτει σε εγρήγορση και τις αρμόδιες υπηρεσίες στις ελεύθερες περιοχές, ενόψει μάλιστα και των συζητήσεων για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Στις 12:00 το μεσημέρι σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη τηλεδιάσκεψη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Υγείας, με τη συμμετοχή μελών των συμβουλευτικών ομάδων για τον κορωνοϊό και από τις δύο πλευρές. Η Λευκωσία δεν κρύβει την ανησυχία της από το γεγονός ότι η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στην Κατηγορία Α της λίστας των χωρών, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του ψευδοκράτους, καθώς τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες στη χώρα έχουν πάρει ανοδική πορεία, ξεπερνώντας τα 1.500 σε μόλις 24 ώρες.
Η Λευκωσία μελετά όλα τα πιθανά σενάρια και ενδεχόμενα σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πεποίθηση είναι πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο η τ/κ πλευρά να ελέγξει αυτές τις ροές μετά την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να μην εκτοξευτούν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και στα κατεχόμενα. Δεν αποκλείεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να δούμε κάποια κινητικότητα στο θέμα από πλευράς Προεδρικού, μιας και έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με την επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα την ερχόμενη Παρασκευή στις 09:00. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακούσει όσα θα του μεταφέρουν οι ειδικοί και δεν αποκλείεται να λάβει τελικές αποφάσεις για το πώς θα τύχει χειρισμού το συγκεκριμένο ζήτημα. Από τη μια δεν θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα οδοφράγματα και από την άλλη θα πρέπει να εξακριβωθεί αν όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν όντως προετοιμασία από πλευράς κυβέρνησης για επαρκείς ελέγχους κατά το άνοιγμα, καθώς οι εξελίξεις αυτές ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες.
Η τηλεδιάσκεψη
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων αναμένεται να αναλωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προχώρησαν οι πλευρές στην κατηγοριοποίηση χωρών σε σχέση με τις αφίξεις πτήσεων από το εξωτερικό. Τα μέλη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο κατέληξαν σε αυτές τις κατηγορίες χωρών, ενώ αντίστοιχα αναμένεται να ερωτηθούν και οι επιδημιολόγοι της τ/κ πλευράς. Η προσέγγιση και η συζήτηση θα επικεντρωθεί καθαρά σε επιδημιολογικά δεδομένα, χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής σκοπιάς στα ζητήματα, ενώ δεν αναμένεται να δεσμευτούν οι πλευρές, μετά την τηλεδιάσκεψη, με κάποια κοινή δήλωση. Το κομβικό σημείο για την επιδημιολογική ομάδα έχει να κάνει με το κατά πόσον έχουν ενταχθεί από το ψευδοκράτος χώρες στην πρώτη κατηγορία, των οποίων ο δείκτης είναι πάνω από το 1, γεγονός που παραπέμπει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, οι ειδικοί αναμένουν πως θα ενημερώσουν και θα ενημερωθούν σε σχέση με το ποια μέτρα θα ληφθούν στα σημεία διέλευσης από πλευράς ψευδοκράτους. Ανάμεσα στους επιδημιολόγους υπάρχει, μεταξύ άλλων, η αίσθηση πως ενδεχομένως να ήταν καλύτερα να μην ανοίξουν ταυτόχρονα όλα τα σημεία διέλευσης, ενώ ανάμεσα στα μέτρα που μελετούν είναι και η συμπλήρωση εντύπου σε σχέση με τις χώρες που έχουν ταξιδέψει οι επισκέπτες που θα θελήσουν να περάσουν από τα οδοφράγματα. Θεωρούν δε ως αυτονόητο πως θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Δεν απορρίπτουν ούτε το ενδεχόμενο σε πρώτη φάση να γίνει κατηγοριοποίηση όσων θα μπορούν να περάσουν τα οδοφράγματα, τουλάχιστον για μερικές μέρες. Ωστόσο, όλα αυτά είναι ζητήματα που θα αποφασιστούν σε πολιτικό επίπεδο τις επόμενες μέρες.
Αρχίζουν πτήσεις
Σήμερα αρχίζει πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου η εταιρεία «Πήγασος», ενώ στις 20 του μήνα θα ακολουθήσουν Τουρκικές Αερογραμμές. Η πρώτη πτήση θα φτάσει από την Κωνσταντινούπολη, ενώ η δεύτερη στις 18 του μήνα από την Άγκυρα. Σε πρώτη φάση οι πτήσεις θα φτάνουν από Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Αττάλεια. Όλοι οι επιβάτες μέχρι την 1η Ιουλίου θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών. Από την 1η Ιουλίου θα ζητείται μόνο αρνητικό τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες 72 ώρες πριν την πτήση. Πάντως στα κατεχόμενα υπάρχει ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Τουρκία, ενώ με συγκεκριμένες κινήσεις αναμένεται να ενταθεί η ανησυχία το επόμενο διάστημα. Σε ανάρτησή του ο Μουσταφά Ακιντζί αναρωτήθηκε αν η αύξηση κρουσμάτων στην Τουρκία ανησυχεί τις επιστημονικές επιτροπές στα κατεχόμενα ενόψει του ανοίγματος της 1ης Ιουλίου. «Οι συγκοινωνίες και η επικοινωνία σε κάθε τομέα με την Τουρκία είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας, όμως έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε την υγεία του λαού μας πάνω απ’ όλα», σημείωσε ο Ακιντζί.