Δικαίωμα στη θάλασσα, αλλά και στο κολύμπι έχουν, εκτός από τα σκυλιά και τα άλογα, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τα μεταφέρουν για γυμναστική στις παραλίες που έχουν καθοριστεί για τους σκύλους και βρίσκονται σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ιάκωβος Ττοφή, ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων στα Λύμπια, ασχολείται με τα άλογα από πολύ μικρή ηλικία, αφού η φάρμα ανήκε στον πατέρα του, ο οποίος απεβίωσε. Στη φάρμα διατηρεί δύο μόνο άλογα, τα οποία φροντίζει, περιποιείται και τα παίρνει στον ιππόδρομο για να αγωνιστούν.
Πρόσθεσε πως «όλα τα άλογα μπορούν να πηγαίνουν στη θάλασσα για μπάνιο, ειδικά όμως μεταφέρονται αυτά που έχουν κάποια προβλήματα με τα πόδια τους αφού το θαλασσινό νερό ωφελεί τα ζώα όπως ακριβώς γίνεται με τον άνθρωπο. Τα δικά μου άλογα είχαν πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα πόδια τους και έτσι 2 – 3 φορές την εβδομάδα μεταφέρονται στο Spyros Beach στο Μενεού της επαρχίας Λάρνακας για να κολυμπήσουν και να κάνουν γυμναστική».
Σημείωσε ότι η υγεία των αλόγων του με την γυμναστική στη θάλασσα «είναι καλή και γύρω στα τέλη Αυγούστου θα αγωνιστούν στον ιππόδρομο» ενώ ανέφερε πως πολλοί ιδιοκτήτες αλόγων μεταφέρουν τα ζώα τους στην συγκεκριμένη παραλία για εκγύμανση πολύ πρωί.
Ερωτηθείς πόση ώρα θα πρέπει τα άλογα να βρίσκονται στη θάλασσα, ο κ. Ττοφή απάντησε πως «θα πρέπει να κάνουν κολύμπι μόνο περίπου 5 λεπτά. Τα άλογα μπορούν να μένουν περισσότερη ώρα στη θάλασσα, δηλαδή να πατούν στην άμμο, ωστόσο μόνο για πέντε λεπτά μπορούν να κολυμπούν στα βαθιά γιατί εάν παραμείνουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργούνται προβλήματα».
Οσον αφορά τη συμβίωση στη θάλασσα των αλόγων με τα σκυλιά αφού η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή ως «Παραλία των Σκύλων», ο Ιάκωβος Ττοφή είπε πως «συνήθως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν ορισμένα σκυλιά που ενδεχομένως να πλησιάσουν σε απόσταση 2 – 3 μέτρων και να γαυγίσουν στα άλογα».
Ανέφερε ακόμα ότι παίρνει τα άλογα στη συγκεκριμένη παραλία εδώ και έξι περίπου χρόνια και εξέφρασε την εκτίμηση πως «σε περίπτωση που τα άλογα παρουσιάζουν προβλήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνουν για κολύμπι στη θάλασσα, όπως ακριβώς κάνουν και οι άνθρωποι».
Οσον αφορά το μέλλον των αλόγων στην Κύπρο, ο κ. Ττοφή απάντησε πως απ’ όσα γνωρίζει ο ίδιος και απ’ ότι ακούει από άλλους συναδέλφους «οι φάρμες αλόγων δεν πάνε πολύ καλά και δεν υπάρχει μεγάλη προοπτική».
Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών έχει καθορίσει στην επαρχία Λάρνακας, παραλία για τους σκύλους την περιοχή «Κασιάνες» που βρίσκεται στη παραλία Spyros Beach, νότια του αεροδρομίου.
Ωστόσο σε όλες τις παραλίες σκύλων στην Κύπρο υπάρχουν πινακίδες όπου αναγράφονται ορισμένοι κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται με βάση τη νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ή συνοδοί πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους την άδεια κατοχής και τα βιβλιάρια υγείας των σκύλων τους, ενώ όταν τα ζώα δεν βρίσκονται μέσα στη θάλασσα πρέπει να είναι δεμένα με λουρί.
Ακόμα οι ιδιοκτήτες των σκύλων πρέπει να συλλέγουν και να απομακρύνουν τις ακαθαρσίες τους ενώ, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, η παράβαση υποχρεώσεων και ευθυνών από μέρους των ιδιοκτητών σκύλων, με βάση τη νομοθεσία, θα επιφέρει την ποινική τους δίωξη.
Διαβάστε επίσης